Orașul Odobești

Galerie foto | Biserica Sfânta Cruce, Catedrala orașului Odobești

Romeo-Valentin MUSCĂ
17 apr 2019 5452 vizualizări

Biserica Sfânta Cruce a fost declarată în timpul domnitorului Al. Ioan Cuza, Catedrală a Orașului Odobești. În acest lăcaș de cult erau celebrate evenimentele naționale, ca de exemplu: 24 ianuarie - Unirea Principatelor; 10 Mai - Ziua Regelui etc.

La aceste momente erau invitați prin adrese oficiale din partea Primăriei, preoții tuturor parohiilor, șefii instituțiilor publice, de la Judecătorul de Ocol și directorii Școlilor, la șeful Stației CFR, comandantul Poliției, președinții băncilor, fundațiilor culturale și sportive, directorul Spitalului, al Finanțelor și al Poștei etc. Evenimentul național se desfășura într-o notă solemnă și era precedat de un Te Deum, serviciul religios fiind săvârșit cu ajutorul „Corului Catedralei Sf. Cruce”. Primăria plătea din fonduri publice funcționarea unui cor la catedrală, corala profesionistă fiind o notă de prestanță și civilizație pentru localitate. Solemnitatea evenimentelor continua la Primărie, unde autoritățile invitau personalitățile urbei la o recepție. Biserica Sf. Cruce a beneficiat de acest statut privilegiat deoarece a fost construită în perioada în care Târgul a devenit Municipalitate și a fost înzestrată de răzeșii podgoreni cu importante proprietăți care însumau zeci de hectare, clădiri și prăvălii în centrul localității etc, după cum puteți vedea din cele două foi cu „Averea mobilă și imobilă a Bisericii Sf. Cruce” la anul 1885. Se pare că Moșia Chicușoaia, cu o suprafață de 30 de pogoane, proprietatea parohiei, mergea din spatele Bisericii Sf. Cruce până la Șoseaua Vrancei. Aceasta ar fi fost cedată orașului pentru a putea fi amenajată Gara și mai târziu construită Școala Viticolă din câmp de către prof. Dodun des Perrieres. Copiile documentelor postate sunt din arhiva personală și pot fi folosite, dar vă rugăm să citați sursa.

Dr. Romeo-Valentin MUSCĂ

Text informaíi + foto :Casa de Cultură Odobești


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.