Orașul Odobești

„Războiul cumetrilor” din Odobești, în faza „cine reziliază primul” contractul de modernizare infrastructură stradală cu finanțare PNDL

Ziarul de Vrancea
26 aug 2021 14269 vizualizări
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.

Ziarul de Vrancea a publicat în luna martie a acestui an articolul Conflictul cumetrilor se lasă cu plângeri penale. Amenințări cu falimentul și „cicatrici” în infrastructura Odobeștiului, în care prezenta relația tensionată între SC Izoterm Construct SRL Odobești și Primăria Orașului Odobești.

Firma SC Izoterm Construct SRL Odobești, unul dintre cei mari mari contribuabili la bugetul UAT Odobești, acuza în luna martie a.c., prin vocea administratorului său, Marian Bontaș, că Primăria Odobești îi pune piedici în derularea investițiilor contractate legal pe raza orașului, prin refuzul/ tergiversarea înregistrării documentelor și prin neachitarea facturilor la lucrările executate. Mai mult, preciza la vremea respectivă administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești, firma a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, primarul Daniel Nicolaș și 3 funcționari fiind acuzați de abuz în serviciu. Sesizări au mai fost transmise Corpului de Control al Prim-Ministrului și Camerei de Conturi Vrancea. 

În replică la acuzațiile menționate, primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești făcea următoarele precizări: „Până la acest moment (n.r. luna martie 2021), Primăria a decontat toate lucrările care au fost executate conform standardelor sau care au fost remediate și aduse la standardul de calitate. În momentul în care ne sunt aduse spre decontare situații de lucrări conforme cu realitatea și cu standardele în vigoare, acestea vor fi trimise spre decontare la Minister în cel mai scurt timp posibil.(...)

Încercarea de victimizare a administratorului SC Izoterm nu reprezintă o soluție de ieșire din criza provocată ci doar o încercare derizorie a acestuia de a induce cetațenilor orașului Odobești, o imagine deformată a situației care să-l pună într-un avantaj ireal. Singura soluție de ieșire din această situație este ca societatea să înceapă să lucreze la standardele de calitate asumate prin contract și prevăzute prin lege, să  respecte termenele contractuale și să prezinte documentele ce îi sunt solicitate conform stadiului fiecarui proiect, interesul nostru fiind finalizarea cu succes a acestora.

Faptul că administratorul acestei firme se erijează în apărătorul odobeștenilor este jenant și denotă ipocrizie, în condițiile în care odobeștenii au de suferit tocmai din cauza lucrărilor făcute de mântuială de acest constructor.Fac apel la rațiune și bun simț și, nu în ultimul rând, la respectarea legii!

Articolul publicat în urmă cu cinci luni se încheia cu următoarea remarcă: „Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri. Adevăratele cauze ale neînțelegerilor recent izbucnite între cei doi probabil nu vor fi ușor de probat, dar Bontaș susține c-ar fi primit inclusiv amenințări cu falimentarea firmei.”

Din martie și până acum, se pare că nu am avut de a face cu o aplanare a conflictului dintre cele două părți, ci din dimpotrivă! Ziarul de Vrancea a intrat în posesia notificării transmisă de SC Izoterm Construct SRL Odobești pe 20 august 2021, de reziliere a contractului de lucrări nr1/11814/14.11.2019 având ca obiect „Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești-Cartier Unirea-Străzile Miron Costin, Viilor,Pățești, Panduri, Sf Ilie” (contract finanțat prin PNDL), din vina UAT Odobești.Cantractul amintit finanțai prin Programul Național de Dezvoltare Locală ( PNDL inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației are o valoare de aproximativ 2 milioane de lei fără TVA

Această notificare se încheie cu următoarea frază: „Față de aceste aspecte mai sus enunțate, rezultă cu certitudine încălcarea gravă a obligațiilor contactuale de către UAT Orașul Odobești, sens în care, având în vedere notificarea de reziliere din data de 12.08.2021, față de faptul că termenul de 6 zile în care v-am solicitat să vă conformați obligațiilor ce vă incubă s-a împlinit, prezenta notificare reprezintă notificare fermă de reziliere a contractului de lucrări, efectele acestui contract încetând pentru viitor, începând cu data de 20.08.2021, conform art 1554 cod civil”

Prezentăm în continuare conținutul acestei notificări:

Citiți în continuare răspunsul UAT Orașul Odobești la notificarea transmisă de SC Izoterm Construct SRL Odobești pe 20 august 2021, de reziliere a contractului de lucrări nr1/11814/14.11.2019 având ca obiect „Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești-Cartier Unirea-Străzile Miron Costin, Viilor, Pățești, Panduri, Sf Ilie”( contract finanțat prin PNDL), din vina UAT Odobești.

„Vina pentru rezilierea contractului o poate stabili doar instanța de judecată, nu o societate comercială care se simte lezată în drepturi și obligații și care nu își îndeplinește obligațiile contractuale. În prezent, pe rolul Tribunalului Vrancea se află dosarul nr. 349/91/2021, pentru soluționarea acestui litigiu.

