Orașul Odobești

FOTO | Povestea Bisericii Cazaclii din Odobești, prezentată într-un album

Romeo-Valentin MUSCĂ
5 mai 2020 5648 vizualizări

Povestea Bisericii Sf. Apostoli-Cazaclii din Odobești urmează să fie prezentată sub forma unui album, transmite Casa de Cultură Odobești.

În anul 2005, Ziarul de Vrancea a scos la lumină situația Bisericii Sf. Apostoli-Cazaclii din Odobești, prin campania Biserici mutilate, menită să aducă în atenția opiniei publice starea jalnică în care se află mai multe de monumente arhitectonice din județ, în speranța că acestea nu vor fi pierdute pentru totdeauna. Un an mai târziu, edificiul a fost menționat în albumul cu același nume, sub semnătura lui Valentin Muscă.

Pregătim pentru această toamnă povestea Bisericii Sf. Apostoli-Cazaclii din Odobești, unul dintre cele mai cunoscute edificii religioase legate de istoria comerțului cu vin în Podgoria Putnei. Construcția a debutat odată cu expansiunea Rusiei la „Gurile Dunării” și în Balcani, imediat după Congresul de la Focșani, din iulie-august 1772, când rușii au venit la noi să ne elibereze de turci și de atunci n-au mai plecat.

Sub forma unui album vom prezenta informații necunoscute, o catagrafie a Odobeștilor de la 1774, cu date despre odiseea acestui lăcaș abandonat de creștini după 1913. Propus spre demolare de prima secretară a județului în 1986, în 1987 s-a dat ordinul distrugerii, dar preotul paroh a întârziat demararea lucrărilor și a venit decembrie 1989.

Scos din inventarele Bisericii cu ocazia deciziei de „transferare la Gugești a cărămizilor”, edificiul a fost adus în actualitate de subsemnatul în campania „Biserici mutilate”, derulată prin Ziarul de Vrancea în 2005, cuprins apoi în volumul cu același nume, în 2006. Din fericire, lăcașul a fost preluat de Primăria Odobești, trecut în inventarul localității, iar în 2009 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice, după o campanie de cercetări arheologice condusă de distinșii arh. Gheorghe Bătrâna și arh. Gheorghe Sion. În ciuda demersurilor sistematice ale Primăriei Odobești pentru a fi inclusă într-un program național de consolidare și restaurare, factorul politic la nivel guvernamental, din 2007 până astăzi, nu a reacționat.

Biserica de pe strada Cazaclii poate fi un punct important într-o Strategie de promovare a turismului tematic din Vrancea, cu condiția să fie pusă în valoare cât mai este în picioare. Vă rugăm, dragi prieteni ai Casei de Cultură, să distribuiți acest material și celor care reprezintă Vrancea în Parlamentul României, să afle și ei că la Odobești se găsesc ruinele unui edificiu religios din anii când rușii practicau deja un război asimetric și au susținut negustorii cazaclii să-și construiască un lăcaș de cult. Nu în ultimul rând, să-și amintească de autoritățile locale și în afara campaniei electorale!

Dr. Romeo-Valentin Muscă

PS: Vă rugăm să nu vă supărați, dar am marcat fotografiile deoarece în ciuda cererii noastre de a cita sursa când le folosiți, le-am identificat, întâmplător, prin diferite lucrări și site-uri private.

Text informații + foto:Casa de Cultură Odobești

Citiți și: Biserici mutilate - campanie derulată de Ziarul de Vrancea în anul 2005

Biserica „Sfinții Apostoli Cazaclii”, pe lista monumentelor istorice - articol publicat în Ziarul de Vrancea în anul 2009


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.