Orașul Odobești

Episcopul catolic Petru Gherghel, la sfintirea bisericii catolice din Odobesti

Valentin Muscă
11 oct 2010 4317 vizualizări
Lacasul este filiala a parohiei Sfintii Apostoli din Focsani si are hramul Sfînta Fecioara Maria, Regina Sfîntului Rozariu

Comunitatea catolica din Podgoria Odobestilor a participat simbata la cel mai important eveniment religios din viata acesteia, ocazionat de sfintirea bisericii latine din localitate. Credinciosi catolici din Podgoria Odobestilor, dar si invitati din Focsani si alte localitati l-au intimpinat cu piine si sare pe Episcopul Diecezei Catolice de Iasi, Petru Gherghel.

Este prima prezenta a unui episcop catolic la Odobesti din vremuri imemoriale, moment important pentru comunitate, dupa cum ne-a marturisit Catalin Farcas, vicarul parohiei catolice din Focsani. Constructia acestui lacas de cult in "Orasul viilor domnesti" s-a justificat si prin mostenirea istorica pe care orasul Odobesti o are de la prezenta catolicilor la Carpatii de Curbura acum 8-9 secole. Existenta acestui lacas este interesanta si in plan simbolic, amintind celor care-i trec pragul despre perioada de inceput a Odobestilor, cind pe aceste locuri se afla sediul unei Episcopiei Catolice, intr-o cetate care se numea Civitas de Mylco. Prinsa intr-un circuit turistic istorico-religios, alaturi de bisericile din Dealul Odobestilor, de cele ridicate in Tirg dupa 1800 in partea de jos a orasului si de biserica negustorilor Cazaclii, biserica ar putea constitui un reper pentru cei care indragesc trecutul si povestile de altadata. "Episcopul a exprimat celor prezenti bucuria pe care a simtit-o in comunitatea odobesteana, unde exista multe biserici si acestora s-a adaugat si o biserica latina, ortodocsii si catolicii fiind marturisitori ai aceluiasi Dumnezeu Tatal, Fiu si Duhul Sfint. Lacasul va purta hramul Sfinta Fecioara Maria, Regina Sfintului Rozariu. In fiecare duminica se va sluji Sfinta Liturghie de la orele 12.30, biserica fiind o filiala a parohiei Sfintii Apostoli din Focsani", ne-a spus preotul Mihai Budau, parohul de la "Sfintii Apostoli" si Protoiereu de Vrancea. Mai trebuie adaugat faptul ca fondatorul acestui lacas este pr. Mihai Enesel, fostul paroh al parohiei "Sfintii Apostoli" din Focsani, un slujitor apreciat de credinciosii catolici, dar si de ortodocsi pentru munca depusa in slujba Bisericii si a aproapelui la parohia din Focsani. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.