Orașul Panciu

Un monument istoric a disparut ca in dosarele X

Mihaela Beșleagă
15 apr 2008 4052 vizualizări
Dreptunghiul Bermudelor in Panciu. un gard forjat care dateaza din sec. XIX-XX a disparut subit din centrul orasului Panciu, cel mai probabil in perioada 1998-2004. reprezentantii autoritatilor locale nu stiu unde a pierit gardul, aflat pe lista monumentelor istorice. sesizata de "Ziarul de Vrancea", Directia pentru Cultura va depune plingere penala pentru identificarea vinovatilor

Pancenii se pot mindri ca au avut in centrul civic un monument istoric inedit. Este vorba despre un gard. Nu unul oarecare insa, ci un gard forjat care dateaza din sec. XIX-XX, lucrat manual, care avea la fiecare colt cite un proiectil, dupa cum isi aminteste secretarul orasului, Fanel Munteanu. Gardul care imprejumuia Monumentul Eroilor apartinuse casei Gitza de pe strada Libertatii, demolata ulterior. Gardul figureaza in lista monumentelor istorice vrincene din anul 2004, la pozitia 311. Acesta a disparut insa fara urma, cel mai probabil in perioada 1998-2004, dupa cum afirma Puiu Siru Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Ca urmare a demersului initiat de ZdV, acesta a declarat ca a trimis o scrisoare de atentionare catre Primarie si va depune o plingere penala daca acest monument nu iese la lumina. "Gardul forjat respectiv dateaza de la inceputul secolului XX, este lucrat manual si de aceea are o incarcatura si o valoare memoriala. Intr-o perioada nefasta pentru multe monumente, a disparut. Vom demara cercetari si vom depune o plingere penala la adresa Primariei, pentru a putea declasa monumentul, daca nu va fi gasit intre timp. De obicei, dupa ce ii constringem cu plingerea penala monumentul iese la iveala", ne-a spus Puiu Siru Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Se pare ca, o data cu gardul, a disparut si documentatia care insotea monumentul, inclusiv fotografiile care ar trebui sa fie pastrate de institutiile de cultura.


Raspunsul la unison al autoritatilor: "Nu stim!"


In locul gardului s-a realizat o noua imprejmuire din beton placat cu placi de marmura. "A existat un gard din fier forjat, nu stiu exact ce s-a intimplat cu el, a disparut la un moment dat sau a fost incorporat intr-o noua imprejmuire, din beton placat cu marmura, realizata in 1998. La cerinta Asociatiei Veteranilor, s-au inscriptionat pe acele placi si numele veteranilor panceni care au luptat in cel de-al doilea razboi mondial", rememoreaza Fanica Munteanu, secretarul orasului Panciu si fost primar al orasului.

Acesta nu stie cum a disparut gardul chiar din buricul tirgului. Disparitia misterioasa nu poate fi explicata nici de Fanica Panciu, edil al orasului pina in anul 2000, care a mentionat ca monumentul nu putea fi mutat fara dispozitia primarului. "Stiu ca a fost un gard din fier forjat la Monumentul Eroilor, care a disparut la un moment dat, dar nu stiu unde a fost dus si cine l-a luat.

Mai multe nu stiu! Oricum, un cetatean obisnuit nu putea sa ia acel gard fara acordul primarului", ne-a declarat Fanica Panciu, actual consilier local. Edilul Ion Petre, primar inca din anul 2001, a spus ca noua imprejmuire de beton s-a realizat in timpul mandatului lui Fanica Panciu, in anul 1998, atunci cind s-ar fi mutat si gardul, fapt confirmat si de secretarul Munteanu, dar si de Puiu Usturoi. "Sint sigur ca acel zid imprejmuitor si acele placute inscriptionate au fost facute in 1998, de primarul de atunci, Fanica Panciu. Pe vremea aceea eram consilier.

Acum chiar nu stiu ce s-a intimplat ulterior cu acel gard, e posibil sa fie undeva depozitat", ne-a declarat si primarul Ion Petre. Din pacate, aceasta nu este o situatie singulara in Vrancea. In 2001, statuia lui Petre Liciu din parcul Teatrului din Focsani a pierit subit, fiind ulterior descoperita in cringul Petresti, unde fusese aruncata. Cit despre statuia Eroilor din centrul Panciului, aceasta este la rindul ei declarata monument istoric, dedicat veteranilor din primul razboi mondial, dupa cum sta scris chiar pe frontispiciul statuii: "Eroilor din Panciu. Rasboiul 1916-1919. Patria recunoscatoare". Din fericire, aceasta este mai greu de subtilizat, desi nimic nu este exclus in tinutul Vrancei. Pornind de la aceast caz, ZdV va urmari in continuare obiectivele culturale vrincene declarate monumente istorice, care s-au "vaporizat" sau au fost grav avariate, sub ochii autoritatilor care ar fi trebuit sa vegheze asupra lor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 58 minute, 5 secunde
Unde a disparut palatul in care a activat comisia centrala?
, acum 739398 zile, 20 ore, 58 minute, 5 secunde
Cautati in arhiva ziarului de vrancea! Comisia Centrala a fost demolata in urma cu citiva ani.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.