Orașul Panciu

Orasul Panciu, mai mare cu 112 hectare

Doina Ganea
4 oct 2010 2532 vizualizări
Atragerea in intravilan a acestei suprafete s-a aprobat de catre alesii locali printr-un regulament de urbanism u noua extindere va atrage investitori si proprietari care vor sa-si ridice noi imobile

Consilierii locali ai Panciului au aprobat noul perimetru intravilan al orasului, masura impusa atit de extinderea intravilanului, cit si de intocmirea documentatiilor necesare pentru obtinerea avizelor impuse de legislatie in vederea actualizarii Planului Urbanistic General (PUG). Pentru ca un teren sa fie introdus in intravilanul unei localitati, toate atributiile apartin administratiei publice locale respective. «In anul 2000 a fost aprobat ultimul PUG al orasului. în conformitate cu Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului, valabilitatea planurilor urbanistice generale ale localitatilor este de maxim 10 ani. Vechiul PUG al orasului expira luna viitoare, in noiembrie. Cum proiectul pentru actualizarea PUG se afla acum in derulare, adica in faza in care se intocmesc documentatiile necesare in vederea obtinerii avizelor impuse prin legislatia in vigoare, a fost necesara atit aprobarea noului perimetru intravilan, cit si a Regulamentului Local de Urbanism aferent », ne-a declarat viceprimarul Iulian Nica. Acesta a mai spus ca, prin tema de proiectare, s-a stabilit extinderea intravilanului existent cu o suprafata de 112,20 hectare, in scopul asigurarii suprafetelor necesare dezvoltarii orasului. Astfel ca suprafata orasului Panciu va creste dupa aprobarea PUG-ului de la 562 ha existente, la 674 ha.


Terenurile de la marginea drumului numai sint rentabile


Un PUG se modifica o data la cinci ani, dar este valabil 10 ani. Pentru realizarea lui primariile contracteaza lucrarea cu o firma care face masuratori topografice asupra tuturor modificarilor constructiilor nou aparute si neexistente pe PUG-ul vechi si stabilirea limitelor terenului ce urmeaza a fi introdus in intravilan, document ce trebuie depus la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Potrivit viceprimarului Iulian Nica in noul intravilan al orasului s-a vrut atragerea unor zone din apropierea soselelor, unde se poate construi. «Am fi vrut sa atragem in special zonele din apropierea drumurilor nationale. Numai ca, potrivit legii, nu se poate construi decit de la 28 m de la axul drumului, de o parte si de alta. Oricum ne-am asigurat ca toate zonele care vor face parte din aceasta extindere beneficiaza de utilitati, pentru ca existenta lor este obligatorie la aprobarea PUG », a mai spus Iulian Nica. Pot fi schimbate odata cu modificarea unui PUG si unele suprafete care nu sint vecine cu intravilanul existent, daca se doreste acest lucru. Viceprimarul a mai precizat ca spera ca extinderile propuse sa conduca, pe viitor, si la cresterea veniturilor locale, datorita taxelor si impozitelor aferente suprafetei mentionate. în general, nu mai exista prea multe terenuri agricole in intravilanul oraselor, astfel ca noile prevederi mentioneaza ca pentru terenurile trecute in intravilan in baza PUG nu este necesara scoaterea din circuitul agricol. Autoritatea locala se poate ocupa insa sa obtina scoaterea din circuitul agricol pentru toata suprafatanou introdusa in intravilan. Daca primaria unei localitati intentioneaza extinderea PUG-ului si aceasta cuprinde si terenul unor particulari, acestia vor fi scutiti de elaborarea planului si implicit de cheltuielile ce le implica toate aceste aprobari, fiind necesare doar o serie de avize pentru a incepe efectiv constructia. In acest caz proprietarii trebuie sa obtina de la primarie o adeverinta prin care se atesta ca terenul este in intravilan conform noilor acte - Hotarirea de Consiliu si PUG-ul. (Doina GANEA)


Schimbari si la nivelul proiectelor europene


Consiliul Local Panciu a aprobat recent si noile valori ale proiectelor individuale componente ale Planului integrat de dezvoltare urbana a orasului Panciu, depuse la finantare in cadrul POR 2007-2013, Axa Prioritara 1, Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbane de crestere. Potrivit edililor, schimbarile au fost impuse de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est Braila, care a acceptat cererile de finantare depuse de Primaria Panciu, cu conditia actualizarii unor sectiuni din cadrul acestora, printre care se numara si bugetele proiectelor pe surse de finantare. CL a aprobat noile valori, obtinute in urma revizuirii cererilor de finantare, precum si cheltuielile necesare pentru implementarea proiectelor. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.