Orașul Odobești

Consilierii odobesteni si-au mai bifat o obligatie: rapoartele de activitate

Doina Ganea
1 iun 2009 1588 vizualizări
Alesii din Odobesti raporteaza participarea la festivaluri si faptul ca au raspuns la chemarile Primariei u consilierului local PD-L Adrian Juravle nu prea i-a iesit calculul la numarul de sedinte la care a participat anul trecut u unii alesi considera ca activitatea politica este o componenta de baza a misiunii de consilier

Un numar de 11 din cei 15 consilieri locali din Odobesti si-au facut cunoscute rapoartele de activitate. Nu pe site-ul Primariei Odobesti, pentru ca acesta este momentan in lucru pentru schimbarea infatisarii, ci la avizierul institutiei. Dintre cei care au iesit in fata la raport in fata cetateanului noua sint de la PSD si doi de la PD-L. Daca la capitolul transparenta gestul alesilor locali ar putea fi apreciat la superlativ, in privinta continutului acestor rapoarte nu se poate spune decit ca s-a mai bifat o actiune la capitolul obligatii.


Viceprimarul orasului Odobesti, Florin Vetrescu, este onest si declara cu sinceritate ca in ultimele 6 luni n-a avut nicio initiativa legislativa, aceasta raminind in continuare un apanaj al primarului PSD Daniel Nicolas. "Ca ales local, in cele 6 luni de activitate am participat la toate sedintele ordinare, in numar de 6 si la cele 5 sedinte de indata, sedinte in care au fost adoptate 107 proiecte initiate de catre primarul orasului Odobesti, dl Daniel Nicolas", se arata in raportul de activitate al vicelui odobestean. La fel ca toti consilierii Odobestiului, Florin Vetrescu "raporteaza" cu mindrie organizarea de manifestari pentru copii sau participarea la festivaluri. Majoritatea rapoartelor au un caracter unitar si previzibil, de parca ar fi fost trase la copiator. Toti consilierii amintesc numarul sedintelor in plen sau pe comisii la care au participat. Nici audientele nu sint uitate de alesii locali asa cum nu sint uitate frazele in care se vorbeste de importanta functiei de consilier sau cea a cetateanului. "Consider ca in acest timp am reprezentat interesele cetatenilor orasului Odobesti si am sustinut proiecte de hotarire dedicate dezvoltarii orasului", sustine consilierul PSD Florentin Cristea, care se mai lauda cu audientele acordate alaturi de viceprimarul Florin Vetrescu sau cu infiintarea unei asociatii de proprietari. Unii consilieri locali nu reusesc sa renunte la stereotipiile limbajului de tip comunist prin care sustin ca au raspuns la chemarile primariei, asa cum inainte de 1989 unii raspundeau la "chemarile partidului". "In aceasta perioada, iunie - decembrie 2008, am raspuns la toate chemarile conducerii Primariei Odobesti, am participat la manifestari organizate sau sprijinite de Consiliul Local sau primarul orasului nostru, am militat pentru cresterea competentei si responsabilitatii institutiei din care fac parte in aceasta legislatura", scrie in raportul sau de activitate consilierul PSD, Ecaterina Gigirtu.


Sase sau sapte?


Din raportul consilierului PD-L Adrian Juravle nu se prea intelege care a fost numarul sedintelor de Consiliu Local derulate de la alegerile anului trecut si pina la finele anului 2008. Dilema apare doar in comparatie cu celelalte rapoarte ale alesilor locali. Daca toti sustin ca au participat la sase sedinte ordinare, consilierul democrat-liberal se pare ca a participat la sapte. "In perioada iunie - decembrie 2008 am participat la 7 sedinte ordinare si trei sedinte extraordinare, in care s-au adoptat 70 de hotariri", scrie Adrian Juravle in raportul sau de activitate. Consilierul Ion Lungu recunoaste ca se exprima mai bine in cercuri restrinse decit in plen. "In plenul Consiliului Local am avut mai putine interventii deoarece am considerat ca punctele de vedere le putem exprima cel mai binein comisiile de specialitate, iar in plen sa ne exprimam in moduri mai deosebite si concrete", afirma alesul local. Daca Sergiu Stratula prefera sa se exprime in extrem de putine cuvinte, raportul sau ocupind mai putin de o pagina in format A4, raportul Danielei Coman se intinde pe trei pagini de exprimari pretentioase dar si consideratii asupra componentei CL Odobesti. "In cadrul dezbaterilor am intervenit cu observatii, ori de cite ori am crezut ca interventiile mele pot lamuri unele aspecte din continutul proiectelor. In ceea ce priveste ultimul semestru al anului 2008, cind structura CL era alta, imi pastrez opinia ca plenul Consiliului nu era cel mai potrivit loc pentru dezbateri (care de cele mai multe ori aveau un caracter politic)", se precizeaza in raportul de activitate al consilierului Daniela Coman.


Consilierii au numai cuvinte bune despre ei


In fix 23 de rinduri, consilierul PSD Sita Arcuda ne povesteste succint ce s-a petrecut in cele sase luni de mandat ale anului 2008, fara date foarte concrete, dar cu aprecieri pozitive la adresa activitatii sale. "Apreciez ca am fost util in dezvoltarea orasului din punct de vedere socio-economic si cultural", sustine Sita Arcuda, consilier local din orasul Odobesti. Alesul odobestean Gheorghe Miron este poate singurul care recunoaste ca activitatea Consiliului Local are si o componenta politica. "Activitatea politica este si ea o componenta de baza a activitatii de consilier. De foarte multe ori, este adevarat, aceasta latura a muncii unui consilier se considera subsumata activitatii de partid. Totusi, exista si cazuri cind se releva accentele politice in mod special. Un consilier care este ales pe liste de partid are obligatia de a sustine oferta electorala a partidului care l-a sustinut", este de parere social democratul Gheorghe Miron. Acelasi consilier local mai sustine ca dincolo de politic alesii locali au totusi obligatia de a proteja interesele cetatenilor din comunitatea in care traiesc, chiar daca aceasta poate naste uneori confuzii si neclaritati. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.