Orașul Odobești

Poluarea pînzei freatice a atins punctul culminant

Ziarul de Vrancea
9 iul 2007 1786 vizualizări
Zilnic, tone de ape poluate trec prin statia de epurare care nu mai functionează si merg direct în sol u la cîtiva kilometri se găsesc pompele care scot apă pentru locuitorii satului Unirea

Lipsa precipitatiilor din acest an si secarea Milcovului au dus la agravarea poluării pinzei freatice din jurul orasului Odobesti prin deversarea apelor menajere netratate de la statia de epurare direct in solul uscat. Practic, pămintul a ajuns un burete care absoarbe dejectiile odobestenilor si le conduce in pinza freatică de unde, la doar citiva kilometri, pompele scot apa pentru locuitorii cartierului Unirea. Dacă pină la inceputul acestei veri, putina apă a Milcovului reusea să mai dilueze aceste dejectii si să le trasporte pe o arie mai largă, micsorind impactul nociv asupra mediului, astăzi Milcovul este doar un firicel de apă si nu mai poate face acest lucru. Situatia de la Odobesti a fost semnalata la toate nivelurile, pina la Guvernul Romaniei si Administratia Prezidentiala. Pinza freatică, din care o parte din odobesteni beau apă, ca si miile de locuitori din satele vecine, este poluată sistematic, nu de azi, industrial din anul 1985, iar din 1994 statia de epurare nu mai functionează deloc si toate dejectiile merg netratate direct in Milcov. Situatia a fost considerată asa de gravă incit toate institutiile cu responsabilităti in domeniu, alături de Institutia Prefectului si de Consiliul Judetean, s-au intrunit in decembrie 2005 la Odobesti si au constatat că situatia depăseste prin complexitate posibilitătile locale. "în decembrie 2005 s-a constituit o comisie formată din reprezentati de la Garda de Mediu, Agentia de Protectia Mediului, Directia de Sănătate Publică, Directia Apelor Siret Bacău, Sistemul de Gospodărire al Apelor si reprezentanti ai autoritătii locale, care s-a deplasat la fata locului si a constatat ca problema depăseste cadrul local. Am inaintat un raport la Prefectură si Consiliul Judetean in care am argumentat acest lucru", ne-a spus Aurel Cristian, comisar sef la Garda de Mediu Vrancea. Deoarece realizarea acestei investitii depăseste suma de 1, milioane de lei noi, Primăria in colaborare cu Institutia Prefectului a intocmit un proiect de Hotărire de Guvern care a fost trimis incă din februarie 2006 la Guvern. Realizarea acestei investitii este vitală nu doar pentru cei de astăzi, ci si pentru generatiile viitoare, pentru că pinza freatică a fost poluată pentru zeci de ani. în ciuda acestor evidente politicienii de toate culorile, pe care odobestenii i-au trimis in Parlament cu voturile lor, nu au sustinut cu nimic demersul autoritătilor locale si judetene. (Doina GANEA)


