Orașul Odobești

Primăria Odobești, pe cale de a fi executată silit de cumătrul lui Nicolaș

Ionel Sclavone
29 aug 2022 8506 vizualizări
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.
Din informațiile Ziarului de Vrancea, Marian Bontaș, administratorul SC Izoterm Construct SRL Odobești și primarul Daniel Nicolaș al orașului Odobești se cunosc de 30 de ani și sunt cumetri.

Justiția obligă primarul să achite datoriile către S C Izoterm Construct. Primăria orașului Odobești, condusă de primarul PSD Daniel Nicolaș, este bună de plată cu 223.669,19 lei către un constructor căruia a refuzat să-i deconteze facturile. La această sumă de bază se adaugă majorări de întârziere, de 0,15% pe zi și dobânzi penalizatoare. Peste toate acestea, se adaugă și un „mizilic” de 16.079 lei sub formă de cheltuieli de judecată. În total, până la această oră, conform unui calcul estimativ, neoficial, suma de plată ar putea ajunge undeva la peste 400.000 de lei.

Conform informațiilor Ziarului de Vrancea, deja în cazul primăriei conduse de Daniel Nicolaș au fost inițiate procedurile de executare silită, ceea ce presupune blocarea conturilor și sechestrarea unor bunuri și imobile. Deși în conținutul soluției judecătorilor Curții de Apel Galați din dosarul 497/91/2021 se precizează că aceasta este „definitivă”, contactată de Ziarul de Vrancea pentru a-și exprima un punct de vedere pe acest subiect, Primăria Odobești susține, prin Biroul de relatii publice si comunicare al UAT, că ar mai avea o cale de atac în cauza menționată, cale de care deja a uzat. 

Tribunalul Vrancea a decis și Curtea de Apel a confirmat, prin hotărâre definitivă, că Primăria Odobești trebuie să plătească firmei Izoterm Construct SRL tot din Odobești mai multe facturi, pe care i le-a înaintat spre plată la începutul anului 2021, pe 11 ianuarie. Valoarea acestora se ridică la 223.669,19 lei și reprezintă plata pentru o serie de lucrări efectuate în cadrul contractului de reabilitare a unor drumuri de acces și parcări.

Admite acțiunea în parte, formulată de reclamanta Izoterm Construct SRL (…) în contradictoriu cu pârâta UAT Orașul Odobești prin primar (Daniel Nicolaș – n. red.) cu sediul în București (…). Obligă pârâta la plata sumei de 223.669,19 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale (…) către reclamant.

 Obligă pârâta la plata majorărilor de întârziere în procent de 0,15% pe fiecare zi de întârziere de la data scadenței facturilor, respectiv 9.02.2021 până la data efectuării plății efective, către reclamantă.

Obligă pârâta la plata dobânzii legale penalizatoare calculată de la data scadenței facturilor 9.02.2021 până la data plății efective, către reclamantă. Respinge celelalte capete de cerere ca neîntemeiate. Admite în parte cererea privind cheltuielile de judecată.

Obligă pârâta (primăria Odobești) la plata sumei de 16.079 lei cu titlu cheltuieli de judecată (compusă din 500 de lei onorariu expert, 5.579 lei taxă de timbre, 10.000 lei onorariu avocați redus de la 20.000 de lei), se arată în hotărârea judecătorească pronunțată de Tribunalul Vrancea și rămasă definitivă la Curtea de Apel Galați.

În baza acestei hotărâri judecătorești, patronul Izoterm s-a adresat unui executor judecătoresc pentru recuperarea sumelor datorate. Astfel a fost deschis dosarul executional cu nr. 116/2022 împotriva Primăriei Odobești în baza sentinței civile.

Izoterm și-a cerut banii în justiție

S C Izoterm Construct SA Odobești, firma patronată de Marian Bontaș, a solicitat în instanță, printr-o acțiune din 2021, ca Primăria Odobești să fie obligată să-i plătească contravaloarea a două facturi, pentru lucrări efectuate, de 223.669,19 lei. Avocații firmei au depus în justiție probe din care rezultă că datoria este certă, lichidă și exigibilă, inclusiv facturile acceptate la plată de Primărie.

Conform judecătorilor, „din nici un mijloc de probă nu rezultă că pârâta (Primăria Odobești – n. red.) a contestat realitatea efecturării acestor lucrări. De altfel, î acest sens a concluzionat și expertul tehnic în concluziile expertizei, la pct 1, la care a răspuns că «lucrările executate în temeiul contractului 1/1180/2019 pentru care s-au emis facturile seria YZT nr. 820/11.10.2021 și seria YZT nr. 821/11.01.2021 respectă proiectul de executări autoriația de construcție și îndeplinirea condițiilor de calitate pentru a fi recepționat de bebneficiar» și că «situațiile de plată celor două facturi fiscale sunt vizate și acceptate de UAT Odobești prin persoana desemnată – diriginte de șantier și aceste situații de lucrări executate sunt conforme cu proiectul de execuție lucrări»”, se arată în hotărârea judecătorească.

Primarul Nicolaș una zice în public și alta susține în fața judecătorilor

Disputa dintre compania Izoterm Construct și Primăria Odobești datează din 2021, de la începutul anului. La vremea respectivă, în public, probabil din motive electorale, primarul Daniel Nicolaș acuza proasta calitate a lucrărilor executate de firma condusă de Marian Bontaș. El justifica refuzul de a plăti facturile emise, lăsând să se înțeleagă că lucrările executate nu corespund calitativ.

