Orașul Odobești

Pentru salvarea Podgoriei Odobesti, ambasadorul Frantei devine cetatean de onoare

Andrei Milcoveanu
18 oct 2010 2096 vizualizări
Specialistii francezi au ajutat autoritatile odobestene, in urma cu un secol, sa refaca Podgoria distrusa de filoxera u la Zilele orasului va participa si ambasadorul din Luxemburg, fiu al orasului Odobesti

Henri Paul, Ambasadorul Frantei la Bucuresti si Vlad Alexandrescu, Ambasadorul Romaniei in Luxemburg vor primi vineri si simbata titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Odobesti. Prezenta celor doi diplomati in Orasul viilor domnesti este legata de atasamentul acestora la traditiile viti-vinicole odobestene si sprijnul acordat autoritatilor in promovarea orasului. "Acordarea titlului de Cetatean de Onoare la doua distinse personalitati din domeniul diplomatiei este un semn de recunostinta din partea cetatenilor orasului Odobesti. De mai multa vreme intentionam sa ne manifestam recunonstinta fata de Franta, care prin specialistii sai a ajutat autoritatile odobestene acum mai bine de un secol sa refaca Podgoria distrusa de filoxera. Daca astazi avem plantatii cu vii la Odobesti se datoreaza intr-o oarecare masura sprijinului specialisilor francezi. Apoi, tot un francez a fost director trei decenii la Scoala Viticola din Odobesti, intre 1902-1930, punind bazele invatamintului viticol odobestean", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Daca locuitorii Odobestiului i-au ridicat o statuie primarului Manea Baiatu pentru meritele in refacerea Podgoriei, profesorului francez Joseph Dodun des Perrières autoritatile i-au acordat numele unei strazi in Cartierul Mihai Sturza si in sfirsit, in mod oficial, isi manifesta recunostinta prin acest gest catre Ambasadorul Frantei. "Sentimente de recunostinta avem si pentru Excelenta Sa, Vlad Alexandrescu, Ambasadorul Romaniei in Luxemburg. Acesta este legat sufleteste de Odobesti si este ambasadorul de suflet al traditiilor orasului nostru. Domnia sa ne-a spriinit la promovarea orasului in spatiul francofon si a permis intrarea orasului Odobesti in circuitul oraselor viti-vincole europene. De aceea, tinem sa-i multumim la modul superlativ", ne-a mai spus Daniel Nicolas. Titlul de Cetatean de Onoare va fi acordat in cadrul unor sedinte solemne ale Consiliului Local care vor avea loc, vineri pentru Ambasadorul Frantei si simbata pentru Ambasadorul Romaniei in Luxemburg. Tot de sarbatorile podgorenilor, ambasadorului Chinei la Bucuresti, Liu Zewgen, i se va conferi titlul de cetatean de onoare al orasului Panciu. Festivalul Viei si Vinului Bachus 2010 va debuta vineri, iar in zilele de simbata si duminica manifestarea se va suprapune Zilelor orasului Odobesti. (Andrei MILCOVEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.