Orașul Odobești

Spitalul vechi este revendicat de Primarie

Ziarul de Vrancea
27 aug 2007 2153 vizualizări
La 130 ani de la punerea pietrei de temelie, in august 1877, cladirea primului spital din Odobesti ar putea reintra in posesia autoritatii locale u aici ar putea fi amenajate locuinte sociale

Spitalul vechi este revendicat de Primarie


L:a 130 ani de la punerea pietrei de temelie, in august 1877, cladirea primului spital din Odobesti ar putea reintra in posesia autoritatii locale u aici ar putea fi amenajate locuinte sociale


Primaria Odobesti a initiat demersurile pentru a reintra in posesia Spitalului fostei Plase Girlele, construit de Primarie in 1877, pe Dealul Odobestilor, linga impozanta biserica "Nasterea Maicii Domnului". Dupa ce a functionat pentru inceput ca spital pentru ranitii din Razboiul de Independenta, din momentul in care s-a construit, in timpul Primului Razboi Mondial, spitalul de la linga fosta Scoala Viticola, in cladirea fostului spital al Plasei Girlele a functionat doar o sectie de boli TBC. Dupa nationalizarea din 1948, cladirea a intrat in administrarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Viti-Vinicola (SCDVV) Odobesti, fiind in prezent intr-o stare jalnica, ultimele reparatii facindu-se pe timpul comunistilor. "Am inceput actiunile de revendicare a Spitalului din Dealul Odobestiului, construit de Primaria orasului, din banii locuitorilor, in 1877. Am reusit sa gasim la Arhivele Statului o parte din documentele care dovedesc ca Primaria a construit imobilul. Dupa retrocedare vom incerca sa-l introducem intr-un program de consolidare si modernizare. Cum la Odobesti nu ducem lipsa de probleme sociale, aceasta cladire o vom destina cetatenilor cu venituri modeste", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Situat in zona cea mai frumoasa din Dealul Odobestilor, imobilul a facut in ultimul timp cu ochiul mai multor persoane din localitate.


In 1877 era cea mai mare cladire din oras


Construita cu fata catre rasaritul soarelui, cu sali spatioase, cu etaj si mezanin, cladirea a fost la vremea sa cea mai frumoasa constructie din oras. Este drept, in 1877-1878, Dealul Odobestilor era locul de promenada al bogatilor proprietari care veneau doar toamna la conac sa-si stringa recolta. Intrucit Odobestii erau resedinta Plasei Girlele, care cuprindea o parte din localitatile din Podgorie, Prefectura Putna a cerut Primariei Odobesci (asa se scria numele la vremea respectiva - n.r.) sa construiasca un spital public pentru primirea ranitilor podgoreni, care participau la Razboiul de Independenta (1877-1878). Din cele citeva sute de locuitori din Plasa Girlele, care plecasera in vara anului 1877 la lupta impotriva turcilor, la sud de Dunare, deja la sfirsitul anului citeva zeci erau raniti prin spitale de campanie. Inceput exact acum 130 de ani, in august 1877, de autoritatile odobestene, Spitalul Plasei Girlele a fost dat in folosinta in primele zile ale anului 1878, cu toate ca lucrarile nu fusesera terminate in totalitate. "Completati de indata Spitalul din Odobesti cu personalul si necesariile ca sa poata functiona peste citeva zile si dati imediat stiinta de numarul paturilor, caci in curind vor sosi bolnavi si raniti care se vor interna si in spitalul dumnevoastra", scrie in adresa din 31 decembrie 1877 a Prefecturii Putna catre Primaria Odobesti. Odobestenii, la propunerea primarului G. I. Giurgea, au prins in bugetul pe 1878 sumele necesare functionarii spitalului, asa cum reiese din exercitiul bugetar al Primariei pe 1877-1878. In felul acesta a inceput istoria primului Spital Public din Odobesti. Retrocedarea imobilului si introducerea in circuitul social a acestei cladiri, inca impozanta, ar putea permite asigurarea unei vieti decente mai multor familii de conditie modesta, unele locuind deja, in conditii insa nedemne de o tara europeana, in aceasta cladire. (Iulia CRETU)


121 mii euro pentru alimentarea cu apa


Primaria a inaintat un proiect cu finantare europeana, intrucit alimentarea cu apa este una din problemele grave ale odobestenilor, iar seceta din acesta vara a pus in evidenta aceasta problema. Daca va fi admis, proiectul in valoare de 121 mii de euro prevede realizarea unei instalatii de clorinare a apei la Babele, a unui hidrofor, un motocompresor, un generator electric, un buld-excavator si cumpararea mai multor utilaje, printre care o autoutilitara necesara la interventiile complexe. In afara acestui proiect cu aplicatie imediata, se afla in lucru un proiect prin care ar urma sa fie inlocuita reteaua de aductiune si distributie, din care o parte este de dinaintea Primului Razboi Mondial. (D. G.)


