Orașul Panciu

Primaria din Panciu la un pas de colaps

Doina Ganea
3 aug 2009 1756 vizualizări
Functionarii Primariei Panciu isi iau banii cu tiriita, iar datoriile catre sucursala Electrica au depasit 500.000 de lei u din cauza lipsei banilor, sase proiecte cu finantare europeana risca sa fie blocate u paradoxal, edilii orasului continua insa sa depuna proiecte de finantare u cel mai recent este de 1,250 milioane de lei care ar putea asigura incalzirea a 15 institutii publice din oras cu panouri solare

Primarul orasului Panciu spune ca nu mai are solutii pentru iesirea din criza. Datoriile la furnizori s-au adunat, la fel si cele la creditele bancare. "Nu ne mai descurcam cu creditele, avem 5 miliarde de lei vechi la lumina, plus penalitati de intirziere. Veniturile locale sint zero. Inexistente! Singurele sint cele pe terenuri si cladiri si cele din impozitele pe salarii. Cele proprii sint deja incasate in proportie de 85%, pentru ca oamenii au venit si au platit inca din primul trimestru al anului, pentru ca au si facilitatea de a le fi redus impozitul. Sintem intr-o situatie dezastruoasa", ne-a spus primarul Ion Petre. Nici cu salariile edilul pancean nu se descurca prea bine. Angajatii administratiei locale isi iau banii in functie de incasari. "Dam salarii cum putem. Fiecare isi ia salariul daca incasam ceva. Platim 2-3 salarii pe zi. Tot asa, pina la finele lunii. Nu mai tinem cont de ziua de salarii, care a fost demult decalata", a precizat Ion Petre. Cit priveste proiectele cu finantare europeana, patru dintre acestea sint in prezent blocate din cauza lipsei contributiei Primariei. "Nu mai spun ca avem in lucru sase proiecte PHARE pentru care avem nevoie de 1,5 milioane de euro pentru partea noastra de cofinantare. Ne chinuim si nu gasim solutii. Am putea pierde finantarea europeana pentru cele sase proiecte. E vorba de proiectul care viza sistemul performant de gestionare a deseurilor rezultate din constructii, proiectul "Eco Panciu", cel care priveste canalizarea orasului, in valoare de un milion de euro, cele doua VN-uri 733 si 734 prin care am achizitionat o masina de pompieri si harta digitala a serviciilor publice. Situatia noastra este catastrofala. Solutii nu sint ! Bani nu are nimeni. Poate cei din Bangladesh!", a fost concluzia primarului de la Panciu.


Locuinte sociale si panouri solare


In pofida crizei financiare cu care se confrunta orasul Panciu, edilii au in pregatire alte citeva proiecte, iar unele chiar au prins contur. In prezent, la Panciu se lucreaza la ridicarea unor locuinte sociale pentru persoanele evacuate din casele nationalizate. "Avem doua proiecte pentru locuinte sociale. Unul pe Ordonanta 74 si altul pe Legea 114. Pentru persoanele evacuate din casele nationalizate construim 80 de apartamente, din care primele 48 vor fi gata in luna octombrie, iar restul de 32 vor fi gata pina la finele anului 2009. Mai avem in lucru si 64 de unitati de locuinte sociale pe Legea 114/1995", a precizat primarul Ion Petre. Conform acelorasi declaratii, tot in Panciu au inceput lucrarile unei noi sali de sport cu o capacitate de 150 de locuri, cu termen de executie finele anului. Sint sanse ca in apropiere sa se construiasca si un bazin de inot scolar suprateran. Saptamina trecuta, Primaria Panciu a depus un proiect in valoare de 12,6 miliarde de lei vechi la Ministerul Mediului care vizeaza incalzirea cu panouri solare a institutiilor publice din oras. "Proiectul se numeste «Eficientizarea consumului de energie termica la institutiile publice din orasul Panciu» si are in vedere 15 institutii. De fapt noi avem studii de fezabilitate realizate in acest sens pentru 33 de institutii publice, dar in acest proiect au fost cuprinse doar 15, pentru ca atit e valoarea proiectului. La o alta sesiune de depunere urmeaza sa venim si cu celelalte", a precizat primarul pancean. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.