Orașul Panciu

Primaria Panciu isi cumpara gara

Doina Ganea
8 iun 2009 2844 vizualizări
Consilierii panceni au aprobat cumpararea de la Ministerul Transporturilor a garii din Panciu la pret de inventar u totodata alesii au fost de acord cu reabilitarea unor camine culturale de la Neicu si Satu Nou, dar si cu cresterea gradului de calificare a functionarilor locali u consilierii au cerut sa fie si ei instruiti pentru a sti ce voteaza

La ultima sedinta a Consiliului Local Panciu alesii au fost de acord cu propunerea primarului Ion Petre de achizitionare a cladirii vechi a Garii din Panciu. "Este vorba de gara orasului, cismeaua, un depozit de combustibil si wc-ul. Aceste bunuri pot fi folosite de noi pentru diferite destinatii economice sau sociale. Initial am crezut ca apartine domeniului public al statului si am cerut-o cu titlu gratuit. Cind am fost la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii s-a constatat ca numai peronul si parcul din jurul garii fac parte din domeniul public, celelalte constructii fiind in proprietatea privata a Companiei Nationale de Cai Ferate Bucuresti. Compania si-a dat acordul de vinzare la pretul de inventar, deci un pret convenabil, deoarece ei nu mai au posibilitatea de intretinere si conservare a cladirilor respective si nu le mai sint necesare", le-a spus consilierilor primarul Ion Petre. Consilierul Marian Ungureanu a vrut sa stie daca primaria isi poate permite la ora actuala achizitionarea unui imobil, fie el si la pret de inventar. Edilul sef al orasului a dat insa asigurari ca, daca pretul este prea mare, hotarirea va fi revocata. "Valorile de inventar sint modeste pentru ca sint cladiri vechi si deja amortizate. Daca va fi o valoare ce nu ne-o vom putea permite nu vom cumpara si vom cere aprobarea Consiliului Local", a mai spus Ion Petre. La ora actuala, gara din Panciu se afla in stare de parasire si are nevoie urgenta de reparatii. In continuare alesii panceni au trecut la aprobarea altor 11 puncte de pe ordinea de zi a sedintei, insemnind tot atitea proiecte de hotarire.


Consilierii vor sa fie instruiti


Punctul doi de pe ordinea de zi a sedintei din 28 mai a avut ca obiectiv aprobarea proiectului intitulat "Standard european de management in administratia publica locala". "Proiectul are ca obiectiv crearea unei administratii performante in ceea ce priveste protectia mediului si este finantat de UE. Prin punerea in functiune a acestui proiect obtinem o licenta care recunoaste faptul ca pe acest domeniu nu mai sint probleme. Pentru aceasta se vor organiza cursuri de calificare cu personalul institutei, poate vor fi si noi angajari, toate documentele se vor accesa pe internet, deci o modernizare a adminsitratiei locale", a precizat viceprimarul Iulian Nica, cel care se ocupa de proiect. Un alt proiect asemanator aprobat de consilieri se refera la "Implementarea e-Strategie a orasului Panciu" si la cheltuielile legate de proiect. "Cele doua proiecte sint legate intre ele. Acest proiect vizeaza dezvoltarea generala a capacitatii administrative si este finantat din Fondul Social European. Prin acest proiect se urmareste atit modernizarea administratiei publice cit si cresterea eficientei acesteia. Se pune accent pe principiul descentralizarii si cresterii autonomiei locale", a explicat viceprimarul Iulian Nica. Consilierii locali au cerut ca si membrii legislativului sa faca parte din echipa implementarii proiectului in sensul instruirii in domeniul administratiei publice locale. "Vad ca se pune problema instruirii personalului din institutie. Nu credeti ca ar fi bine ca acest lucru sa se intimple si cu noi, consilierii, pentru ca de fapt noi aprobam si nu prea stim bine ce? Nu credeti ca ar trebui sa votam in cunostinta de cauza?", a remarcat consilierul PD-L Sorin Robu. Primarul PSD Ion Petre l-a pus insa la punct pe democrat liberal aratind ca rolul alesilor locali nu este sa elaboreze documente, ci sa le aprobe. "Dumneavoastra vi se va explica de catre functionarii nostri responsabili de proiect despre ce este vorba. Nu vi se cere sa elaborati vreun document sau vreun program, ci sa aprobati in principiu acest proiect, cu alte cuvinte sinteti consiliat de noi. Daca exista programe de instruire pentru consilierii locali ne vom interesa", a concluzionat primarul. Valoarea proiectului de modernizare a administratiei pancene este de 750.000 de lei, din care contributia Primariei Panciu este de 200.000 de lei.


Refacerea cladirilor de cultura


In cadrul aceleiasi sedinte alesii locali au mai aprobat modificarea cuantumului contraventiilor pentru cei care nu pastreaza curatenia orasului, trecerea suprafetei de 15.359 mp in domeniul public al orasului si alocarea acesteia catre noua Statie de Epurare, precum si aprobarea trecerii din domeniul public al orasului, in cel public al statului a locuintelor tip ANL in scopul inchirierii. Alte doua proiecte aprobate de alesi au avut in vedere reabilitarea caminelor culturale din satele Neicu si Satu-Nou, ambele cu finantare de la Ministerul Culturii. Dupa alegerea presedintelui de sedinta pe urmatoarele trei luni in persoana social-democratului Marian Ungureanu, consilierii trec la capitorul diverse unde atrag atentia primarului asupra depozitarii gunoaielor la intimplare si nemarcarea acelora corespunzatoare, precum si faptul ca apele reziduale se revarsa pe unele strazi. Edilul sef s-a limitat sa arate insa cu degetul catre CUP SA Focsani la aceasta avertizare. "Va cred, dar la noi n-a ajuns nici o sesizare pina acum. Cei de la CUP SA trebuie sa intervina. Au aici sector de activitate si pot, chiar trebuie sa intervina", a raspuns edilul. (Doina GANEA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.