Orașul Odobești

Cladirile vechi, inapoi in patrimoniul Primariei Odobesti

Iulia Crețu
2 mar 2009 1794 vizualizări
In ultimii patru ani, patrimoniul orasului Odobesti a crescut cu peste 100 de ha de terenuri si mai multe imobile.

Printr-o politica sistematica de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor si imobilelor aflate pina la 1948 in proprietatea sa, Primaria Odobesti a reusit in ultimii patru ani sa-si mareasca patrimoniul cu peste 100 de hectare de terenuri si citeva imobile importante. Potrivit declaratiilor edilului Daniel Nicolas, administratia locala a incercat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si imobilelor care pina la 1948 se aflau in proprietatea primariei. Printre cele mai recente "recuperari" se numara cladirile fostei Scoli Elementare de Viticultura, ridicata la 1906, aceasta fiind printre primele scoli de profil din tara. In 1928, scoala a beneficiat de noi constructii, imobilele vechi intrind in patrimoniul Primariei pina la 1948. In acest moment, cladirile sint abandonate, gasindu-se in paragina in mijlocul podgoriilor. "La 1948 orasul Odobesti era una din cele mai infloritoare localitati de la Carpatii de Curbura. Gratie unor edili destoinici si podgoreni generosi, care au donat peste o suta de hectare si mai multe imobile Primariei, localitatea avea un nivel de trai ridicat. La aceasta se adaugau cele peste 2.000 de ha de vita-de-vie, care au facut ca orasul sa prospere. Dupa 1948, Primaria a fost deposedata de mai multe terenuri, care au fost date la CAP-uri si IAS, iar cladirile trecute la fostele intreprinderi de stat. Am avut nevoie de citiva ani pentru a gasi prin arhive documentele prin care sa justificam cererile de reconstituire a dreptului de proprietate asupra imobilelor si terenurilor. Dupa aproape 4 ani de munca pe aceste dosare, roadele au aparut. Practic, patrimoniul orasului s-a dublat", se arata intr-un comunicat al primarului Daniel Nicolas.Printre cladirile simbol din Odobesti, reintrate recent in patrimoniul localitatii, se afla si unul din cele mai vechi spitale din tara - Spitalul Vechi, din Dealul Odobestilor, construit in 1877 de primaria Odobesti, pentru a primi ranitii din fosta Plasa Girlele, in Razboiul pentru Independenta. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 38 minute, 59 secunde
29h71t 10746356 9p297h [URL=http://jefflouella.com/mp3/fussball/] fussball [/URL] fussball http://jefflouella.com/mp3/fussball/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.