Orașul Odobești

Vin dealurile peste Odobesti!

Ziarul de Vrancea
5 nov 2007 1488 vizualizări
Ploile din ultimii ani au creat un fenomen nou si periculos la Odobesti. Din cauza cantitatii mari de apa si a distrugerii retelei de canalizare de pe cele peste o mie de hectare de vie din Podgoria Odobestilor, apele si aluviunile au inundat saptamina trecuta intreg orasul.

Colmatarea canalelor colectoare din Podgorie inunda orasul si va duce la grave alunecari de teren

"Din pacate ne confruntam cu o problema noua la Odobesti si anume orasul este inundat cu apele de pe sutele de hectare de vie, din cauza colmatarii canalelor. Daca am reusit sa oprim temporar apele Milcovului printr-o investitie de aproape 70 de mii din bugetul local, ne-am trezit cu un puhoi de ape care au inundat cartierul Supusi, centrul orasului si o parte din Satul Nou. Aceste canale sint in grija Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) si nu pot fi alocati bani de la bugetul local pentru a fi decolmatate", ne-a spus primarul Daniel Nicolas.

Practic, apele pluviale de pe toata Podgoria Odobestilor, ajung printr-o retea de citiva kilometri de canale colectoare in Odobesti. Deoarece de mai multi ani nu au fost ingrijite si chiar au fost folosite ca groapa de gunoi de podgoreni, iar podetele peste canale sint pline de gunoaie, apele ies din canale si ajung pe strazile si in casele odobestenilor. Aceasta retea impresionanta de canale, asemanatoare unui labirint se afla in grija SNIF. Institutia a fost creata prin Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr. 23/2000 pentru "administrarea, intretinerea, repararea si exploatarea lucrărilor de irigatii, desecări-drenaje, combaterea eroziunii solului, indiguiri, baraje si altele asemenea, inclusiv apărarea impotriva inundatiilor si gheturilor, fenomenelor meteorologice periculoase...". Subfinantarea acestei institutii ajunsa in aceasta vara in imposibilitatea de a-si plati proprii salariati explica starea jalnica a retelei de canale colectoare aflate in administrare. Cu responsabilitati in domeniu, dar cu bani putini este si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), institutia infiintata prin Legea nr. 138/2004 si care este "administratorul amenajărilor de imbunătătiri funciare de interes national din Romania".

Cantitatea mare de apa care se scurge de pe versanti a slabit Dealul Odobestilor care ameninta sa o ia la vale, culmea, tot peste locuintele supusenilor. Daca acesta va aluneca peste cartier din cauza colmatarii canalelor, vom vedea abia atunci cum se vor justifica sefii SNIF-ului si ai ANIF-ului. O comisie mixta, alcatuita din reprezentanti ai Institutiei Prefectului, CJ Vrancea, SNIF, Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea si Inspectoratul de Stat in Constructii a fost saptamina trecuta la Odobesti si a constatat daunele cauzate de ultimile inundatii, respectiv 18 locuinte inundate si peste 50 de gospodarii afectate. Pe cind si decolmatarea canalelor? (Iulia CRETU)


