Orașul Odobești

Civitas Milcoviae, cumanii și geneza Odobeștilor

Ziarul de Vrancea
2 mar 2019 5471 vizualizări

Acesta este titlul simpozionului național pe care Casa de Cultură îl va organiza la Odobești în cursul acestui an, pentru a pune în valoare istoria cosmopolită a localității.

 

Puțini sunt cei care știu că în perimetrul unde se află astăzi Orașul Odobești și Comuna Vârteșcoiu, în secolul XIII a funcționat Civitas Milcoviae, o așezare fortificată în calea migratorilor pecenego-cumani. În acea perioadă actualul teritoriu era marcat pe hărțile timpului cu numele de Cumania, un popor care pentru o perioadă scurtă a cuprins zona dintre Urali și Dunăre, inclusiv Carpații de Curbură.

La 1227, cumanii au fost încreștinați, iar la 1241 marea migrație mongolă a dislocat această așezare și toate cetățile din Transilvania. Pe urmele acesteia a luat naștere la intrarea în defileul Milcovului, Moșia Odobeștilor, iar în zona de munte, Țara Vrancei.

Fondatorii Moșiei Odobeștilor au fost bătrânii HARȚAGHI, BERBECE, CHILĂU, LUNGOCI, ODOBĂ, ȘOGHIU și BUDA. Arborele genealogic al fiecărui bătrân poate fi urmărit până în secolul XIX.

Odobeștii s-au format prin contopirea populației autohtone românești cu urmașii populațiilor migratoare, fiind un caz simptomatic pentru formarea statelor feudale românești din secolul al XIV-lea. Data simpozionului va fi stabilită în funcție de bugetul care încă se pritocește în Parlamentul României.

Text informații + foto:Casa de Cultură Odobești

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.