Orașul Panciu

In memoriam Corneliu Mihăilescu, omul de la Radio

Valentin Muscă
6 aug 2007 6114 vizualizări
Multi îi recunosteau vocea din transmisiunile sale patetice la Radio Romănia Actualităti, dar putini sînt vrîncenii care stiu că omul care transmitea de aproape 4 decenii stiri din Vrancea si Galati pentru Radio Romănia Actualităti s-a născut la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial în orasul de la poalele Neicului si ca a parasit acesta lume in 2005

Ca multi din jurnalistii din generatia sa, Corneliu Mihăilescu a ajuns la Radio venind din lumea sportului. Plecat in orasul de pe Dunăre, de unde transmitea zilnic stiri despre viata plină de intimplări a orasului Porto-Franco, pănceanul Corneliu Mihăilescu a studiat la fostul Institut Pedagogic din Galati. Fiind sportiv de performantă, Corneliu Mihăilescu a urmat Facultatea de Educatie Fizică si Sport, lucrind in paralel in presa scrisă gălăteană. Din 1970 a inceput sa trimita cu regularitate stiri despre bucuriile si tristetile locuitorilor din Vrancea si Galati. Prin intermediul corespondetelor sale, intimplările de la Cubura Carpatilor si de la Dunăre au ajuns in casele tuturor romanilor. Corneliu Mihăilescu a lucrat si in presa scrisă, atit la Galati, la revista "Viata nouă", dar s-a numărat si printre fondatorii ziarului "Milcovul". Jurnalistul care a trait pina in 2005 in frumosul oras de pe Dunăre a fost si comentator sportiv, numărindu-se printre privilegiatii comentatori cu har si voce. Din nefericire, numele acestor personalităti născute in Vrancea miortică sint putin cunoscute la ele acasă. A trebuit ca Victor Frunza sa plece in lumea dreptilor ca mass-media locala sa-i mentioneze numele. La fel si Corneliu Mihailescu. Macar acum cind vrem sa vorbim despre personalitati pancene se cade sa-i pomenim numele. Nu ar fi rău dacă autoritătile judetene, in loc să organizaze an de an politizate zile ale oraselor ar realiza o sărbătoare a Vrancei la care să participe cei care reprezintă intr-adevăr niste nume in diferite domenii de activitate. Am vedea atunci o altă fată a Vrancei, alti oameni, alte voci... si poate cei care sint astăzi in ajunul debutului vietii active ar avea, in sfirsit, niste modele de urmat. (V. M.)


Alee de promenada spre Brazi


Inaugurata acum citeva saptamini, aleea de promenada care coboara din oras spre Manastirea Brazi va primi botezul pelerinilor si al pancenilor in timpul "Zilelor orasului Panciu", care se vor desfasura intre 22 si 25 septembrie. Datorita acestei alei care coboara in trepte unduitoare spre Manastirea Brazi, acest traseu va fi unul destul de lejer chiar si pentru pancenii de virsta a treia care doresc sa se reculeaga. Desi drumul dintre manastire si oras este de citeva saptamini un adevarat spatiu de promenada, pelerinii care coboara la manastire inca arunca la intimplare hirtii si alte deseuri, ceea ce ne face decit rusine. (V.M.)


Salvati cimitirul evreiesc de pe Valea Susitei!


u este al doilea cimitir din Podgoria Panciu


în timp ce mass-media din Israel este atentă la orice atingere a patrimoniului din Tara Sfintă, la marginea orasului Panciu a fost redescoperit un intreg cimitir evreiesc "abandonat", lucru pe care aproape ca nimeni nu-l remarca. In afară de Mircea Rond, presedintele Comunitatii Evreiesti din Vrancea, de citiva locuitori de virsta a treia din Panciu si alti 2-3 cercetători, nimeni nu stie că pe Dealul care strajuieste Valea Susitei se află morminte parasite cu zeci de ani in urma. Nu este prima dată cind "Ziarul de Vrancea" abordeaza problema sensibilă a patrimoniului spiritual iudaic din Vrancea, care in ultimii ani ai comunismului a fost practic distrus de vechiul regim. De data aceasta, insă, este vorba despre un cimitir intreg asezat chiar linga Mănăstirea Brazi si Schitul "Sfintul Ioan Botezătorul". Conform primelor cercetări, se pare că acest cimitir a fost abandonat după ce evreii din Panciu au emigrat in masă in Israel, incepind cu anii \'50.

Conform ultimilor reglementari in domeniu, din timpul Guvernului Nastase, responsabilitatile ingrijirii locurilor de veci cad exclusiv pe seama Comunitatii Evreiesti. Din nefericire, comunitatea din Panciu numara o mina de oameni si toate incercarile de a proteja acest cimitir au fost zadarnice, cu toata bunavointa avocatului Mircea Rond. Numai o colaborare cu administratia locala poate salva acest loc de veci. Cu riscul de a ne repeta, amintim că la sfirsitul secolului al XIX-lea unul din cinci pănceni era evreu, iar situatia lor in acest tirg din mijlocul Podgoriei Panciu era una privilegiată, avind in vedere ca ei detineau mare parte din negotul cu vin. De asemenea, mai există inca la iesirea din Panciu citeva străzi unde functionau odinioară ghesefturi ale evreimii păncene.

Situatia de la Panciu nu este singulară. Acelasi lucru s-a intimplat si la Odobesti in anii \'80, cind un cimitir evreiesc de pe malul Milcovului a fost in mare parte distrus pentru a face loc unui depozit. Mai mult decit atit, la Focsani, in 2005, a fost distrus o parte din cimitirul evreiesc din strada Nicolae Bălcescu, pentru a fi vindut, desi este monument istoric si unul din cele mai vechi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.