Orașul Mărășești

Albinăritul, un mod de viață - Mierea, sănătate curată

Janine VADISLAV
12 sep 2017 7646 vizualizări

A  fost un an greu pentru apicultorii vrânceni care şi-au văzut aproape înjumătăţit efectivul de albine şi, aşa cum era de aşteptat, producţia de miere. După o iarnă geroasă, nici primăvara n- a fost mai blândă, ploile reci decimând stupii pur si simplu. Nici bolile nu i-au ocolit, iar substanţele chimice folosite de agricultori  au pus vârf  problemelor cu care s-au confruntat.  Drept urmare - deşi nu şi-ar fi dorit -   şi preţurile  de valorificare  a acestui produs care face minuni pentru sănătatea noastră, vor creşte cu cel puţin  10 la sută.

Familia Zota din oraşul Mărăşeşti, în care tatăl şi cei doi fii - amândoi cu studii superioare -  se  ocupă de  albinărit, spune  că s-a confruntat tot anul cu tot felul de probleme. Fiind o familie cu tradiţie în domeniu de mai bine de 40 de ani,  celor trei le-a fost mai uşor să găsească soluţii rapide care să le pună stupina la adăpost. N-au pierdut nici un stup din cei 300, dar cheltuielile  aproape s-au dublat. 

-  Aţi avut un an bun?  întreb.

 

„Din păcate, datorită temperaturilor din aprilie a fost un an dificil. Pomii fructiferi au fost afectaţi, şi rapiţa, iar familiile de albine  nu au avut o dezvoltare suficientă.”, ne-a spus Ionuţ Zota.

Pentru albine. în acest an, nici toamna nu-i mai blândă, temperaturile  mari şi  vijeliile împiedicându-le  să-şi găsească  sursele de nectar. Ca să poată intra la iernat , apicultorul  trebuie să ajute stupii*. Astfel, investiţiile depăşesc socoteala iniţială. Ca să poată face faţă, apicultorul este nevoit să crească preţul mierii la vânzare.

 

„Vă dau un exemplu, furnizorul de rame ne-a anunţat  deja că preţul la rame, de la 1 leu si 10 bani s-a dus la 1 leu si 50 de bani bucata şi nouăa ne trebuie  în jur de 1000 de rame... şi tot aşa. De aicea şi creşterea  preţului  la mierea de albine.  Dacă anul trecut a fost 20-25 lei/kg, anul acesta va fi între 25/30 lei/kg”, ne spune Ionuţ Zota..

 

Liviu Zota, care a preluat  pasiunea de la bunicul său, spune că apicultorii se confruntă cu  un duşman neaşteptat, substanţele chimice pentru combaterea dăunătorilor, folosite  de către agricultori. Ca să-şi poată păstra efectivul de stupi, familia Zota a preferat să urce stupii la munte,  unde şi cantitatea de miere obţinută a fost mult mai mică.  Alţii însă, s-au trezit cu efectivele de albine reduse la jumătate.

„Ştiu apicultori, chiar foarte mulţi, care şi-au pierdut efective de până la 50 la sută sau chiar mai mult. Având remanenţe  în iarnă, au pierdut foarte mult, pentru că au intrat  slabe pe structura  asta de chimizare”, ne-a spus Liviu Zota, tatăl celor doi tineri apicultori.

 

Cu veniturile reduse la jumătate, s-au văzut nevoiţi să  găsească soluţii.... Comercializarea produselor  pe care le obţin de la albine, îi ajută să facă rost de banii necesari pentru susţinerea stupinei.

„Avem multe produse care ne ajută să ne menţinem într-o formă bună. Vă pot prezenta mierea polifloră. mierea de salcâm, mierea de rapiţa, de tei, care face adevărate minuni, dar si faguri şi păstura, care este pâinea albinei”,  ne spune  Andrei Zota, pe care l-am întâlnit deseori la târgurile organizate cu ocazia unor evenimente.

Chiar daca meteorologii spun că nu vom avea parte de o iarnă prea blândă, apicultorii vrânceni  nu se dau  bătuţi.  Ei spun că guvernanţii ar trebui să se aplece cu mai multă înţelegere  asupra problemelor  lor şi, de ce nu,  să-i susţină financiar în anii dificili.    ( Janine  VADISLAV  )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.