CITO Odobesti, siloz de diagnostice


Centrului de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO) Odobesti reprezinta un "siloz de diagnostice, afectiuni neuropsihiatrice si motorii", dupa cum insusi Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), a admis de curind. Desi capacitatea maxima a centrului este de 370 de locuri, de multe ori acest numar a fost depasit de persoane cu diferite grade de handicap. In momentul de fata CITO Odobesti gazduieste 250 de asistati. "Marea majoritate provin din copii care in istorie au fost in centre sociale si de asistenta sociala; sint cei carora societatea n-a reusit sa le asigure o viata decenta iar noi avem obligatia de a-i ajuta", ne-a declarat Toader Ghetu, directorul DGASPC. Angajatii DGASPC incearca sa-i ajute pe acestia sa se integreze in societate, sa aiba chiar si un loc de munca, pentru a se putea intretine singuri. "Dintre cei 250 de asistati, 60 sint angajatii primariei sau a altor societati comerciale avind acces pe piata muncii", a mai completat Ghetu. Cu toate acestea, cei din centru au probleme cu retincenta oamenilor, motiv pentru care adopta o strategie de a se imbraca in haine murdare pentru a stirni mila celor din jur in speranta de a primi ceva de mincare sau lucruri de imbracat. De multe ori acestia stirnesc chiar si repulsia, nu doar mila, motiv pentru care sint indepartati si chiar huliti. "Comunitatea ar trebui sa-i accepte asa cum sint. Biserica, scoala si alte institutii ar trebui sa-i faca pe ceilalti sa inteleaga ca si ei sint oameni ca toti ceilalti. De multe ori ei se lupta cu retincenta celor din comunitate", a incheiat directorul DGASPC. CITO Odibesti care deserveste persoanele cu dizabilitati medii si ridicate, alaturi de Centrul Reabilitare si Recuperare Neuropsihica pentru cei care au nevoie de ingrijire medicala permanenta si Centrul de Ingrijire si Asistenta pentru persoanele cu dizabilitati scazute si medii, in special pentru cei cu tulburari motorii, bolnavi de cancer, boli hepatice, diabet si cei cu probleme de vaz au facut parte din fostul mamut de la Odobesti, care adapostea in anii \'90 pina la 1000 de suflete. Motivul principal al separarii in cele trei centre au fost multiplele cazuri de sifilis, pediculoza si alte tipuri de boli care au provocat adevarate scandaluri la vremea respectiva. (Cristina PALADE


Scoala de Arte si Meserii la Odobesti


u proiectul se ridica la 7,8 milioane de euro


A inceput finantarea celei mai importante investitii dupa 1989 din Odobesti. In valoare de 7,8 milioane de euro, proiectul prevede transformarea Grupului Scolar Agricol in Scoala de Arte si Meserii (SAM), o institutie unica in orasul de pe Milcov. Douazeci si doua de sali de clasa, opt laboratoare, doua internate, o cantina, un bloc de locuinte pentru profesori, baza sportiva si o linie de procesare si imbuteliere de vin. Acesta este in linii mari mari proiectul unei investitii, similare cu cea a campusurilor scolare, care are ca termen de realizare doi ani. Pentru SAM Odobesti s-au alocat deja 22 de milioane lei pentru proiectare si organizare de santier. Actualul Grup Scolar Agricol se numara printre cele mai titrate institutii de invatamint din judet, fondata in 1901 pentru a scoli viitori specialisti in agricultura. De atunci si pina astazi institutia a cunoscut mai multe denumiri, de la Scoala Viticola si Liceul Agricol, la cea de Grup Scolar. Prin aceasta investitie se va crea in sfirsit o institutie care va realiza mult asteptata corelare dintre nevoile pietei muncii si invatamint, iar absolventii Scolii de Arte si Meserii vor primi o diploma de tehnician specializat intr-un domeniu cautat la nivel local. (I. CRETU)


Turul Podgoriei


Indiguirea Milcovului la "Pastele cailor"


Proiectul realizat de Administratia Nationala "Apele Romane", Directia Siret Bacau, inca de la sfirsitul anului 2005, pentru indiguirea Milcovului este in stand by. Conceput pentru a proteja localitatea Odobesti pe o lungime de 7,5 km, proiectul are toata documentatia necesara si asteapta de aproape doi ani finantarea din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Indiguirea provizorie a orasului din zona Supusi, efectuata in aceasta vara, de Primaria Odobesti, cu sprijinul Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea, a tinut la ultima revarsare a Milcovului, dar la primavara riul va ajunge, din nou, pe strazile cartierului. (I. C.)


48 de apartamente pentru chiriasii evacuati


Pentru chiriasii care vor trebui sa paraseasca locuintele nationalizate se vor ridica la Odobesti trei blocuri. Mai precis vor fi construite 48 de apartamente pe strada Muncii, in apropierea Liceului Teoretic "Duiliu Zamfirescu". Practic exista peste 50 de familii in aceasta situatie, din care unele cu grave probleme sociale, o parte din aceste familii traind din ajutor social. Construirea acestor apartamente va rezolva doar situatia acestor chiriasi, a caror contracte ajunsese la termen. Problema insa a locuintelor sociale la Odobesti este de actualitate si nu va fi rezolva decit prin constructia mai multor imobile. Unul din acestea ar fi cel din "groapa" din fata Postei, proiect care asteapta finantare din partea Agentiei Nationale pentru Locuinte. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.