Orașul Odobești

Casa Gheorghiu ar putea deveni muzeul vinului din Odobesti

Ziarul de Vrancea
7 iun 2010 4083 vizualizări
u autoritatile odobestene se gindesc sa amenajeze un muzeu al podgoriei in Casa Gheorghiu, una dintre cele mai frumoase din oras u oficialii odobesteni au renuntat la ideea de a oraniza un astel de muzeu in vechea gara a orasului, neajungindu-se la nici o intelegere cu sucursala SNCFR Galati u din 15 mai,

Jandarmeria s-a mutat din Casa Gheorghiu, punind-o la dispozitie Primariei Odobesti

Primaria Odobesti ar putea amenaja mult doritul muzeu al viei si vinului in fosta Casa Stefan Gheorghiu din oras. Autoritatile locale au renuntat la proiectul initial de a construi un muzeu al podgoriei in Gara Odobestiului din cauza unor neintelegeri cu oficialii SN CFR Galati. Pentru a recupera o parte din datoriile pe care le-a acumulat de-a lungul anilor Regionala CFR Galati, Directia Finantelor Publice Galati a scos la vinzare, in luna octombrie 2006, mai multe gari, printre care si cele din Odobesti si Panciu. Pretul prea mare al acestora a facut sa dea inapoi orice om de afaceri interesat. Tot in 2006 Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Vrancea a cerut Ministerului Finantelor Publice sa scoata statia CFR din orasul Odobesti de pe lista garilor puse in vinzare intrucit aceasta a fost inclusa in rindul monumentelor istorice prin ordinul Ministerului Culturii si Cultelor din 23 aprilie 2004. In urma unei corespondente sustinute cu sucursala CFR Galati, Primaria a primit permisiunea ca sa foloseasca o parte din cladire pe post de adapost pentru oamenii strazii, ca intre timp sa se gaseasca o cale legala pentru ca acest imobil sa fie transferat in patrimoniul autoritatilor odobestene. In prezent, autoritatile locale au renuntat la proiectul de preluare a Garii si transformarii acesteia intr-un muzeu deoarece s-a constatat ca SN CFR Galati nu avea acesta cladire in patrimoniu. "Mai bine de un an ne-au purtat cu vorba ca mai apoi sa aflam ca nu ei dispun de cladirea Garii Odobesti", ne-a declarat Valentin Musca, consilier al primarului din Odobesti, Daniel Nicolas.


Jandarmeria se muta din casa-monument


Intre timp, Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Vrancea a renuntat la Casa "Gheorghiu" din Odobesti, spatiu ce a fost folosit pina acum drept sediu al grupei din oras. Jandarmii au facut o adresa pe 15 mai catre Primaria Odobesti prin care solicita autoritatilor sa preia acest monument istoric. "Spatiul destinat grupei de la Odobesti nu mai era de utilitate pentru Inspectoratul Judetean de Jandarmi motiv pentru care s-a facut o solicitare catre Primaria Odobesti pentru preluarea cladirii respective", spune lt. Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al Jandarmeriei. Acum, jandarmii ce executa misiuni de ordine publica in oras pleaca direct din Focsani. Deoarece aceste actiuni se fac in strinsa colaborare cu politistii, armamentul din dotarea jandarmilor este depozitat la sediul Politiei Odobesti.


Cel mai vechi teasc se afla la Muzeul de Istorie


Situata pe strada Stefan cel Mare la nr. 65, Casa monument istoric a fost construita la inceputul secolului al XX lea de catre Stefan Gheorghiu. Dupa nationalizare, casa a devenit sediul Judecatoriei Mixte Populare din Odobesti, Internat pentru baieti al Liceului Agricol, sediu I.J.C.C.L. Vrancea si ulterior sediul Jandarmeriei locale. Casa Gheorghiu a fost construita in stil eclectic cu elemente de decoratiuni exterioare, la fatada principala si ferestre. Cu un aspect elegant si impetuos cladirea care are in vecinatate dealurile pline cu vii ale Odobestiului ar putea gazdui cu succes un muzeu al vinulului si vitei de vie, al obiceiurilor si traditiilor viticole, dar si al mesterilor dogari, cei care au asigurat de-a lungul timpului cele mai potrivite «recipiente» pentru pastrarea optima a licorilor bahice. Daca Primaria Odobesti ar reusi amenajarea unui astfel de muzeu, ar fi primul muzeu viticol din Vrancea. «Noi ne-am gindit ca acolo, la Casa Gheorghiu, sa amenajam un muzeu al vinului. Sa speram ca vom gasi si finantare pentru acest lucru», ne-a mai spus reprezentantul Primariei. In Vrancea nu exista deocamdata un muzeu dedicat vinului, desi vita-de-vie este cultivata pe aproximativ 18.000 de hectare. In cadrul sectiei de etnografie de la Petresti, Muzeul Vrancei pastreaza insa o serie intreaga de exponate legate de cultura vietei de vie, iar in lapidariul Muzeului de Istorie din Focsani se pastreaza un teasc cu pirghie orizontala, foarte vechi, din piatra, recuperat de arheologi din Cotesti, in anul 1960. Acest teasc mare era unicul din comuna, la sfirsitul secolului XIX. Exponate viticole vechi se pastreaza insa si in diverse gospodarii din Odobesti. (D. GANEA, R. MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.