Orașul Odobești

“Zilele Culturii Odobeştene” la final

Andrei Milcoveanu
14 oct 2012 9787 vizualizări
Programul a fost unul destul de încărcat cu evenimente. Virginia Hossu şi-a lansat primul album de grafică. La eveniment a participat şi cel mai longeviv cititor odobeştean, în varstă de 90 de ani

În acest sfârşit de săptămână, Casa de Cultură din Odobeşti a oferit celor care mai au timp şi pentru cultură o întâlnire cu trecutul oraşului, prin prisma istoriei comunităţii iudaice din localitate şi lansarea a două volume semnate de cercetătorul Bogdan Dogaru. Acestea au continuat cu aniversarea celui mai longeviv cititor odobeştean, Gheorghe Chiriac, student în anii 40 la Viena ; debutul în volum al poetesei Simona-Genoveva Mateev ; vernisajul unei expoziţii de grafică semnată Virginia Hossu, precum şi lansarea primului album de grafică al Virginiei Hossu.

Sinagoga din Odobeşti, muzeu al civilizaţiei iudaice
   
Simpozionul dedicat Evreimii odobeştene a marcat prima întâlnire oficială cu istoria suferinţelor evreimii odobeştene în sec. XX. Prezentarea lucrărilor cercetătorului Bogdan Dogaru, Congresele Sioniste de la Focşani 1881 - 1883, (Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011) şi Evreii din Vrancea in timpul Holocaustului 1938 - 1944, (Ed. Hasefer, Bucuresti, 2011) a oferit cadrul unor discuţii deschise despre acest subiect încă tabu. „Vrem să finalizăm reparaţiile Sinagogii din Odobeşti şi de ce nu, transformarea acesteia în muzeu. De asemenea, o să începem o colaborare cu elevii din Odobeşti după modelul celor din Focşani şi Râmnicu Sărat”, a spus Mircea Rond, preşedintele Comunităţii Evreilor din Vrancea. Din partea autorităţilor, viceprimarul Florin Vetrescu a promis implicarea autorităţilor pentru transformarea sinagogii din oraş într-un muzeu al civilizaţiei iudaice de la Carpaţii de Curbură. Simpozionul a fost precedat de dezvelirea unei plăci memoriale pe locul unde a funcţionat Templul Coral, demolat de regimul comunist.

Gheorghe Chiriac: “Eram student în Leipzig în timpul războiului”

Lansările de carte din cea de-a doua zi au debut cu aniversarea economistului Gheorghe Chiriac, cel mai longeviv cititor al Bibliotecii din Odobeşti împlinind 90 de ani.

Absolvent al Universităţilor din Leipzig şi Viena, unde a studiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, veteran de război şi economist aproape jumătate de secol, Gheorghe Chiriac este cel mai fidel cititor al Bibliotecii şi o memorie vie a secolului trecut.

Emoţionat de moment, dar deloc intimidat, Gheorghe Chiriac a avut plăcerea şi tăria să ţină un impresionant discurs şi să participe la toate manifestările culturale de sâmbătă, îndemnând pe cei prezenţi la lectură.

Vernisaj şi dublă lansare de carte

Grafica Virginiei Hossu a fost prezentată de scriitoarea Janine Vadislav şi pictoriţa Elena Bârhală-Pascu. Lucrările expuse în Foyerul Bibliotecii din Odobeşti au fost cuprinse şi într-un album, cu tiltul, „Dialog cu sufletul Tău, Grafică” (Ed. Terra, 2012), album lansat cu ocazia vernisajului. A doua lucrare lansată a fost una de debut, autoarea Simona-Genoveva Mateev intrând astfel în cercul elitist al poeţilor cu volumul „Creanga de cireş” (Ed. Terra, 2012), volum prezentat de prof. Costică Neagu. Partea culturală a fost urmată de un minispectacol oferit de Clubul de muzică al Casei de Cultură din localitate, în regia compozitorului Stelian Ene. Realizat cu sprijinul Primăriei, în parteneriat cu Comunitatea Evreiască din Vrancea şi participarea elevilor de la Grupul şcolar Agricol din Odobeşti, coordonaţi de profesorii Nelu Taman şi Gabriela Marin, manifestările de la Odobeşti au arătat că mai sunt persoane pentru care banul nu este singurul scop în viaţă, iar viaţa nu se reduce doar la... bani! (Andrei Milcoveanu)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 3108 zile, 15 ore, 47 minute, 41 secunde
Felicitări organizatorilor, atât dl Muscă pentru că a reușit să aducă Odobești-ul ca în vremurile bune, să promoveze oamenii de cultură, care fac cinste acestei urbe, dar și dl Primar citeste integral
, acum 4203 zile, 23 ore, 27 minute, 15 secunde
Mare bucurie am avut mergand la Odobesti la cele doua lansari de carte. Aceste lansari au completat momentul de elogiere a unui nonagenar odobestean, Domnul Gheorghe Chiriac, absolvent a doua citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.