Orașul Panciu

Spitalul de la Panciu a fost renovat mai mult din sponsorizari

Gabriel Sava
9 aug 2010 2532 vizualizări
In plina criza, managerul spitalului din Panciu a gasit bani pentru a da o alta infatisare unitatii u spitalul a fost preluat de Primarie chiar daca bugetul local nu va putea sustine decit un procent infim din cheltuieli u singura problema urgenta a ramas racordarea spitalului la reteaua de gaze

Chiar daca a fost amenintat cu desfiintarea in contextul reducerilor drastice de cheltuieli din sistemul sanitar, Spitalul Orasenesc din Panciu a primit o noua infatisare, dupa o investitie de circa 300.000 lei.

"Am pornit sa facem treaba in limita banilor pe care ii aveam la acel moment in cont. Nu foarte multi, pentru ca veniturile noastre proprii sint destul de modeste. Initial am pornit pe premisa de a face partea de exterior", ne-a declarat Neculai Marascu, managerul spitalului. Acesta spune ca a negociat la singe cu o firma locala de constructii pentru a incepe zugraveala exterioara si a obtinut un tarif care i-a permis sa extinda lucrarile. Pentru a diminua din cheltuieli, directorul spune ca a obtinut sponsorizari. "De la o firma din Soveja am primit capriori, iar de la un administrator din Panciu lemne de foc. Am mai primit un aragaz, produse alimentare dar si bani, circa 50-60 de milioane de lei vechi", a precizat managerul, care considera ca nu e o rusine sa ceri, atit timp cit nu o faci pentru propriul buzunar. Bani au venit si de la bugetul local, respectiv 100.000 lei, din care o buna parte a mers pe combustibil. "Cu toti banii pe care i-am adunat am reusit sa facem integral zugraveala, igienizarea intregii unitati, refacerea bucatariei, constructia unei noi magazii si alte lucruri mai mici dar necesare", a completat managerul spitalului pancean, care a cifrat intreaga cheltuiala la circa 300.000 de lei.


Spitalul a fost preluat de autoritatea locala


Acum o saptamina, Spitalul Panciu a fost preluat de autoritatea locala care, conform protocolului semnat, ar trebui sa suporte parte din cheltuielile cu utilitatile si din cele anuale de igienizare, intretinere si exploatare. Primarul orasului a declarat in mai multe rinduri ca bugetul local nu este pregatit pentru o astfel de cheltuiala, decit in conditiile unor rectificari consistente din partea Consiliului Judetean. "Noi am obtinut un proiect de reabilitare seismica a spitalului care se afla in derulare, cu fonduri private, de peste 80.000 de dolari. Din bugetul local este dificil de sustinut o astfel de cheltuiala", a declarat Ion Petre, edilul Panciului. (Gabriel SAVA)


Gazele nu au ajuns pina la spital


Dupa ce reteaua de distributie a gazului metan a devenit functionala in oras, spitalul ar putea fi, cel putin teoretic, racordat la gaze. Costurile sint insa mai mari cind vine vorba de schimbarea cazanelor care asigura incalzirea agentului termic. "Nu putem schimba doar arzatoarele, asa cum s-a propus initial. E vorba de alta putere calorica si nu veau sa avem surprize neplacute. Cind vom avea banii, ne vom apuca de treaba", a declarat managerul Nicolai Marascu. Anii trecuti, nu de putine ori, in lipsa banilor pentru combustibil, pacientii spitalului au fost nevoiti sa tremure de frig sau sa se incalzeasca cu radioatoare electrice pentru a trece frigul din saloane. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.