Orașul Odobești

Bachus si stema orasului Odobesti

Valentin Muscă
5 iul 2010 2077 vizualizări
Localitate nascuta din etnogeneza populatiei romanesti cu migratorii cumani si maghiari, Odobestii Vrancei au adoptat de timpuriu ca semn heraldic un personaj care reprezenta in Antichitate pe zeitatea romana a viei si vinului - Bachus.

Obsesie a autoritatilor din orasele putnene de la sfirsit de veac XIX si inceput de veac XX, zeul Bachus se gasea la un moment dat si pe stema Focsanilor si chiar pe cea a Prefecturii judetului Putna. Dar nicaieri Bachus nu a cunoscut atitea metamorfoze ca pe stema orasului Odobesti, unde "pozeaza" in ipostaze care mai de care mai inedite, frivole chiar. Marturie a unei epoci in care simbolurile erau mai puternice decit realitatile, stema orasului Odobesti reprezinta epoca de aur a Podgoriei Odobestilor si a localitatii omonine, pentru care vinul a fost produsul care le-a dus faima de la Viena la Kiev si de la Cracovia pina in manastirile din Muntele Atos. Zeul Bachus mai poate fi admirat acum pe un mozaic amplasat deasupra intrarii principale a Colegiului National "Unirea" din Focsani, intruchipat calare pe o budana cu vin si ridicind in sus paharul. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.