Orașul Odobești

Doi odobesteni sint ambasadori in Tara Cazacilor

Valentin Muscă
6 mai 2010 5606 vizualizări
Traian Hristea esta ambasadorul Romaniei la Kiev, iar Cerasela Nicolas este consulul tarii noastre la Odessa u Cerasela Nicolas, fosta eleva a Colegiului Al. I. Cuza , a obtinut o bursa de studii la Moscova, iar din anul 2006 este consul u Traian Hristea a studiat la Institutul de Studii Mongole din Ulan Bator, apoi si-a inceput cariera in diplomatie, in principal in tarile din Asia Centrala u cheia succesului celor doi tineri a fost limba rusa invatata in gimnaziu la Odobesti cu profesoara Filofteia Pogorevici

Doi odobesteni conduc politica externa a Romaniei in cea mai mare tara desprinsa din blocul sovietic. Traian Hristea este ambasadorul Romaniei la Kiev si Cerasela Nicolas este consulul tarii noastre la Odessa. Caz unic printre localitatile mici din Romania, cochetul orasel de la poalele Magurii se poate mindri ca doi tineri, scoliti dupa 1989, fara nicio legatura cu lumea pestrita de ieri din misiunile diplomatice, conduc ambasada si consulatul roman din Ucraina. Intr-o Romanie debusolata, in care valorile sint pe zi ce trece inlocuite de nonvalori si politizarea institutiilor statului a atins cote halucinante, "Ziarul de Vrancea" continua sa va ofere si exemple pozitive din aceasta Romanie ce pare a nimanui. De aceasta data va prezentam povestea aproape ireala a doi tineri ajunsi, prin forte proprii, in posturi cheie din diplomatia romaneasca.


Cerasela Nicolas, de la Colegiul Cuza, la Odessa


Dupa terminarea Colegiului "Al. I. Cuza" din Focsani, Cerasela Nicolas a urmat doi ani Facultatea de Filologie din Bucuresti si in 1990 a plecat cu o bursa de studii la Moscova, unde a studiat intre 1990-1995 la Institutul de Stat pentru Relatii Internationale. In acelasi an se intoarce in tara si intra in diplomatie, parcurgind etapele clasice ale carierei de diplomat, fie in Centrala de la Bucuresti, fie in misiuni peste hotare. Din 2006 este consulul Romaniei la Odessa. "O cunosc pe Cerasela de mica. Daca ma gindesc bine si Aneta, mama ei, mi-a fost eleva, promotia 1967. Din clasa a V-a Cerasela a fost eleva mea. I-am fost si diriginta. Era o bataioasa si a terminat clasa a VIII-a sefa de promotie. Ma mindresc cu asemenea elevi si am sentimentul ca mi-am facut datoria fata de comunitatea in mijlocul carei am trait", povesteste prof. Filofteia Pogorevici, acum pensionara, despre Cerasela Nicolas, careia i-a predat limba rusa.


Traian Hristea, de la Colegiul Economic, la Kiev


Dupa ce a absolvit Colegiul Economic din Focsani, Traian Hristea a urmat Academia de Studii Economice din Bucuresti, iar intre ani 1990-1995 a studiat la Institutul de Studii Mongole din Ulan Bator, capitala Mongoliei. La terminarea studiilor a inceput cariera diplomatica, parcurgind cu tenacitate toate treptele diplomatiei, de la simplu referent pina la cea de sef al misiunii diplomatice din Ucraina, cariera sa derulindu-se in principal in tarile din Asia Centrala. Reusita celor doi tineri din Odobesti arata ca inca se mai poate, ca in Romania un tinar nascut chiar si intr-un judet de la periferia lumii civilizate poate ajunge pe cele mai inalte trepte ale diplomatiei romanesti. "Pe Traian l-am avut elev inca din clasele primare. In acea vreme predam limba rusa si la clasele primare. Tatal sau era invatator in aceeasi scoala. Ca si Cerasela,la sfirsitul clasei a VIII-a, Traian avea deja bazele limbii ruse", si-a amintit prof. Pogorevici despre Traian Hristea.


Secretul celor doi, limba rusa


Unul dintre secretele acestui succes al celor doi tineri diplomati odobesteni, dincolo de pregatirea profesionala, este limba rusa, invatata pe bancile scolii din Odobesti de la o profesoara cum rar mai intilnim astazi. "Eram in Bucuresti cercetatoare la Institut si, dupa ce m-am casatorit, in 1960 am urmat sotul la Odobesti, unde fusese repartizat la terminarea Facultatii. Nu este un secret ca elevii sa iubeasca o materie. In primul rind nu am fost sclava manualului. La ora de rusa ii invatam poezii din Nekrasov, Puskin si Lermontov. Cintam cu elevii in ruseste, citeam lecturi din clasicii rusi si elevii intelegeau secretele limbii ruse din clasa. Si acum ma intilnesc cu fosti elevi si eleve prin oras si, ca sa uitam de problemele cotidiene, imi recita poezii din rusa, invatate acum 40 de ani. Cred ca este vorba mai mult de pasiune decit de secrete. Cind faci un lucru cu pasiune se simte si elevul nu mai are reactia de respingere a profesorului", ne-a mai spus profesoara Filofteia Pogorevici, care a predat limba rusa la Liceul Teoretic din Odobesti intre 1960 si 1990, iar intre 1984 si 1990 a fost si director. Sotul acesteia, cercetatorul dr. Gheorghe Pogorevici este unul din cei mai reputati viticultori din tara. A lucrat la fosta IAS Odobesti, la Statiunea de Cercetari Viti-Vinicole din localitate si la Veritas SA Panciu, plantind mii de hectare cu vita de vie, contribuind la ameliorarea soiurilor autohtone si la adaptarea unor soiuri noi. In ce priveste prezenta celor doi odobesteni in diplomatia romaneasca, cariera acestora poate fi oricind un exemplu de urmat pentru cei care vor sa iasa din lumea ingusta a cumetriilor de pe Milcov si sa urmeze o cariera profesionala. Oportunitati ar fi, intrucit in Romania se inregistreaza un deficit de cunoscatori ai limbii ruse. (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 12 ore, 33 minute, 18 secunde
nu are legatura cu articolul dar...http://schitze-din-viatza.blogspot.com/
, acum 739392 zile, 12 ore, 33 minute, 18 secunde
Nu am reusit sa-mi dau seama de ce ar trebui Odobestiul sa se mandreasca cu cei doi functionari . Poate pe viitor veti acorda atentie si acestui aspect. Presupun ca datoria unui ambasador este ca sa citeste integral
, acum 739392 zile, 12 ore, 33 minute, 18 secunde
vezi mai atotstiitorule ca e vorba de Ucraina nu de Rusia.
, acum 739392 zile, 12 ore, 33 minute, 18 secunde
Domnule Doctor Valentin Musca, tin sa va aduc la cunostinta ca de mult...tare de mult...gramatica noastra, Gramatica Limbii Romane... a suferit de mult ceva modificari. Ce observ la Dumneavoastra citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.