Orașul Panciu

Copiii romi din Panciu uita de griji cu ajutorul voluntarilor italieni

Ciprian Fânaru
6 apr 2009 1938 vizualizări
Un ONG a transformat o casa intr-o oaza care ii tine departe de probleme pe copii panceni u activitatea ar fi aproape imposibila fara ajutorul voluntarilor veniti din Italia u cei mici vor minca in curind la cantina a carei constructie deja a inceput

De opt ani, Asociatia "Rom pentru Rom" reprezinta un sprijin pentru copiii din Panciu, in special pentru cei de etnie roma. Printre proiectele acestei organizatii non-profit se numara "Educatia face diferenta", prin care se urmareste integrarea copiilor romi si dezvoltarea abilitatilor acestora. Elena Munteanu, inimoasa presedinta a asociatiei, este mindra rezultatele vizibile ale muncii si vorbeste cu pasiune despre ce doreste pentru viitor. Zilnic, casa gazduieste de obicei 25 de copii, carora le ofera sprijin si instruire, plus libertatea de care nu se bucura acasa. Fiecare incapere foloseste la ceva, exista o camera unde cei mai mari isi fac lectiile, o sala de pimpong si de vizionare a filmelor, una cu calculatoare. Toate activitatile creative, inclusiv cele legate de Pasti, implica folosirea materialelor reciclabile, iar unul dintre lucrurile impresionante e faptul ca fiecare copil are o borseta personalizata, cu periuta si pasta de dinti, de la baie nelipsind sapunul si prosopul, ceea ce arata grija pentru formarea unei educatii privind igiena. La centru se face si alfabetizare, fiecare copil are caietele lui, cei care nu se duc la scoala avind astfel posibilitatea sa deprinda tainele scrisului si cititului. Jongleriile facute de un voluntar si jocurile sportive nu lipsesc nici ele din viata copiilor.


"Primul lucru pe care il observi la ei e ca duc lipsa de afectiune"


Din echipa fac parte si patru voluntari ai organizatiei IBO Italia, sederea acestora la Panciu durind un an. Stefania Dalla Torre si Rita Venturoli sint animatori socio-educativi si se ocupa de jocurile copiilor prin care acestia deprind abilitati si acumuleaza cunostinte. Sergio Dalla Ca"â„¢ di Dio rezolva nevoile de logistica si tine legatura cu reteua de organizatii italiene de profil, iar proiectarea, stringerea de fonduri si comunicarea cad in sarcina lui Emmanuele Comi. "Stiam foarte putine despre Romania inainte sa ajung aici, doar ca aderase UE si ceva despre problemele romilor. Prima impresie cind am ajuns pe aeroport a fost ca tara voastra e exact ca Italia, dar ca acum 50 de ani", marturiseste cu sinceritate Emmanuele. "E o experienta noua pentru noi care venim din alta tara. E interesant sa depasim diferentele culturale si sa colaboram impreuna pentru acelasi scop. Educatia copiilor creeaza ceva important pentru ei", e de parere si Rita Venturoli, unul dintre voluntari. Italienii sint de acord cu presedinta Elena Munteanu, care confirma o realitate deloc cosmetizata cu privire la problemele copiilor, fie ei romi sau nu. "Comportamentul lor difera de locul in care sint. Aici sint liberi sa se exprime, se comporta frumos, au invatat sa scrie. Afara au tendinta sa se protejeze in fata problemelor deja cunoscute din familiile sarace, precum alcoolismul sau violenta. Primul lucru pe care il observi la ei e lipsa de afectiune. Vor sa le dai atentie, sa ii lauzi cind fac ceva bine, atunci se simt extraordinar", subliniaza Elena Munteanu. Cel mai neastimparat e un pusti de 10 ani, poreclit de tovarasii de joaca "Bolovan", care chiar in timpul vizitei reporterilor nostri a mai trecut o boacana la raboj, reusind sa declanseze alarma unei Dacii parcate in apropiere.


Teatru impotriva delincventei juvenile


La activitate mai pun umarul Ionelia Mihaila, psiholog la SAM Panciu, Daniela Hulea, responsabil educativ, profesor la aceeasi scoala, Ionut Nunu, voluntar din Bacau si Dan Crucinschi. Acesta studiaza teatrul in Capitala si ii pregateste pe copii pentru urmatoarea actiune. Pe 2 mai, la ambasada Italiei, noua copii din Panciu, cu virste intre 12 si 16 ani, vor pune in scena o piesa de teatru social, care vizeaza combaterea delincventei juvenile. Aceasta e parte din proiectul "Educatia face diferenta", sprijinit de autoritatile pancene si de Consiliul Judetean, avind ca parteneri Liceul "Ioan Slavici", Scoala de Arte si Meserii si IBO Italia. La vara, copiii romi vor beneficia de prezenta unor voluntari mai in virsta din Romania, Italia, Spania si Estonia, care vor ajuta si la ridicarea unei cantine, a carei fundatie deja exista. Tot in vara acestui an, voluntari din Olanda, Anglia si Italia vor fi animatori pentru cei mici, ii vor distra si distrage de la dificultatile cu care se confrunta acasa. In actiunea de voluntariat sint implicati si citiva liceeni din Panciu, coordonati de profesoara Luminita Cociorba, care dupa-amiaza ii ajuta pe copii la lectii. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.