Orașul Odobești

Mobilizare pentru Varlaam

Iulia Crețu
29 iul 2007 1197 vizualizări
Teama că din 29 august podgorenii vor rămîne fără Varlaam a stîrnit revolta oamenilor de cultură din Odobesti

Recentele comunicate oficiale ale Mitropoliei Moldovei si Sucevei, prin care locul de nastere al fostului Mitropolit Varlaam nu mai este actualul sat Putna, comuna Bolotesti, au provocat indignarea oamenilor de cultură din Odobesti. Acestora nu le-a venit să creadă că peste putin timp Varlaam Motoc nu va mai fi vrincean. Cu toate că si la Odobesti există o oarecare animozitate intre oamenii de cultură din oras, acest subiect i-a făcut pentru moment să fie de aceeasi parte a baricadei. Desi "bătălia" pare pierdută, intrucit aghiografii mitropoliei moldave au consemnat deja in actele de canonizare că locul de nastere al mitropolitului este in satul Bercesti, judetul Neamt, odobestenii vor să se bată pină in ultimul minut.

"Ne revoltă această decizie a Mitropoliei. Mi se pare insă că este si o greseală a vrincenilor că nu s-au implicat niciodată prea mult in apărarea propriilor valori. Voi pune la dispozitie revista pe care o conduc pentru ca istoricii si filologii să-si dispute opiniile si să apărăm originea vrinceană a lui Varlaam Motoc", ne-a spus scriitorul Ion Culită Usurelu, director al celei mai vechi longevive reviste literare vrincene, "Salonul literar", care apare la Odobesti. Aceeasi pozitie o are si conducerea revistei "Negru pe alb", care va dedica un număr special mitropolitului Varlaam. "Nu stiam de teoria arhimandritului de la Mănăstirea Secu despre posibila origine nemteană a mitropolitului Varlaam la vremea cind am initiat proiectul concursului literar Varlaam. Acum insă acest concurs va fi cu atit mai important cu cit patronul spiritual al concursului, mitropolitul Varlaam, va fi canonizat si declarat nemtean. Unul din numerele revistei din această toamnă va fi dedicat acestui subiect", ne-a spus scriitorul Gheorghe Mocanu, secretarul literar al revistei "Negru pe alb" a Casei de Cultură din Odobesti. Cu ocazia "Toamnei odobestene" (14-15 octombrie) Primăria Odobesti intentionează să organizeze un colocviu tocmai pe tema originii mitropolitului Varlaam Motoc, la care să invite medievisti si specialisti in literatura romană veche pentru a discuta opinia fostului arhimandrit Dionisie Udisteanu, care a lansa teoria originii nemtene a mitropolitului Varlaam. Pentru reusita acestui colocviu, autoritătile odobestene vor colabora cu specialistii Muzeului Vrancei si Directia pentru Cultură Vrancea. Poate că in felul acesta, comunitatea istoricilor din Romania va afla despre năstrusnicia Mitropoliei care, fără să astepte confirmarea unei teorii, a luat de bună ipoteza arhimandritului Dionisie Udisteanu. (I. C.)


Apa potabilă, problemă de gradul zero


In ciuda investitiilor din ultimii ani, apa potabilă rămine o problemă pentru odobestenii din Unirea


