Orașul Odobești

Clopotele rasuna din nou la Ovidenia

Valentin Muscă
16 iun 2008 1147 vizualizări
Este cea mai veche biserica din Podgoria Odobestilor In clopotnita bisericii Ovidenia din Dealul Odobestilor va rasuna din nou cintecul melodios al clopotului. Abandonata aproape jumatate de secol, intre 1940 si 1989, si trecuta pe lista de demolari, biserica Ovidenia a fost readusa la viata dupa 1989.

Ultimele elemente care lipseau acestui lacas de cult simbol pentru istoria de inceput a Odobestilor erau pina mai ieri clopotul si colopotnita de unde de aproape 350 de ani credinciosii sint chemati la rugaciune. Pentru aceasta, cu ajutorul Primariei Odobesti a fost comandat si achizitionat un clopot nou, iar clopotnita va intra intr-un proces de consolidare si restaurare. In acest fel, cea mai veche clopotnita de lemn si piatra din acest oras, care a fost martorul istoriei din ultimele secole, va incepe o noua viata, veghind de pe latura sudica a Dealului Odobestilor, intreaga Vale a Milcovului. Biserica «Ovidenia» a fost construita de familia Cantacuzinilor in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe urmele unui alt lacas de cult ridicat, probabil, de razesii podgoreni. Distrusa din motive necunoscute, un veac mai tirziu, intre 1785-1790, biserica a reconstruita si pictata de familia Pamfil, al carei tablou votiv se gaseste in interiorul lacasului de cult. Cutremurul din anul 1940 a distrus aceasta biserica si numai un miracol a facut ca dupa 1989 lacasul sa poata fi reconstruit cu ajutorul Ministerului Culturii si Cultelor. Biserica se afla la doi pasi de biserica fostului Schit "Manastirea" si ofera celor care viziteaza orasul viilor cea mai frumoasa panorama a Vaii Milcovului. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.