Orașul Mărășești

Despre istoria îndepărtată a orașului Mărășești

Ziarul de Vrancea
26 aug 2019 4894 vizualizări

După cucerirea romană a unei părți a Daciei, sudul Moldovei a fost inclus în provincia romană Moesia Inferior. La sfârșitul anului 117, din rațiuni strategice, împăratul Hadrianus (117-138) a abandonat sudul Moldovei, în zonă stabilindu-se carpii, un trib de daci liberi al căror teritoriu se întindea din nordul actualei Moldove până la Nistru. Denumirea Munților Carpați provine tocmai de la acest trib trac.

Astfel se explică de ce la Pădureni a fost descoperită o necropolă de incinerație cu 77 de morminte specifice culturii carpice, datate în secolul al II-lea și în prima jumătate a secolului al III-lea d. Chr. În cadrul necropolei s-a descoperit un mormânt de incinerație cu urnă funerară, în care s-au găsit fragmente dintr-o țesătură cu fire din aur, o pudrieră din tablă subțire de bronz ce conținea o pudră de culoare roz (foarte fină), șapte podoabe de argint lucrate în tehnica filigranului (cercei și perle), doi pandativi-amuletă din bronz, o cheie mică de bronz de la o casetă, o copcă de bronz de la o centură, un pandantiv de bronz asemănător unui pion de șah, o oglindă cu tamga (un sigiliu specific unui trib), un cercel și un inel de bronz, un ac de la o fibulă de bronz, distrusă de foc, mărgele de coral (mărgean), sticlă și calcedoniu și un fragment de tablă de bronz ce provine de la un obiect nedeterminabil, deci un veritabil mormânt care a aparținut unei aristocrate. Inventarul funerar ne determină să afirmăm că în această zonă exista centrul unei uniuni tribale carpice.

Profesor Cătălin Mocanu 

Text informații + foto:Dragan Daniel


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.