Orașul Mărășești

Primul maraton din Moldova se pregateste de startul din 6 august

Mihaela Beșleagă
3 aug 2011 15486 vizualizări
20 de participanti s-au inscris la maratonul in memoria eroilor neamului, printre care si primul maratonist al tarii, Ilie Victor, dar si o doamna, care va fi noua “Ecaterina Teodoroiu” u maratonul are 46 de km, iar cei care vor incheia cursa intre Marasti – Marasesti vor fi premiati la Mausoleul Eroilor

 Maratonul “Pe aici nu se trece” este prima manifestare de acest gen care se organizeaza in Moldova, „o cursa doar pentru cei care cred sincer in patriotism si in valorile educative ale sportului”. Pentru simbata, 6 august, 20 de participanti s-au inscris in cursa care se va desfasura pe traseul Marasti – Marasesti, pe un itinerar ce include locuri unde ostasii Armatei Române au purtat cele mai crincene batalii in Primul Razboi Mondial, pentru apararea gliei strabune. Intitulat Maratonul „Pe aici nu se trece!”, dupa legendarul indemn al generalului Eremia Grigorescu din august 1917, care si-a implusionat ostasii sa apere poarta Moldovei, in cursa se va alerga in memoria eroilor neamului. Startul va fi dat simbata dimineata la ora 6.00 din fata monumentului de la Marasti si traseul va continua prin fata Monumentului inchinat Ecaterinei Teodoroiu, de la Straoane, a Monumentului din Panciu, Monumentul de la Tisita, pe care se afla inscrisul „Pe aici nu se trece!” si se va incheia la Mausoleul de la Marasesti. Cursa are o lungime de 46 km, iar sosirea la monumentul de la Marasesti este estimata dupa 5 ore,  respectiv, in jurul orei 11.00. Pe traseu vor exista si 15 puncte de hidratare, dar si trei puncte de prim ajutor. In semn de recunostinta  si respect, citiva maratonisti au luat initiativa de a purta cu ei in cursa o torta aprinsa si drapelul Romaniei, pe care le vor duce cu schimbul pe intreaga distanta. Maratonul este organizat de Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), filiala Focsani, in cooperare cu cel mai mare club de maratonisti din Romania, Ro Club Maraton si Directia pentru Sport si Tineret Vrancea.


„Ecaterina Teodoroiu” va alerga in maraton


Maratonul este organizat la initiativa maratonistului Ilie Rosu, originar din Adjudul Vechi, membru in consiliul director ARPIA. Acesta ne-a declarat, in plina pregatire pentru maraton, ca la aceasta cursa vor participa in principal foste cadre militare care compun cel mai important grup de maratonisti amatori din tara. La start se vor alinia participanti din Cluj, Bucuresti, Braila, dar si doi vrinceni, unul fiind Ilie Rosu iar al doilea un originar chiar din zona Marasti. „S-au inscris nesperat de multi participanti, cu atit mai mult cu cit in acelasi week-end in Romania se mai desfasoara alte doua maratoane, maratonul montan Retezat si Supermaratonul Miercurea Ciuc. Pe tot parcursul cursei voi purta drapelul Romaniei, care se afla la al 25-lea maraton, dupa ce l-am dus pe tot globul si drapelul ARPIA. Vrem sa transmitem un mesaj de suflet!”, ne-a declarat Ilie Rosu. Printre participanti se numara si cel mai bun maratonist al prezentului din Romania, Ilie Victor, care a alergat oficial peste 100 de maratoane. De asemenea, in marea de barbati va alerga si o doamna, Viorica Gabrian, denumita deja mai in gluma, mai in serios, „Ecaterina Teodoroiu” a cursei. De asemenea, vor lua startul si doi militari de la Regimentul de Garda din Bucuresti, dintre care unul este cel mai tinar participant. Cel mai in virsta alergator este Viorel Stan, care are peste 60 de ani. Concurentii vor fi cazati in seara zilei de 5 august in localitatea Racoasa, de catre locuitorii comunei. Este bine de stiut ca nu se percepe taxa de inscriere, iar fiecare alergator care va completa cursa va primi o medalie comemorativa si un certificat de participare, in cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc la Mausoleul Marasesti. Clasamentul oficial va fi disponibil dupa cursa pe www.ilierosu.ro, unde veti gasi si mai multe detalii despre organizarea maratonului. (Mihaela BESLEAGA)

Programul manifestarilor dedicate eroilor

Pentru comemorarea eroilor neamului cazuti in august 1917 pe cimpurile de onoare de la Soveja, Tisita si Marasesti, autoritatile au pus la punct un  program de manifestari. Simbata, 6 august, activitatile comemorative vor incepe la mausoleul de la Soveja, unde se vor depune si coroane de flori. Urmatoarea oprire va fi la Monumentul Victoriei de la Tisita, apoi la Mausoleul Eroilor de la Marasesti, intre orele 17.00-18.10. Institutia Prefectului a trimis invitatii catre presedintele tarii, premier, ministere, insa deocamdata nimeni de la centru nu a confirmat prezenta. Manifestarile se vor incheia cu depunerea coroanelor de flori si defilarea garzii de onoare. Organizatori sint Institutia Prefectului si Garnizoana Focsani. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cretu costel, acum 4298 zile, 17 ore, 17 minute, 31 secunde
ami plac maratoanele
Ilie Rosu, acum 4647 zile, 1 ora, 1 minut, 29 secunde
Cel mai in varsta concurent care si-a anuntat participarea este Stan Turcu, 62 ani. Organizatoarea competitie este Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii, Filiala Focsani citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.