Seceta din această vară a readus in discutie problema apei potabile la Odobesti. Aceasta deoarece distributia apei pe teritoriul localitătii face ca unele zone să fie defavorizate, mai precis cele de la capătul retelei, cum este satul Unirea si zona Stadionului, pe malul Milcovului. Din cauza folosirii excesive a apei pentru irigat de cetătenii din zonele centrale ale orasului, in conditiile in care pinza freatică s-a diminuat, la capătul retelei din Unirea sint zile cind apa nu mai ajunge. Acest lucru a determinat chiar o revolată a populatiei din acest cartier, care a venit la Primărie pentru a reclama lipsa apei potabile. Probleme au avut si locuitorii din Satul Nou, care beneficiază de ape din drenuri si nu din foraje. Or, pe timp de secetă, aceste drenuri au cantităti mici de apă. Pentru că seceta pare a fi o problmeă si pentru viitor, autoritătile odobestene au incercat să găsească o solutie, repunind in exploatare drenuri abandonate si preluind două foraje de la comuna Jaristea. "Desi am efectuat o curătire a drenurilor si am repus in functiune drenuri neexploatate de zeci de ani, din cauza căldurii caniculare nu s-a reusit acoperirea necesarului de apă pentru Satul Nou. Asta ne-a pus in situtia de a prelua pentru 10 ani 2 foraje de la comuna Jaristea, mai ales că cele 2 foraje se găsesc la limita dintre localităti. Situatie dificilă este la capătul retelei, in satul Unirea, unde apa nu ajunge deoarece locuitorii din capătul celălalt al orasului care locuiesc la case au mari bazine de apă, pe care le umplu preventiv. Mai grav este că in acest loc nivelul pinzei freatice a scăzut. Am cerut către Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă realizarea a trei foraje de mare adincime la Odobesti, in zonele extreme ale orasului pentru a compensa lipsa apei din retea. Sperăm să nu fim lăsati pe ultimul loc asa, cum am fost uitati la refacerea infrastructurii distrusă de inundatii", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Canicula a pus probleme si la functionarea recentului foraj de la cartierul "Mihai Struza" din Unirea unde din cauza utilizării excesive a luat foc o parte a instalatiei electrice. Din acelasi motiv probleme au fost si la pompele de la forajele de pe malul Milcovului din acelasi sat. Nu au existat probleme la pompele de la forajele din punctul Babele, care sunt de ultimă generatie. Gratie schimbării a aproape 7 km de conductă din reteaua de aductiune si distributie, pierderile pe acest segment au scăzut. La capitolul pozitiv trebuie consemnat faptul că Guvernul a aprobat prima transă pentru realizarea proiectului privind realizarea alimentării cu apă din surse proprii, a retelei de distributie, canalizare si a statiei de epurare pentru cartierul "Mihai Struza". (I. C.)


Rromii s-au intors pe malul MIlcovului


Scosi de trupele Politiei si ale Jandarmilor din Odobesti la inceputul acestei luni, rromi au revenit la locurile pe care le ocupă ilegal in albia majoră a riului Milcov. "Deoarece am primit mai multe reclamatii din partea locuitorilor satului Unirea despre asezarea ilegală a acestor rromi din Cornetu si ocuparea unei părti din albia riului, pe 14 iulie Politia si Jandarmii i-au obligat să părăsească zona. Erau nu mai putin de 13 cai cu cărute si vreo 50 de persoane si alcătuiau un adevărat cătun in albia riului, unde si-au ridicat chiar locuinte din paiantă", ne-a declarat Florin Vetrescu, viceprimarul localitătii. La citeva zile de la acest eveniment, rromii erau deja reinstalati in albia riului. Printre acestia se află vestitii "adunători" de metale care cutreieră satele de pe Valea Milcovului, dar si prundul. Unii spun că ar sustrage chiar si fierul de la gabioanele afectate de inundatii, ceea ce ar trebui să dea de gindit Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, mai ales că in zona Unirea apele Milcovului sint o permanentă amenintare.



Film la Grădina de Vară


Singurul loc in aer liber unde se mai proiectează filme in Vrancea, respectiv Grădina de Vară din Odobesti, ii asteaptă pe odobesteni la film. "Pentru numai 2 lei, vineri, simbătă si duminică cei care doresc să vizioneze un film in aer liber sint invitati la Grădina noastră. Proiectiile incep de la orele 21.30, iar in fiecare din cele trei zile poiectăm un film nou. Conditiile sint bune, acustica pe măsură, iar ecranul a fost achizitionat de curind", ne-a spus Stelică Ene, directorul Casei de Cultură din localitate. Grădina de Vară apartine de Casa de Cultură si o parte a incintei a fost modernizată in 1995, dar a fost inchisă din momentul cind s-a pus cheia si pe usa Casei de Cultură, adică acum un deceniu. Prin redeschiderea institutiei de cultură in 2006 s-au reluat si proiectiile nocturne la Grădina de Vară, care va beneficia de un proiect de modernizare in această toamnă in valoare de 100.000 euro.


SRI a donat un autocar Primăriei


Serviciul Roman de Informatii a donat recent, prin transfer, un nou autovehicol Primăriei din Odobesti. De această dată este vorba despre un autocar marca Rocar, care este al patrulea autovehicol donat Primăriei de SRI in ultimul an. Prin această donatie, Programul Primăriei privind transportul gratuit al elevilor, care astepta de mai bine de un an să fie pus in practică, va prinde viată. Astfel, din această toamnă, elevii din zonele mai indepărtate ale orasului vor fi transportati gratuit, zilnic, la scolile care se găsesc in centrul localitătii. De asemenea, si Programul pentru transportul gratuit al pensionarilor si veteranilor de război, care se afla in asteptare, va demara la inceputul acestei toamne. Acestia din urmă vor beneficia de o cursă dus-intors, gratuită, o dată pe săptămină, la Focsani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.