Orașul Odobești

Galerie foto | A trecut la cele veșnice educatoarea din Odobești, GEORGETA HRISTEA, mama ambasadorului Traian Laurențiu Hristea

Vasile Tarciniu
20 dec 2019 8816 vizualizări

Ziua de 15 decembrie 2019 este una de tristă amintire, de lacrimi, de durere și de dor, când educatoarea GEORGETA HRISTEA, din Odobești,a plecat pe drumul cel fără de întoarcere, lăsând un gol imens și o mare durere în sufletele noastre. 

A fost cunoscută în învățământul odobeștian ca o făclie pentru generații întregi de copii,a fost un dascăl devotat, ce și-a înțeles cu adevărat misiunea:o ocupaţie de suflet, care se face cu sufletul şi care te răsplăteşte… cu suflet.

Cu 8 luni în urmă își pierduse soțul,când murise și ea un pic.Tragica întțmplare de atunci o golise mult pe dinăuntru.

Era încă neputincioasă, ca și cum corpul și sufletul ei  erau prea ostenite să poată face față singurătății. Nu se plângea niciodată și, dacă nu îi știai nefericirile, ai fi zis că nu are nici o problemă.În fond umorul ei nativ o ajuta să treacă peste  necazuri.

Ne aflăm acum într-un astfel de moment  în care avem prilejul de a scoate la lumina cuvintelor de apreciere, activitatea didactică de aproape 4 decenii a doamnei educatoare GEORGETA HRISTEA. Multe generaţii a pregătit, lăsând de fiecare dată o parte din sufletul ei. Nu îi vom aprecia rezultatele muncii sale de decenii prin cantitatea de stres adunată de-a lungul timpului, ci prin volumul de satisfacţii acumulate,de reuşitele în viaţă ale foştilor elevi. A gustat cu fiecare serie de copii ,,un pic” din bucuria succesului şi astfel a putut merge mai departe.

Doamna GEORGETA HRISTEA a fost un om care a mișcat suflete, a cultivat binele şi frumosul în educaţie şi în viaţă. A fost respectată şi iubită de generaţii întregi de copii.

Vom păstra întotdeauna în sufletele noastre amintirea bunătății, bucuriei de a trăi, a corectitudinii și loialității sale.

Doamna educatoare GEORGETA HRISTEA a fost înmormântata duminică 15 decembrie 2019 ,la Odobești în cimitirul de la Biserica Sfânta Cruce.

Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-i răsplătească bunatatea cu care ne-a înconjurat. Chipul ei bun este prezent în memoria noastră, iar amintirile rămân doar o consolare.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Dumnezeu să-i dea odihna veșnică !

Informații și fotografii transmise prof de matematică  Vasile Tarciniu

Citiți și:In Memoriam Georgeta HRISTEA

S-a născut la 27 februarie 1933 în comuna Gănești, județul Covurlui, fiind fiica Elenei și al lui Constantin.

A urmat cursurile Școlii Primare în comuna natală, continuându-și studiile la Școala Normală din Brăila. Începutul celui de-al doilea război mondial a adus cu sine nu numai neajunsuri financiare, ci si tragedii și mai ales boli contagioase. Îmbolnăvindu-se de difterie, a fost nevoită să-și întrerupă studiile școlii normale, retrăgându-se acasă pentru tratament. Acasă continua studiile la școala din comună până la terminarea războiului, urmând ulterior cursurile gimnaziului din Târgul Berești și apoi la Liceul Industrial din Galați.

În urma reformei învățământului din 1948, Liceul Industrial din Galați este transformat în Școala Pedagogică de Fete, iar Georgeta continua cursurile la clasa de educatoare. După absolvirea cursurilor este repartizată în 1952 în comuna comuna Crucea – denumire predestinată - raionul Hârșova. Timp de cinci ani aici a lucrat nu numai ca educatoare, dar a investit timpul sau liber în activitățile de alfabetizare a populației neștiutoare de carte din zonă, a învățării și studiului limbii române de către membrii comunității turco-tătare din regiune.

După cinci ani de misiune pedagogică devotată în Dobrogea, în 1957 revine în regiunea natală în satul Cavadinești la grădinița din satul Vădeni, unde îl întâlnește pe viitorul său soț, Benoni Hristea, cu care se căsătorește doi ani mai târziu, în 1959. Din căsătoria celor doi au rezultat o fată, Marilena, și un băiat, Traian.

Tânăra familie este transferată în interes de serviciu în 1960 în raionul Focșani, comuna Mera, unde pun umărul la reformarea și dezvoltarea școlii din comună, ulterior Georgeta și Benoni se stabilesc în Odobești, în 1962-1963, unde Georgeta Hristea începe activitatea la Grădinița Nr.1, lucrând neîntrerupt până la pensionare în anul 1990. S-a implicat în viața școlii și a orașului în multe activități, pe lângă misiunea de educator a celor mai tinere vlăstare ale orașului. Activitatea de cercetare în domeniul didactic o materializează în lucrarea de gradul 1 "Modalități de valorificare maximă a rolului formativ al activității de povestire din grădiniță" în coordonarea profesorului Gheorghe Zaharia, o lucrare care astăzi este mai mult decât utilă în educarea copiilor în epoca în care tentația și efectele negative ale abuzului internetului se fac tot mai mult simțite.

Astăzi își iau rămas bun fiica Marilena, cu soțul Ioan și nepoata Georgiana-Maria, fiul Traian-Laurențiu cu soția Alice-Cristina și nepoții Teodor-Constantin și Ioan-Alexandru, alături de rude, prieteni, colegi, toți cei cunoscuți, întreaga comunitate a orașului. Îi rugăm să o ierte dacă le-a greșit cu ceva!

Dumnezeu să o ierte!

Citiți și:A murit fostul învățător Benoni Hristea, tatăl ambasadorului Traian Laurențiu Hristea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.