Orașul Odobești

Primul pas spre democratie, cunoasterea Constitutiei

Sorin Tudose
20 dec 2010 2012 vizualizări
democratia nu este consolidata inca in Romania, e de parere si americanul care le-a vorbit vineri odobestenilor

Peste o suta de odobesteni au participat vineri la Casa de Cultura a orasului la o prelegere despre democratia americana tinuta de Scott Morgan, maior al Fortelor Aeriene SUA. Acesta le-a vorbit tinerilor despre tot ce inseamna drepturi cetatenesti si la ce se poate ajunge atunci cind acestea sint incalcate de Stat. "Daca se intimpla ca tie sa ti se limiteze sau chiar incalce drepturile, asta va trebui sa imi dea de gindit pentru ca acelasi lucru ar putea sa mi se intimple si mie", a spus Scott Morgan unui tinar din public. In discursul sau, maiorul a invocat mari presedinti ai SUA printre care il amintim pe Thomas Jefferson pentru a-si argumenta pledoaria. Timp de o ora le-a spus celor prezenti in sala, citind-ul pe Abraham Lincoln, sa citeasca legea fundamentala a oricarui stat democratic si anume Constitutia. De asemenea americanul a spus ca Romania a implinit 20 de ani de democratie, dar inca mai are multe de facut pentru a ajunge sa aiba o democratie consolidata care sa respecte drepturile cetatenilor. Chiar daca au fost si participanti care nu erau foarte interesati de eveniment, facind mai mult act de prezenta, au fost destui care au apreciat discursul lui Scott Morgan mai ales ca nu-i putin lucru ca un maior sa tina un discurs la noi in judet unui public relativ restrins. Asta fara sa mai punem la socoteala graiul americanesc sadea. Intreg evenimentul a fost organizat de Primaria Odobesti impreuna cu Asociatia pentru Mediu si Dezvoltare Durabila Locala. Toti cei prezenti in sala au primit o carticica de buzunar intitulata "Citizens rule book" in care sint scrise pe intelesul tuturor principiile fundamentale ale democratiei americane. Florin Vetrescu, viceprimarul orasului, impreuna cu Victor Ciumac, presedintele AMDDL, au spus si ei de asemenea cite ceva despre conceptul de Democratie. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.