Orașul Odobești

In orasul viilor domnesti s-a petrecut cu bani din sponsorizari

Doina Ganea
19 oct 2009 4521 vizualizări
Timp de patru zile, localnicii au petrecut la Toamna Odobesteana u podgorenii si-au cinstit cetatenii si si-au onorat inaintasii u latura culturala a manifestarilor a fost sustinuta de lansarea volumului de memorii a ambasadorului Marin Buhoara si a cartii-document a colegului Valentin Musca u tot cu acest prilej, odobestenii si-au ales si un brand al orasului, Odobesti, orasul viilor domnesti

Primaria orasului Odobesti a organizat, la finele saptaminii, manifestarea traditionala "Toamna Odobesteana", eveniment aflat la cea de a VI-a editie. în cadrul manifestarilor a fost lansat si brandul "Odobesti, orasul viilor domnesti". Ieri, in ultima seara a manifestarilor, odobestenii au cintat si dansat alaturi de HI-Q, Ana Lesko, Andreea Balan, Aurel Moldoveanu, Cornelia si Lupu Rednic si Stefania Puiu. "în ciuda situatiei dificile pe care o traversam, am dorit ca si in acest an sa aducem o farima de bucurie in sufletele odobestenilor. Asa ca, in perioada 16 "" 18 octombrie, am decis sa organizam Toamna Odobesteana, manifestare anuala, demarata acum 6 ani", a declarat primarul Daniel Nicolas. Acesta a mai precizat ca intreaga manifestare este organizata cu bani proveniti din sponsorizari. " Fiind un an de criza, de la bugetul Consiliului Local nu s-au alocat bani pentru eveniment. Toate cheltuielile au fost facute din sponsorizari", a tinut sa spuna primarul. Startul petrecerii a fost dat insa vineri dupa-amiaza cind negustorii de vin, pastrama si mititei si-au intins tarabele in centrul orasului, determinind autoritatile sa decida, pe parcursul acestor zile, intrarea in oras pe linia de centura.


Ambasadorul Buhoara, pe axa Odobesti - Hanoi


Deschiderea oficiala a manifestarilor a avul loc, joi, la orele 16.30, cu lansarea de carte a fostului ambasador Marian Buhoara, "Patru decenii in slujba diplomatiei romanesti". Manifestarea, care a avut loc in foaierul Bibliotecii Orasenesti "Ana Georgescu", a adunat oficialitatile orasului si crema culturii din "orasul viilor domnesti". Diplomatia romaneasca a avut de pe plaiurile odobestene inaintasi de seama. Unul dintre cei mai importanti fiind chiar scriitorul Duiliu Zamfirescu care la inceput de secol a deschis o frumoasa cale a diplomatiei romanesti. In 1959 absolvea liceul teoretic din Odobesti viitorul ambasador Marin Buhoara. In Bucurestii anilor 90, cind minerii devastasera institutiile statului, ambasadorul Buhoara era printre putinii membrii ai diplomatiei valahe care milita pentru Europa. In 1992, in prezenta secretarului general al NATO Manfred Werner, diplomatul inaugura la Bucuresti "Centrul EuroAtlantic", fiind si primul sau director. Cind imperiul rosu cazuse abia de doi ani, in 1993, Marin Buhoara a fost numit ambasador in Olanda, unde a stat de 5 ani. Dupa aceea, in anul 1998 a fost numit in premiera reprezentantul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare Europeana in Tadjikistan pentru doi ani. In perioada 2003 ""2006 ambasadorul Buhoara a fost reprezentantul tarii noastre la Hanoi, in Vietnam. "Dupa jumatate de secol, ambasadorul s-a intors la Odobesti cu o lucrare document care este de fapt o dare de seama a activitatii sale. Lucrarea este o carte de acte si documente in stilul memorialisticii duilo-zamfiresciene. Prin ea aflam parcusul excelentei sale de la Liceul Odobesti, la facultate si in diplomatie. Marin Buhoara este deschizator de drumuri in acest sens pentru ca a trait diplomatia inainte si dupa "Zidul Berlinului". Datorita verticalitatii sale a creat un nume in centrala Ministerului Afacerilor Externe. Gratie acestui nume, pe acest drum, politica externa a Romaniei, pe relatia Ucraina, este condusa de doi odobesteni: ambasadorul Romaniei la Kiev este Traian Cristea si consulul roman la Odesa Cerasela Nicolas", a precizat consilierul pe probleme de cultura al primarului Daniel Nicolas, Valentin Musca, in cuvintul sau despre cartea diplomatului Marin Buhoara. Edilul orasului i-a inminat apoi ambasadorului odobestean diploma de veteran al orasului. La rindul sau, Marin Buhoara a promis ca va infiinta o asociatie care sa-i poarte numele si sa acorde anual o bursa scolara celor mai merituosi elevi ai liceului local. In aceeasi zi, de la orele 18.00, odobestenii au fost invitati la piesa de teatru "Hangita", de Carlo Goldoni, in interpretarea actorilor de la municipalul focsanean.


Toata podgoria a petrecut cu pastrama si vin inasprit


Vineri, manifestarile au continuat cu un campionat de fotbal pentru elevi, la Sala de Sport. La orele 14.00 a avut loc dezvelirea bustului lui Constantin C. Giurescu, istoric roman si membru al Academiei Romane, nascut in Odobesti. Locuitorii podgoriei au participat, vineri si simbata, la "Zilele Filmului Odobestean", editia a II-a. De asemenea, tot vineri a fost lansat si brandul "Odobesti, orasul viilor domnesti". Cel mai mare proprietar de vii din tirgul Odobestilor a fost domnitorul Mihail Sturza, care avea peste 200 de ha pe Dealul Sarba. Pentru invechirea vinului obtinut din aceste vii, domnitorul a construit, in 1839, cu ajutorul odobesteanului Asanache Panfil, Beciul Domnesc, monument istoric si singurul Beci Domnesc autentic din Romania, cu Pisanie, in chirilica. Duminica, in ultima zi a sarbatorii a avut loc un spectacol muzical, organizat in Centrul Civic, pe scena urcimd HI-Q, Ana Lesko, Andreea Balan, Aurel Moldoveanu, Cornelia si Lupu Rednic, Stefania Puiu. Spectacolul a fost prezentat de Sorin Francu si Mihai Mitoseru. Festivalul odobestenilor s-a incheiat cu un foc de artificii, in ciuda crizei. Incepind din acest an, Primaria a organizat recitaluri, pe parcursul Toamnei Odobestene, si in cartierul Unirea. Cu aceasta ocazie a fost inaugurata si locatia in care functioneaza birourile de proximitate ale Primariei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 12 ore, 57 minute, 49 secunde
FELICITARI! Si in Odobesti se nasc oameni mari. Am putea spune despre ambasadorul odobestean din Romania. Cinste celor care traiesc si muncesc in aceasta frumoasa localitate de podgorii a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.