Orașul Mărășești

Nemtii finanteaza un Complex Socio Medical pentru romi

Ziarul de Vrancea
18 oct 2010 7651 vizualizări
Un al doilea complex socio-medical se va infiinta la Marasesti u finantarea va fi asigurata de catre Asociatia Bavareza - Hilfsverein Nymphenburg u delegatia germana a poposit simbata pret de citeva zeci de minute in comunitatea romilor din cartierul periferic al Marasestiului u printre colibe si carute, ducele si printul de Bavaria au vizitat si locatia celui de-al doilea centru socio-medical care va fi construit pentru 1.000 de familii de romi din Modruzeni u partenerii proiectului, Filiala de Cruce Rosie si Primaria Marasesti vor asigura serviciile si cheltuielile cu utilitatile u proiectul costa peste 90.000 de euro

Simbata la Marasesti a fost prezent cu prilejul implinirii a 7 ani de parteneriat intre Filiala de Cruce Rosie Vrancea si Fundatia Hilsfverein Nymphenburg e.V din Germania, Excelenta sa Ducele de Bavaria, Herzog Franz von Bayern, prim presedinte al Fundatiei Hilsfverein Nymphenburg e.V si Excelenta sa Printul de Bavaria, Ludwig von Bayern. Ei au fost insotiti de Enst Frank, vicepresedintele fundatiei. Excelentele sale au vizitat o parte din centrele medico sociale din Vrancea care beneficiaza de un aport financiar insemnat din partea acestora, printre care se afla si centrul medical pentru romi de la Marasesti. în decursul anilor, Fundatia Hilsfverein Nymphenburg e.V a alocat sume importante de bani pentru definitivarea unor investitii umanitare. Cu banii partenerilor germani, Filiala Vrancea de Cruce Rosie a construit primul Complexul socio medical Marasesti, proiect finantat in intregime de partenerii nemti, unde pe un teren donat de Primarie s-au construit o spalatorie, un cabinet medical, o baie cu dusuri pentru locuitorii din cartierul Modruzeni. Pentru anul acesta, fundatia a alocat 92.000 de euro pentru realizarea unui alt complex socio medical in Marasesti, al doilea finantat in decurs de doi ani de fundatia germana in cartierul Modruzeni. « Inaltii oaspeti au vizitat primul complex socio medical Marasesti I si au fost foarte incintati de realizare, apoi au vizitat si cel de al doilea spatiu pe care vom contrui cel de al doilea complex. Sa speram ca vom primi finantare in aceasta toamna astfel incit excelentele sale sa aiba la noi anul viitor, doi copii : Marasesti I si Marasesti II », ne-a declarat primarul Constantin Vlase.


Complexul Socio-Medical Modruzeni II


Consilierii locali din Marasesti au aprobat, la inceputul acestui an, atribuirea in folosinta gratuita a unei suprafete de 1000 mp, apartinind domeniului privat al orasului Marasesti, Filialei de Cruce Rosie Vrancea. Potrivit proiectului pe cei 1.000 de metri de teren concesionati se va construi un complex de asistenta sociala. Acest proiect are ca grup tinta populatia roma a Marasestiului si corespunde cerintelor populatiei etnice din Modruzeni si in special celor care au concesionat terenuri pentru constructii in zona "Abatorul Vechi". Finantatorul proiectului, care este Asociatia Bavareza - Hilfsverein Nymphenburg a participat si la construirea Complexului Socio ""Medical 1 din Marasesti. Pe terenul solicitat de Filiala de Cruce Rosie Vrancea se va construi Complexul Socio-Medical 2 in suprafata de 150 mp, clubul pentru copii si tinerii de etnie roma, in suprafata de 70 mp si un loc de joaca in suprafata de cca. 300 mp. Contributia Primariei Marasesti la acestea consta in atribuirea suprafetei de 1.000 mp cu titlu gratuit, costul utilitatilor pe perioada constructiei si costul utilitatilor pe perioada derularii proiectului. Aceste utilitati constau in apa, canalizare, gunoi, combustibil solid, telefon/fax/internet, salarii personal si reparatii de intretinere.


Ateliere foto si gastronomie pentru copii rromi


Potrivit primarului Constantin Vlase, proiectul pentru cel de al doilea complex este gata si a fost deja prezentat delegatiei bavareze. "Partenerii din Germania au fost la Marasesti, am discutat proiectul si cred ca vom realiza un lucru frumos in zona pentru copii de acolo", a precizat Vlase. Complexul Socio Medical II, in suprafata de 145 mp, va cuprinde in afara cabinetului medical, o sala de asteptare, doua camere de dusuri si doua vestiare (femei si barbati), doua grupuri sanitare, doua camere pentru materiale de curatenie, o spalatorie si o centrala termica. Clubul copiilor contine 11 incaperi distribuite pentru hol, birou personal, grupuri sanitare, camere pentru materiale didactice, vestiare. Micutii din Modruzeni vor avea in cadrul acestui complex posibilitatea sa invete lucruri noi frecvenind atelierele de informatica, foto, (cite 7 locuri), pictura si chiar de gastronomie, cite 9 locuri fiecare.


Crucea Rosie, un nou proiect la Modruzeni


Crucea Rosie, filiala Vrancea si-a aratat de la inceput deschiderea pentru a participa la un astfel de proiect dedicat populatiei defavorizate din Modruzeni. Ideea de a sustine un nou proiect in zona s-a nascut dintr-o necesitate, proiectul anterior fiind insuficient pentru a acoperi nevoile tuturor modruzenilor. Si autoritatea locala isi doreste ca proiectul sa devina realitate pentru ca acolo sint doar doi medici si nu fac fata. Proiectul va cuprinde cabinet medico-social, dusuri pentru femei si barbati si o spalatorie la care sa aiba acces beneficiarii. Pentru a putea functiona in zona, un astfel de complex are nevoie de cel putin 150 de mp si aproximativ 90 de mii de euro, bani pentru investitie. Adiacent de acest proiect se va realiza si un Club al Copiilor din Modruzeni in care se vor infiinta patru ateliere de lucru, fotografie, pictura-desen si activitati libere, gastronomie si IT. Acest Club ar trebui sa ofere servicii pentru 100 de beneficiari, copiii familiilor din Modruzeni. Prezenta germanilor in rindul romilor a fost inedita, multi dintre acestia stringindu-se in jurul invitatilor de soi, pentru a-si mai revarsa si din necazuri. "Daca am reusi sa dezvoltam o afacere pentru comunitate ar fi foarte bine. Le cerem sprijinul", a spus Dorel Coman, unul dintre reprezentantii romilor din Modruzeni. Acesta a completat ca foarte putini dintre etnici au ramas fara acte de identitate. "Cartierul nostru se confrunta cu o crunta saracie. Ar exista un potential agricol, sint multe terenuri pirloaga ce nu sint lucrate. Ar fi bine daca ne-ar ajuta cineva sa dezvoltam aici gradinaritul, pentru ca si Siretul este aproape. S-ar crea si locuri de munca", a spus si Aurel Popovici, un alt reprezentant al romilor din Marasesti. Doar 200 din cele 3.500 de persoane care locuiesc in acest cartier au un loc de munca. (Doina GANEA, Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 13 ore, 58 minute, 52 secunde
MAI BINE O PUSCARIE
, acum 739393 zile, 13 ore, 58 minute, 52 secunde
Un leagan pentru copiii din oras nu fac !!!!Rusine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.