Reconversia viticola s-a nascut la Statiunea Odobesti
Podgoria Odobesti este una din cele mai mari si cele mai vechi din Romania si este renumita pentru vinurile sale de masa, produse din soiuri de struguri specifici romanesti, cum ar fi recunoscta Galbena de Odobesti, Plavaia si Feteasca Regala. In Odobesti se mai afla 1.669 ha de vita-de-vie, pe raza orasului fiind inscrise nu mai putin de 30 de societati cu profil viti-vinicol. Printre cele mai importante sint Vincon, Cramele Odobesti, Sarba Vin "" Divin. Subteranul orasului ascunde de asemenea 15 crame vechi, cele mai multe aflate in conservare.
Putin stiu insa ca un rol important in mentinerea si cultivarea unor soiuri renumite revine si Statiunii de Cercetare viti-vinicola Odobesti. Unitatea adaposteste o vinoteca importanta, cu peste 60% din soiurile de vinuri cautate acum pe piata romaneasca. Profilata pe producerea de vinuri si in mod deosebit a celor albe, in podgoria Odobesti se cultiva o mare varietate de soiuri. Dintre soiurile romanesti mai sint intilnite Feteasca alba, Feteasca regala si Sarba. Despre acest soi, inginerul sef Costica Vartic afirma ca este unul special si mult mai apreciat chiar decit Galbena de Odobesti, care presupune la rindul ei o atentie maxima, plecind de la alinierea butucilor, distantele dintre ei, distantele dintre rinduri si pina la pozitia fata de soare. Cercetarea in cadrul Statiunii se mentine datorita unui grup de specialisti inimosi care nu s-au speriat de faptul ca terenurile statiunii, peste 40 ha, au fost rind pe rind retrocedate fostilor proprietari. Din pacate, cu aceasta ocazie au fost distruse si loturile experimentate de butasi care erau mindria statiunii. Acum se pune accent pe o alta oferta de produse "" material saditor de vita de vie si prestari servicii in vederea modernizarii plantatiilor existente si infiintarii de plantatii noi. Conform inginerului Costica Vartic, in acest moment Statiunea se autofinanteaza din proiecte de cercetare care au in vedere printre altele, propunerea de solutii tehnologice avansate pentru limitarea declinului biologic produs de bacterii si ciuperci la vita de vie. " Noi nu sintem bugetari, pe noi statul nu ne ajuta cu nimic. Ma bucur insa ca ne mentinem in continuare la parametrii optimi. Sintem singurii din Vrancea! Uitati ce s-a intimplat cu Statiunea de Cercetare Pomicola. Noi am pierdut terenurile, pentru ca asa au vrut diriguitorii, ca si cum n-ar fi fost si alte terenuri. Acestea de la noi insa erau asa cum scrie la carte, cu irigatii, cu respectarea distantelor"¦ Viticultorii insa trebuie sa stie ca au in noi un sprijin si ori de cite ori au nevoie le acordam consultanta si baza materialului saditor. In privinta finantarii, noi ne autosustinem prin proiectele noastre si facem lucruri bune. Avem si planuri pentru noi plantatii cu foarte multe soiuri, un laborator biologic"¦ Sa speram ca vom reusi tot ce ne-am propus", ne-a spus Costica Vartic.
Reconversia vitei de vie, o idee odobesteana
In vederea punerii in aplicare a prevederilor Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1493/1999 - norma europeana de reglementare a sectorului vitivinicol, prin Ordinul Ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 211/2007 a fost stabilit cadrul legal de aplicare a programelor de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole derulate cu sprijin financiar european. Masura are ca obiectiv administrarea potentialului productiv viticol pentru a intari echilibrul pietei vitivinicole si pentru o mai buna adaptare a ofertei la cererea pietei comune. In acest context, inginerul sef al Statiunii Odobesti ne-a spus ca reconversia vitei de vie nu este o noutate pentru tara noastra. Primul proiect in acest sens a fost elaborat chiar de catre Costica Vartic in anul 1986, fiind inclus in teza sa de doctorat. "Reconversia vitei de vie este o teorie care in Romania a plecat de la Odobesti. Un baiat destept a mers cu ea la Guvern si a propus-o. A fost adoptata si s-a pliat perfect pe cerintele UE. Gratie ei, mii de viticultori au posiblitatea sa-si modernizeze podgoriile cu bani europeni", ne-a spus Costica Vartic. Prin reconversie sint vizate anumite suprafete viticole a caror productie nu este adaptata cererii, dar care ar putea sa fie mai bine adaptata prin restructurarea plantatiilor sub forma reconversiei soiurilor, prin replantarea vitei sau prin imbunatatirea tehnicilor de conducere a vitei de vie de la cultura joasa la cultura semiinalta si inalta. (Doina GANEA)