Orașul Odobești

Denumiri istorice pentru strazile din Odobesti

Ziarul de Vrancea
2 aug 2010 6427 vizualizări
Vor primi denumiri 24 de strazi din oras si Cartierul Unirea u dintre numele care vor fi imortalizate pe noile strazi ale orasului se numara: prof. Dodun des Perrieres - considerat fondatorul Scolii viticole din Odobesti, scriitorul Constantin Apostol, cel care a redactat doua romane despre Odobesti si academicianul Gh. Baranescu

Institutia Prefectului a aprobat denumirile strazilor propuse de Consiliul Local Odobesti pentru extinderea cartierului Mihai Sturza si pentru satul apartinator Unirea. Este vorba despre 24 de nume ale unor personalitati din istoria localitatilor care formeaza astazi orasul Odobesti, dar si nume de localitati disparute sau asimilate in timp de oras. "Daca manualele de istorie se subtiaza de la un an la altul si tinerii de azi au putine sanse sa-si cunoasca trecutul, ca primar al orasului si responsabil in fata istoriei de prezentul actualei localitati, am dorit ca strazile orasului sa nu mai poarte nume din domeniul meteorologiei. Am propus Consiliului Local Odobesti ca numele personalitatilor cele mai importante din localitatea noastra sa fie atribuite noilor strazi. De asemenea, pe fiecare strada vor exista placute cu numele si doua rinduri despre respectiva personalitate. Cred ca este mai important ca o strada sa-ti spuna ceva despre localitatea in care traiesti, decit sa citesti timpul probabil, cu denumiri de strazi de genul Vintului, Furtunii. La fiecare intersectie vor fi amplasate indicatoare cu denumirile strazilor. Costurile pentru toate acestea vrem sa le finantam printr-un proiect pe fonduri structurale", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Dintre numele care vor fi imortalizate pe noile strazi ale orasului se numara: prof. Dodun des Perrieres "" considerat fondatorul Scolii viticole din Odobesti, Asanache Pamfil, constructorul Beciului Domnesc si reprezentantul aristocratiei odobestene din sec. XIX, Academicianul Gh. Baranescu, Isaia Caragea "" ctitorul Schitului Buluc, scriitorul Constantin Apostol, cel care a redactat doua romane despre Odobesti. Alaturi de aceste nume vor fi imortalizate si vechi denumiri ale unor localitati asimilate de Odobesti cum ar fi: Botesti, Patesti, Vinesesti si Grozesti. "Aceasta este doar o etapa dintr-un proiect prin care vrem sa renumerotam toate locuintele din localitate deoarece dezvoltarea Odobestiului in ultimii ani a dus la constructia de sute de locuinte, uneori in aceeasi curte sau pe ulite fara denumiri, ceea ce a facut ca in anumite zone ale orasului, in mod special in Unirea, sa avem cite 2-3 locuinte la acelasi numar", ne-a mai spus primarul Odobestiului. (Camelia MARIN)


Strazi ale Cartierului Unirea


1. Str. PANDURI "" Veche denumire a strazii pe care, in memoria locului, a ajuns in Odobesti la 1821, un corp de oaste a pandurilor lui Tudor Vladimirescu si a Armatei Eteriste, condusa de Alexandru Ipsilante. Ostirile eteriste au ars orasul Odobesti si au jefuit lacasurile de cult si locuintele de bunuri.

2. Str. GROZESTI "" Fosta localitate de razesi podgoreni, situata intre Odobesti si fosta localitate Vinesesti. Comuna a functionat pina in jurul Razboiului de Independenta, cind s-a desfiintat, devenind mahala a municipalitatii Odobesti si apoi a format cu fosta comuna Vinesesti, cartierul Caragea.

3. Str. SF. ILIE "" Veche denumire a strazii pe care se afla biserica din satul Unirea, cu hramul "Sfintul Ilie".

4. Str. GHIMISESTI"" Veche denumire a strazii, pe care se gaseau proprietatile familiei Ghimisesti.

5. Str. EROILOR"" Veche denumire a strazii care face legatura intre DN 2M si DN 2D. In apropierea strazii se gaseste si monumentul Eroilor Patesteni din Primul Razboi Mondial.

6. Str. PATESTI "" Veche denumire a localitatii Unirea. Comuna Patesti a fost una din marile comune de razesi podgoreni. Din 1965, comunistii i-au schimbat denumirea in Unirea, pentru ca apoi sa o desfiinteze si sa o transforme in sat apartinator al orasului Odobesti.

7. Str. VIILOR "" Este strada de acces catre viile din Podgoriile fostelor comune Patesti, Vinesesti si Grozesti. Facea legatura intre viile din podgoriile acestor localitati, inaintea constructiei Caii Ferate Odobesti-Focsani, cind o parte din vinurile din aceste podgorii plecau spre Focsani si spre alte localitati din tara pe acest drum.

8. Str. MIRON COSTIN - A fost Starostele Tinutului Putna in timpul domnitorului Constantin Cantemir, in a doua parte a secolului al XVII-lea, tinut din care facea parte si fosta comuna Patesti. Miron Costin a redactat Letopisetul Tarii Moldovei, considerat unul din cele mai complete cronici ale Moldovei.

9. Str. GARII "" Veche denumire a strazii. Este strada care ducea la fosta gara Patesti-Unirea. Desi transportul pe calea ferata Focsani-Odobesti s-a desfiintat dupa 1992, cladirea garii Patesti-Unirea exista inca si locuitorii din Unirea continua sa numeasca aceasta artera, "Str. Garii".

10. Str. BOTESTI "" Fost sat situat intre catunul Floresti si comuna Patesti, la intrarea in Odobesti dinspre Focsani, pe locul unde se gasea pina in 1984 biserica "Ovidenia". O perioada, din ratiuni care ne scapa, fosta comuna Patesti a purtat denumirea de comuna "Botesti-Patesti".

11. Str. SIMION MEHEDINTI "" Este cel mai mare geograf roman si fondatorul Scolii romane de geografie. Simion Mehedinti a avut mosie cu vii si crama atit in Odobesti, cit si in fosta comuna Patesti, fiind legat de aceasta localitate.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.