CASETA


"Managementul deseurilor", in intirziere


Proiectul in valoare de 659.377 euro, cu finantare PHARE, inceput

in toamna anului 2006 de Primăria Odobesti, in colaborare cu

localitătile Brosteni, Virtescoiu si Jaristea, se află in impas. Motivul

este lipsa finantării. în afara de prima transă, restul banilor nu au

mai venit, desi graficul investitiilor din partea beneficiarului a fost

respectat. Deja pină la această dată ar fi trebuit achizitionate cele

trei autogunoiere si incepute procedurile de licitatie pentru

cumpărarea pubelelor ecologice. Din partea finantatorului nu

există pină la această dată nici o explicatie credibilă. Proiectul se

va derula pe o perioadă de 21 de luni, iar Primăria trebuie să

participe cu 11% din totalul sumei, respectiv 73.440 euro (2,5

miliarde lei vechi). Desi este cel mai mare proiect de acest gen

derulat vreodată pe Valea Milcovului, intirzierea finantării face ca

demararea proiectelor de realizare a celor unsprezece puncte de

colectare din oras să nu poată demara. Reamintim că intirzierea

derulării proiectului cistigat de Primărie in 2006 si finantat din

fonduri PHARE va duce la complicatii in derularea altor proiecte

de mediu pe care autoritatea locală le are in lucru. (D. G.)Turul Podgoriei


Vandalismul, problema nr. 1


Lipsa unor măsuri ferme din partea Politiei Odobesti a făcut ca in ultimul timp numărul infractiunilor din oras să crească alarmant. S-a ajuns pină acolo incit indivizi fără ocupatie care locuiesc clandestin la Odobesti, prin clădirile abandonate din jurul Gării, să vandalizeze noaptea orasul. După ce au pirjolit frunza de pe zeci de hectare de vită de vie la inceputul primăverii, săptămina trecută au ciopirtit teii de pe strada Caporal Dia. De curind, au vandalizat si Grădina Publică, distrugind locurile de joacă amenajate de Primărie pentru copii. Pentru a pune capăt cresterii sentimentului de insecuritate din oras, reprezentanti ai Politiei si ai Primăriei Odobesti s-au intilnit zilele trecute pentru a discuta un plan de măsuri urgente privind stoparea acestor neplaceri urbane.


Apa cu ratia


Dacă seceta va continua, apa va fi rationalizată in orasul de la poalele Sarbei. Si asta nu pentru că debitul este insuficient pe reteaua de aductiune, ci din cauza utilizării apei potabile in agricultură de către podgoreni. Dacă in partea de nord a orasului, respectiv in Satul Nou, care este alimentată din drenuri, seceta constituie un motiv ca presiunea apei să scadă, fiind vorba de ape de suprafată, in rest presiunea apei pe coloana de transport către oras este aceeasi. Cu toate acestea, in anumite zone, la blocuri si indeosebi in satul Unirea, presiunea este foarte scăzută la robinet. Pentru a nu ajunge in situatia ca apa să fie rationalizată si distribuită după un anumit orar, autoritătile locale cer locuitorilor orasului să nu mai folosească apa potabilă la stropitul viei, nici la irigatul grădinilor, asa cum se constată că odobestenii fac in ultimul timp. Controale ale Serviciului de Apă si Canal au constatat că in anumite zone ale orasului apa potabilă este lăsată să curgă non stop prin aceste grădini.


Trei blocuri sociale la Odobesti


u in sedinta Consiliului Local s-au aprobat studiile de fezabilitate


"După lupte seculare", incepute de mai multi ani, autoritătile locale din orasul Odobesti vor beneficia de o investitie importanta pentru a detensiona criza de locuinte. "Pentru a rezolva problemele sociale din oras, mai cu seamă grava criză a locuintelor care afectează zeci de familii tinere, cu multi copii, dar cu venituri modeste si adesea cu unul din membrii familiei in incapacitate fizică, se vor construi din fonduri guvernamentale trei blocuri sociale. Amplasamentul acestora va fi in strazile Stefan Cel Mare, Pictor Grigorescu si Muncii, pe strada din urmă existind deja un bloc social", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. în sedinta Consiliului Local de marti, 26 iunie, alesii odobesteni au aprobat studiile de fezabilitate pentru cele trei clădiri, tinind cont de faptul ca la Odobesti problema locuintelor sociale este una din cele mai grave. Si asta pentru ca o parte dintre cei fara casa provin si de la fostul Cămin Atelier, actualul CITO Odobesti, care au părăsit institutia socială si si-au intemeiat o familie. Este posibil ca printre beneficiarii acestor locuinte sociale să se regăsească pentru o perioadă si citeva din cele aproape 50 de familii care locuiesc in casele nationalizate si care vor fi obligate să elibereze locuintele deoarece a expirat termenul prevăzut de legiuitor ca să rămină in aceste locuinte. Reamintim că la Odobesti s-a amenajat acum doi ani un bloc social (celebrul NATO) tocmai pentru familii "cu probleme", imobil care se găseste astăzi intr-o situatie nu prea roză intrucit multi din cei care locuiesc imobilul sint restantieri la toate utilitătile, iar cetătenii vecini se pling de haosul care domneste in clădire. De asemenea, tot pentru cei fără locuintă, Societatea Natională a Căilor Ferate Romane a pus la dispozitia Primăriei, cu titlul provizoriu, Gara Odobesti. Relocarea persoanelor din Gară ar repune pe tapet proiectul autoritătilor de transformare a Gării in Muzeu CFR si Muzeu al Vinurilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.