Orașul Panciu

Parohia Cuvioasa Paraschiva din Panciu, chemata la judecata

Gabriel Sava
16 iun 2005 1671 vizualizări
Parohia Cuvioasa Paraschiva are datorii de peste un miliard catre SC GCL Panciu in contul lucrarilor la catedrala Cu banii primiti de la bugetul local s-au continuat lucrarilor cu alta firma

Societatea Comerciala de Gospodarire Locala Comunala (SC GCL) din Panciu incearca sa isi recupereze in instanta datoria acumulata de Parohia "Cuvioasa Paraschiva" din Panciu. Aceasta are datorii totale de peste un miliard catre SC GCL Panciu, pentru lucrarile executate pina acum la catedrala din centrul orasului. "In acest moment, de la Parohia «Cuvioasa Paraschiva» avem de recuperat 1,135 miliarde lei. Aceasta valoare nu include si penalitatile aferente. Sumele provin din anul 2003 (167 milioane) si din 2004 (968 milioane). Desi am incercat o rezolvare pe cale amiabila a situatiei, nu am reusit sa rezolvam nimic", a declarat Aurel Alexandru, directorul SC GCL Panciu. Pe baza unui contract de executie incheiat in 2002 intre Parohia Cuvioasa Paraschiva si SC GCL, cea din urma se angaja sa construiasca catedrala din Panciu, investitie pentru care au fost acordate sume importante si de la bugetul local. Dupa aproape trei ani, lucrarea se afla in faza terminala. Pentru a fi finalizata ar mai fi nevoie de citeva miliarde, dupa cum declara preotul Constantin Dobrin, protopopul Protoeriei Panciu. Dupa cum afirma reprezentantii SC GCL Panciu, prevederile contractuale nu au mai fost respectate incepind din anul 2004. "Asa cum reiese din documentele pe care le avem, in cursul anului 2004, SC GCL a lucrat la catedrala cu o echipa de angajati temporar si cu angajati proprii. Acestia si-au primit banii insa a ramas de achitat valoarea unor materiale si servicii efectuate de aceasta societate cu proprii angajati. Spre sfirsitul anului nu s-a putut lucra din cauza conditiilor de temperatura, iar in 2005 noi am solicitat parohiei Cuvioasa Paraschiva sa ne plateasca datoriile restante, respectiv cele 1,135 miliarde lei", a explicat directorul Aurel Alexandru. Pentru ca aceste datorii erau cunoscute, consilierii locali au decis sa aloce din bugetul pentru 2005 suma de 1 miliard in ideea ca acesti bani sa ajunga la SC GCL in contul debitelor restante. Cu toate ca sumele au fost deblocate si banii au putut fi folositi din luna aprilie, Parohia a platit lucrari executate in acest an de catre o alta firma.


SC GCL se afla la un pas de faliment

Pentru ca SC GCL se afla la un pas de faliment, recuperarea datoriilor este o actiune prioritara pentru reprezentantii societatii. "Situatia financiara a SC GCL este una destul de delicata. Acest lucru era cunoscut si de consilieri, dar si de primar, in momentul in care s-a decis ca acea suma de un miliard sa fie alocata din buget pentru catedrala. Platile care s-au facut pentru 2005 reprezinta o modalitate de a sabota societatea pe care o conduc", considera directorul Aurel Alexandru. Pentru ca toate modalitatile de rezolvare amiabila a conflictului au esuat, SC GCL a decis sa inainteze instantei de judecata cererea de recuperarea a datoriilor. Chiar si asa, reprezentantii societatii pancene spera sa-si recupereze datoriile inainte de a ajunge in fata judecatorilor. "Daca preotul Bunea (reprezentantul legal in contractul de executie a investitiei- n.r.) gaseste resurse finanaciare pentru a achita macar o parte a datoriilor, eu sint de acord sa nu mai ajungem la Judecatorie", a adaugat directorul Alexandru. Parohia Cuvioasa Paraschiva, prin reprezentantii sai legali a refuzat sa faca orice comentariu fata de chemarea in judecata. "Aceste datorii trebuie intr-adevar platite. Daca ne puteti ajuta si d-voastra sa gasim oameni de bine care sa ne ajute cu fonduri pentru biserica, am putea rezolva mai repede aceasta situatie", a declarat totusi reprezentantul Protoeriei Panciu, preotul Dobrin. Din informatii certe rezulta ca in acest an bugetul local nu poate suporta nici un fel de cheltuiala suplimentara privind catedrala. In aceasta situatie, doar D-zeu mai stie, poate, de unde isi va recupera SC GCL datoriile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.