Orașul Odobești

Deconspirat ca informator al fostei Securitat, fostul primar din Odobesti a invins CNSAS-ul in Justitie

Silvia Vrînceanu Nichita
20 dec 2010 3701 vizualizări
Acuzat ca a fost informator la Securitate, fostul primar Florin Sandu Minea s-a adresat justitiei si a cistigat u fostul edil recunoaste ca a fost racolat, insa spune ca in dosar sint multe neadevaruri u Eram liber la vorba, am picat in capcana si a trebuit sa accept , a marturisit fostul ales

Fostul primar PDSR al orasului Odobesti din mandatul 1996-2000 a reusit sa invinga in justitie Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dupa ce cercetatorii bucuresteni au decis, pe baza unor informatii din arhive, ca acesta a fost informator al serviciului secret comunist. Florin Sandu Minea a fost verificat in calitatea sa de candidat la Primaria orasului Odobesti din partea Partidului Conservator la alegerile locale din anul 2008 si a primit verdictul de "colaborator". Chiar daca semnase un angajament pe vremea comunismului, fostul edil spune ca i s-au pus in circa "multe neadevaruri", motiv pentru care s-a adresat justitiei si a cistigat procesul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit raportului de activitate al CNSAS. Imediat dupa obtinerea sentintei, CNSAS a scos de pe site adeverinta care atesta ca fostul primar a fost colaborator al Securitatii in calitate de fost angajat al ITA Vrancea. "Domnul Florin Sandu Minea a fost declarat colaborator in sedinta Colegiului CNSAS din data de 3.03.2009. In anul 2010, prin Decizia 1804/13.04.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, actiunea in instanta a fost pierduta irevocabil de institutia noastra", se arata intr-un raspuns furnizat ziarului nostru de vicepresedintele CNSAS, Virgiliu-Leon Tarau.


"Ne obligau lunar sa raportam starea de spirit a populatiei"


In prezent, Florin Sandu Minea este pensionar si spune ca s-a adresat justitiei pentru ca i s-au pus in sarcina declaratii pe care nu le-a dat la Securitate despre oameni pe care ii cunostea. Despre unii, cum ar fi defunctul preot Caloianu, avea si are o impresie foarte buna. Minea spune ca a recunoscut inca de la alegerile din 1992 ca a semnat un angajament la Securitate, chiar daca nu s-a mai regasit in dosar in forma pe care sustine ca a scris-o. Se pare ca acesta avea indicativul "Radu". "Lucram la control la ITA si ne obligau lunar sa raportam starea de spirit a populatiei si in calitatea asta m-au agatat, fapt pe care l-am recunoscut inca din 1992. Eu stiu insa ca nu am facut nici un rau si m-a deranjat ca m-au bagat in aceeasi oala cu ceilalti. De aceea am contestat decizia. Nu m-am dus insa la nici un termen al procesului si nici avocat nu am avut", ne-a spus fostul primar al Odobestiului. Florin Sandu Minea a refuzat sa dea alte amanunte spunind ca nu vrea sa "dezgroape trecutul", admitind ca in dosar sint lucruri foarte urite. "Este o mare murdarie. Eram liber la vorba, am picat in capcana si a trebuit sa accept. Ei (securistii "" n.r.) aveau plan sa-si faca un numar de informatori, unii o faceau din vocatie altii erau obligati"¦ E de scris o carte, dar nu vreau sa dezgrop trecutul", ne-a mai spus fostul edil al Odobestiului.


Toader, Diana si Bratosin merg mai departe


La ora actuala, in instantele de judecata mai au litigii cu CNSAS fostul maior de Securitate Toader Ghetu, care a fost votat "agent" inca din anul 2006 si a contestat decizia, fostul subprefect Mioara Flenchea, alias Diana Petrescu, dar si deputatul PSD Ciprian Nica, care avea pseudonimul Bratosin si care a fost recrutat pe vremea cind era elev. Procesul prin care Puiu Usturoi, in calitate de revolutionar si director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cutural Vrancea, contesta deconspirarea sa ca informator al Securitatii, a incetat in 2009, ca urmare a decesului acestuia. Dupa cum se stie, CNSAS realizeaza deconspirarea Securitatii ca Politie Politica si faciliteaza opiniei publice cunoasterea trecutului totalitar comunist. Din pacate insa, de multe ori s-au folosit jumatati de masura, intrucit multe documente au disparut din arhive trasformindu-i pe unii in "securisti de treaba" sau "informatori fara turnatorii". In ultimii ani, CNSAS a preluat alti 24 de km liniari de arhiva, asa ca nu sint excluse unele surprize. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 3 ore, 8 minute, 50 secunde
Poate sa spuna ce vrea Minea.Noi,fostii salariati de la ITA,il stim bine.El era INFORMATOR nu numai la securitate.Era si prima mana la MILITIE.Tot ce misca in intreprindere se stia a doua zi la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.