Orașul Odobești

Odobestiul ajunge la 10.000 de locuitori

Andrei Milcoveanu
14 iul 2008 2245 vizualizări
De la peste 9.000 de locuitori in 1989, orasul a coborit la nivelul populatiei din anii "20, adica putin peste 7.000 de locuitori u de la recensamintul din 2002, numarul populatiei este in crestere si, pentru prima data in istoria sa, Odobestiul va ajunge la 10 mii de locuitori

«Orasul vinurilor» a cunoscut o crestere demografica in ultimii ani. Daca la recensamintul din 2002 localitatea numara 8.163 de locuitori, conform datelor neoficiale Odobestiul ar numara astazi aproape 10 mii de locuitori. Fenomenul este unul firesc pentru marile aglomeratii urbane, spre care s-au indreptat dupa 1989 locuitorii din zonele defavorizate, dar este atipic asezarilor mici, care s-au depopulat progresiv in aceeasi perioada, fiind absorbite de marile orase. Acest fenomen l-a cunoscut si Odobestiul care de la peste 9.000 mii de locuitori inainte de 1989 a ajuns ca intr-un deceniu sa ajunga la putin peste 7.000 de locuitori, populatie pe care orasul o avea intre cele doua razboaie mondiale. "Cresterea demografica a Odobestiului in ultimii ani nu este una intimplatoare, ci este efectul politicilor demografice pe care le aplicam din 2004, pe fondul unei usoare cresteri a populatiei dupa 2002. Cu riscul de a fi impopular pentru un anumit segment al populatiei, care m-au acuzat ca le-am luat o parte din islazul localitatii, am infiintat doua cartiere, Mihai Sturza si Tineretului. Pentru a stimula instalarea pe aceste cartiere am dat aproape 200 locuri pentru locuinte gratuit odobestenilor sub 35 de ani si am vindut loturi pe aceste amplasamente. In cartierul «Mihai Sturza» lucram la utilitati, respectiv la realizarea aductiunii de gaze, apa, canalizare si asfaltarea drumului de acces, pentru a stimula raminerea tinerilor in oras", ne-a spus primarul orasului, Daniel Nicolas. Acesta ar putea fi unul din motivele cresterii numarului de locuitori, care a relansat viata intr-un oras cunoscut in anii comunismului mai mult din casele de copii de aici.


Numarul autorizatiilor de constructie s-a triplat


Cresterea numarului de locuitori este confirmata si de autorizatiile de constructie pentru locuinte eliberate in ultimii ani, care sint triplul celor eliberate inainte de 2002. "Daca inainte se eliberau autorizatii de constructie pentru extindere locuinta, in ultimii ani avem foarte multe autorizatii pentru constructie de locuinte cu regim de inaltime (demisol, parter, etaj). La acestea se adauga un numar mare de autorizatii de constructie anexe pentru exploatatiile agricole situate in extravilan si autorizatii pentru depozite", ne-a spus ing. Georgeta Doldor, sefa Biroului de Dezvoltare si Urbanism din Primaria Odobesti. Privind in trecut, merita amintit faptul ca anul 1930 Odobestiul avea aceeasi populatie ca in 2002, adica putin peste 8.100 de locuitori. Antisemitismul anilor "â„¢30, care a culminat cu deportarile din anii 1940-1945, si plecarea evreilor in Israel dupa 1948 au facut ca la la mijlocul anilor "â„¢50 populatia Odobestiului sa scada la nivelul inceputului secolului al XIX-lea, mai precis sub 5.000 de locuitori. Locul evreilor vinduti de statul roman Israelului a fost ocupat in deceniile 6-7 de o alta populatie venita din satele limitrofe si de la munte, pentru a lucra cele peste 1.600 de ha de vie ale Podgoriei si a deveni muncitori in intreprinderile construite de comunisti in oras, fapt ce a dus dublarea numarului locuitorilor. Schimbarea regimului in 1989 a trimis din nou orasul in umbra, populatia scazind la 7.000 de locuitori. Cresterea numarului populatiei din ultimii ani va determina autoritatile sa inceapa demersurile pentru a schimba statutul localitatii. Asta inseamna cresterea alocatiilor bugetare pentru Odobesti si beneficierea de investitii pe proiecte care pot transforma orasul intr-o destinatie atractiva pentru amatorii de turism tematic si chiar pentru investitori. (Andrei MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.