Una dintre prioritățile administrației publice locale este cheltuirea judicioasă a banului public pe lucrări de calitate, normele și regulile impuse firmelor care au contracte de reabilitare a infrastructurii rutiere fiind foarte clar, prevăzute prin contract. Nu am făcut rabat de la calitate, pentru că îi respectăm pe cetățenii orașului Odobești, de aceea Primăria a refuzat plătirea lucrărilor care nu respectă normele de calitate. Nu puteam plăti un lucru prost făcut sau care nu întrunește condițiile legale pentru a fi decontat!”, susținea primarul Nicolaș într-o declarație publică.

În fața judecătorilor, însă, unde a trebuit să prezinte probe, Daniel Nicolaș și-a schimbat discursul. Nu a mai acuzat proasta calitate a lucrărilor, ci aspecte de natură birocratică. Mai exact lipsa unei asigurări care să acopere garanția de bună execuție a lucrărilor. Și s-a apărat spunând că inclusiv Curtea de Conturi a stabilit că absența acestei polițe ar constitui o abatere ce trebuie remediată.

Judecătorii i-au respins apărarea pe aceste considerente, după ce au analizat probele de la dosar.

Referitor la apărarea pârâtei (Primăria Odobești – n.red.) în sensul că aceasta s-a aflat în impozibilitatea decontării facturilor motivate de faptul că reclamanta nu a menținut valabilitatea poliței de asigurare pentru garanția de bună execuție, Tribunalul apreciază că aceasta nu poate fi primită.

Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei vom reține că reclamanta a depus la contract polițai de asigurare valabilă până la 19.06.2020. Ulterior, la termenul din 6.07.2021 reclamanta a depus la dosarul cauzei polița de asigurare (…) emisă de Asirom Vienna Insurance Groupe SA, la data de 24.06.2021 cu valabilitate 25.05.2021 – 01.11.2026. (…)

În cauză apreciem că poliția de asigurare depusă este valabilă deoarece încă nu s-au terminat lucrările și nu s-a întocmit un proces-verbal de terminare a lucrărilor sau de recepție finală definitivă, fiind evident că dispoziția din contract se referă la terminarea tuturor lucrărilor aferente și nu la lucrări parțial efectuate, se arată în hotărârea judecătorească.

Primăria Odobești a invocat un contract greșit

Judecătorii subliniază faptul că Primăria Odobești, în speță Daniel Nicolaș nici măcar nu a ridicat problema calității lucrărilor în cadrul procesului, așa cum spunea în public.  

Așa fiind apreciem că plata trebuia efectuată nefiind vreo dispoziție cotnractuală care să condiționeze plata lucrărilor parțiale efectuate de garanția de bună execuție, care este evident o gatanție a întregii luvrări, cu atât mai mult cu cât nu s-au pus în discuție aspecte privind calitatea lucrărilor efectuate. De altfel, în acest sens i s-a comunicat și reclamantei prin adresa nr. 1.1176/16.12.2020, emisă de pârâtă valabilitatea poliției fiind până la data încheierii procesului verbal de recepție finală a lucrărilor”, au mai reținut judecătorii.

În ceea ce privește susținerea potrivit căreia Curtea de Conturi ar fi atras atenția că lipsa acestei polițe de asigurare – care există – ar fi reprezentat o abatere, judecătorii arată că primarul Nicolaș a confundat contractele. El a prezentat în justiție raportul de audit care se referee la un alt contract, nu la cel încheiat cu Izoterm Construct, dar care avea un număr de înregistrare asemănător. Probabil a fost o simplă greșeală, iar nu o încercare intenționată de a duce în eroare instanța.

În cauză Tribunalul nu poate reține nici apărarea conform cu care în raportul de audit financiar Curtea de Conturi ar fi constatat ca abatere faptul că nu s-ar fi reînnoit polița de asigurare. Aceasta deoarece conform raportului de audit Curtea de Conturi a făcut verificări cu privire la contractul nr. 1/11814/14.11.2019 privind Modernizare infrastructură stradală oraș Odobești, cartier Unirea, străzile Miron Costin, Viilor, Pățești, Panduri, St. Ilie ori în cauză avem în vedere contractul nr. 1/11801/14.11.2019 intitulat Drumuri de acces, parcări, ceea ce este evident altul decât cel analizat de Curtea de Conturi”, se arată în motivarea judecătorilor.

Ce spune Primăria Odobești 

În continuare regăsiți punctul de vedere al UAT Oraș Odobești  referitor la hotărârea judecătorească, transmisă de către dvs.:

<<Hotărârea judecătorească a fost atacată cu recurs deoarece este în contradictoriu cu legislația în materie privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice ( OMF 1792/2002) precum și cu HG 297/ 2022 privind garanția de bună execuție a lucrărilor finanțate din fonduri publice.>>

Biroul de relații publice și comunicare al UAT Oraș Odobești

În sprijinul justificării Biroul de relații publice și comunicare al UAT Odobești invocă mențiunile de pe portaljust.ro în acest dosar unde precizează( n.r. în partea de jos setului de informații despre dosar) că UAT Odobești și-a exercitat calea de atac

Citiți și:Conflictul cumetrilor se lasă cu plângeri penale. Amenințări cu falimentul și „cicatrici” în infrastructura Odobeștiului

„Războiul cumetrilor” din Odobești, în faza „cine reziliază primul” contractul de modernizare infrastructură stradală cu finanțare PNDL

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.