Primăria Odobești nu va deconta niciodată lucrări de proastă calitate, fără garanție și în dezacord cu standardele prevăzute in lege, fiind garantul drepturilor comunității și a cheltuirii eficiente a banilor publici.

Nu am dorit să se ajungă aici, s-au încercat toate căile de mediere și negociere aflate la dispozitia noastră. Poziția inflexibila a SC Izoterm Construct ne-a adus în această situație. Societății SC Izoterm Construct SRL i s-au oferit permanent căi de rezolvare a situației dar a refuzat de fiecare dată și a continuat cu tergiversările, injuriile și amenințările cu judecata, cu toate acestea, reprezentanții primăriei au rămas consecvenți în respectarea legii.

Refuzul nejustificat de a efectua lucrări pe amplasamentul care aparține SC Izoterm Construct SRL, nerespectarea graficului de execuție al lucrărilor asumate prin contract, neprezentarea instrumentului de garantare a lucrărilor precum și disconfortul creat locuitorilor din zonă, sunt acțiuni cinice care arată reaua credință și intenția vădita de a amâna executarea lucrărilor și crearea unui imens prejudiciu comunității.

Primăria orașului Odobești acționează responsabil, apară drepturile cetățenilor în condițiile legii și a solicitat constructorului să respecte legea, să execute lucrări de calitate și la termen, să garanteze calitatea lucrărilor și să respecte comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Referitor la notificarea de reziliere a contractului de lucrări nr. 1/11814 din data de 14.11.2019 având ca obiect ”Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești- cartier Unirea, străzile Miron Costin, Viilor, Pățești, Panduri, Sf. Ilie”  vă precizăm că acesta nu este încă reziliat, ci în curs de reziliere de către UAT Oraș Odobești.

În fapt, în data de 05.08.2021 am notificat Constructorul acestei lucrări, respectiv SC Izoterm Construct ca în termen de 15 zile de la primirea notificarii, sub sancțiunea rezilierii unilaterale a contractului de lucrări să îndeplinească corect și complet obligațiile care îi revin și care sunt neexecutate în mod culpabil de către societatea în cauză. Am cerut să se prezinte un instrument de garantare pentru garanția de bună executie și să se finalizeze lucrările contractului.

Drept răspuns la această notificare am primit în data de 13.08.2021 o notificare prin care eram informați că SC Izoterm Construct dorește rezilierea contractului deoarece i-a fost retras amplasamentul pe care se execută lucrările și dacă în termen de 6 zile de la primire nu îi punem la dispoziție amplasamentul, aceasta va rezilia unilateral contractul de lucrări.

Precizăm că amplasamentul pe care se execută lucrările nu a fost niciodată luat din deținerea SC Izoterm Construct SRL. Solicitarea de predare a amplasamentului este fără obiect, fiind din punct de vedere logic și rațional imposibil să  mai predăm o dată ceea ce am predat deja și nu am preluat niciodată înapoi, lucru susținut de faptul că nu există în acest sens nici un proces verbal de predare-primire al amplasamentului, în afara de cel inițial.

SC Izoterm Construct a notificat întreruperea lucrărilor pentru perioada de iarnă 2020-2021, începând cu data de 18.12.2020, deși potrivit contractului, nu avea acest drept iar, în aceeași zi, pe 17.12.2020, a părăsit șantierul fără a mai relua vreodată lucrările, deși amplasamentul era în deținerea dânșilor, nefiind vreodată retras ulterior datei de 03.03.2020 când a fost predat către  SC Izoterm Construct, odată cu emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Menționăm aici, că procesul verbal de predare-primire amplasament a fost semnat fără obiecțiuni de către toate părțile implicate, respectiv U.A.T-Oraș Odobești, SC Drum Design, SC Izoterm Construct SRL, SC CUP SA, SC GAZMIR IAȘI S.R.L, SDEE Muntenia Nord.

În ceea ce privește garanția de bună execuție, se constată că societatea nu a înțeles să își îndeplinească această obligație, iar motivele invocate, în sensul că ar fi necesară o adresă din partea UAT Oraș Odobești care să ateste că lucrările sunt în curs de execuție și în termen, pe care să o prezinte la societatea de asigurare, contravine realității stadiului lucrărilor. Este de notorietate și nu mai trebuie dovedit conform art. 252 C.p.c. faptul că, pentru emiterea unui instrument de garantare este suficient să se prezinte contractul de lucrări și să se achite prima de asigurare. Adresa solicitată, referitoare la faptul că lucrarile sunt în curs de execuție, este lipsită de relevanță în condițiile în care contractul nu a fost reziliat.

Prin urmare, în raport de toate considerentele expuse în cele ce preced, constatăm că nu au fost îndeplinite obligațiile puse în vedere, motiv pentru care urmează să reziliem unilateral contractul în condițiile art. 1552 C. civ. și prevederilor contractuale, să dispunem o expertiză tehnică pentru restul de executat, să scoatem din nou la licitație execuția lucrărilor și să finalizam cât mai repede proiectul pentru a elimina disconfortul creat cetățenilor și pentru a le oferi acestora confortul deplasării auto și pietonale pe drumuri de calitate.”

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.