Politia Comunitara are nevoie de echipamente


Serviciul de Politie Comunitara din Odobesti, infiintat deja prin abrobarea consilierilor locali, nu a putut insa sa devina si activ, deoarece de la bugetul local nu pot fi asigurate fondurile necesare procurarii echipmentelor. Pentru ca actele de violenta au pus probleme administratiei locale, a fost depus un proiect pe Fondul de modernizare pentru dezvoltarea adminstratiei locale in vederea obtinerii finantarii "echiparii" Politiei Comunitare. In valoare de 56 mii de euro, proiectul prevede achizitionarea de echipament specific, mobilier, statii emisie-receptie si a doua masini de interventie. Reamintim ca in primavara acestui an locuitorii orasului au sesizat in mai multe rinduri Politia Odobesti si Primaria cu privire la actele de vandalism pe care persoane fara domiciliu fix le-au comis pe teritoriul localitatii. (D. G.)


Echipament pentru "Pompieri"


Serviciul de Voluntariat pentru Situatii de Urgenta, pe care cei mai multi il numesc "Serviciul de Pompieri", ar putea beneficia de o modernizare a echipamentului, daca proiectul in valoare de 113 mii de euro, depus de Primarie, va obtine finantare. Fiind orasul care deserveste localitatile invecinate (Jaristea si Virtescoiu) si cele de pe Valea Milcovului (Mera, Reghiu si Andreiasu), Odobestiul incearca sa obtina din fonduri europene sumele necesare pentru achizitionarea unei autospeciale moderne pentru interventii si a unei masini pentru descarcerare. Proiectul a fost depus in parteneriat cu localitatile Brosteni si Reghiu. (D. G.)


Fosta Primarie Patesti, birou orasenesc


Localul fostei Primarii din actualul sat Unirea, fosta comuna Patesti, a reintrat in proprietatea Primariei Odobesti. Dupa ce a fost "dat" mai multi ani unei fundatii de reumatologie si a facut obiectul mai multor procese intre autoritatea locala si fundatie, imobilul a revenit la matca in cele din urma. Deoarece satul Unirea numara peste 1600 de persoane, printre care multi batrini, Primaria intentioneaza sa deschida din luna septembrie, in acest imobil, un birou de colectare taxe si impozite. Biroul va functiona cu program redus, doua zile pe saptamina. Exista propunerea ca in cladirile fostei primarii sa functioneze si un dispensar care sa ofere consultatii cetatenilor de virsta a treia din Unirea. (D. G.)


Canicula a aprins mai multe case la Odobesti


u tigla de acoperisul unei case a luat foc din cauza caldurii


Un incendiu de proportii a izbucnit simbata dupa-amiaza in Odobesti, chiar in apropierea releului Orange, dupa ce o casa apartinind Primariei s-a aprins de la caldura puternica a soarelui. In numai o ora, incendiul s-a extins la alte doua locuinte invecinate si a produs pagube materiale substantiale, dar si panica printre locuitorii din zona. "Pe Strada Cetatea Craciuna nr. 2, din Odobesti, a izbucnit un incendiu violent in urma caruia a ars acoperisul, o crama si o magazie, apartinind Victoriei Oprescu si Primariei Odobesti. Totodata, din cauza extinderii, a ars partial acoperisul a doua imobile invecinate", se arata intr-un comunicat al Politiei. Focul a pornit dupa ce tigla de pe acoperisul casei s-a aprins din cauza caldurii toride de simbata. Pompierii vrinceni spun ca flacarile au distrus 150 de metri patrati din acoperisul casei Victoriei Oprescu, precum si mai multe bunuri de uz casnic. De asemenea, la locuintele Ioanei Tudorancea si a lui Adrian Vlad focul a mistuit 20 de metri patrati din acoperisul caselor. Acesta din urma este ruda unui odobestean emigrat in America si care a lucrat ca inginer la NASA. Focul a afectat si anexele gospodaresti, unde o crama viticola foarte veche, ridicata pe temelie din piatra de riu, a ars in intregime. Incendiul de pe Dealul Odobestiului a fost stins cu ajutorul a doua autospeciale de la Detasamentul Focsani si una de la Serviciul Public Odobesti. Din fericire, nu s-au inregistrat victime. Vineri noaptea, pompierii de la Statia Vidra au intervenit la un incendiu produs la groapa de gunoi a satului Iresti. Cinci tone de gunoi menajer au fost mistuite de flacarile produse din cauza unui foc deschis lasat nesupravegheat. (Dan CHIRIAC)


A inceput refacerea centurii orasului


Strazile de centura ale Odobestilor sint in santier. Lucrarile de asfaltare a centurii orasului vor cuprinde strazile Nicolae Ionita, Beciul Domnesc, Calugareni si Pictor Grigorescu. Realizarea acestei investitii in valoare de peste 2 milioane de lei se face dintr-un imprumut obtinut de Primarie si are ca scop decongestionarea traficului din centrul orasului. De mai bine de un deceniu traficul greu se desfasoara prin centrul localitatii, intrucit pe una din strazile de centura, respectiv Nicolae Ionita, au inceput lucrari de modernizare a retelei de canalizare, lucrari care au ramas neterminate din cauza sistarii finantarii. Asta a facut ca traficul sa se mute prin oras, poluind localitatea si distrugind infrastructura. Nu trebuie uitat ca Odobestiul este tranzitat de DN 2M, iar toate camioanele cu lemne care coboara de pe Valea Milcovului trec prin centrul orasului. Termenul de finalizare a lucrarilor este la sfirsitul lunii octombrie. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.