Orașul Mărășești

Vinare de vint intr-un parc eolian la Marasesti

Doina Ganea
28 iul 2010 8521 vizualizări
Primaria Marasesti a batut palma cu investitorul pentru amenajarea unui parc eolian u investitia depaseste 100 de milioane de euro, iar primaria va primi o redeventa de 100.000 de euro/an

In mai multe localitati din judetul Vrancea s-au demarat proiecte pentru producerea energiei eoliene, pentru care se vehiculeaza sume de milioane de euro. Dar prima primarie care este pe cale sa realizeze deja un astfel de proiect este cea a orasului Marasesti. Saptamina trecuta Primaria a incheiat contractul de parteneriat cu firma SC Marasesti Wind SRL din Cluj, pentru o investitie de peste 100 de milioane de euro intr-un parc eolian de peste 400 de hectare. SC Marasesti Wind SRL are ca actionar unic o firma cu domiciliul intr-un paradis fiscal, si anume Marasesti Holding LDT, cu sediul social la Nicosia, Cipru. Implementarea unui sistem de producere a energiei electrice din surse neconventionale la Marasesti ar putea presupune amplasarea unui numar de 40 de turbine cu o putere instalata de 80 MGW. O turbina de capacitate medie costa zeci de mii de euro si se amortizeaza in patru ani. Elicea se pune in miscare la o viteza a vintului de minim trei metri pe secunda. Valoarea investitiei este de peste 100 de milioane de lei. Conform contractului SC Marasesti Wind SRL va plati o redeventa Primariei Marasesti de 100.000 de euro pe an pentru cele 430 ha de pasune concesionata pe 49 de ani. «Am perfectat contractul de realizare a parcului eolian. Este firma care a facut timp de doi ani masuratorile la Marasesti si care face parte dintr-un grup mare de firme apartinind Sinus Holding, dupa cum am inteles. Cei care au cistigat licitatia mi s-au parut oameni seriosi care vor sa realizeze acest proiect. Ei au concesionat terenul pe 49 de ani si ne platesc redeventa de 100. 000 de euro/an. Ei au obligatia sa ceara certificatul de urbanism ca sa inceapa lucrarile Noi ne vom zbate ca sa se obtina avizele mai repede. Este un avantaj pentru noi deschiderea lucrarilor pentru ca vor avea nevoie de materiale de constructii, utilaje, forta de munca si toate acestea le pot obtine din zona. Interesul este al lor ca sa isi amortizeze cit mai repede investitia», ne-a declarat primarul Constantin Vlase. Conform contractului, proiectul se va realiza in maxim 36 de luni. Potrivit acelorasi declaratii, producatorii de energie verde vor permite in continuare pasunatul animalelor pe cele 430 ha de islaz inchiriate. în acest moment, mai multe firme au investit sume importante pentru construirea unor parcuri eoliene in tot judetul, si la Adjud, Corbita, Tanasoaia, Tataranu si Garoafa. In localitatea din urma, firma clujeana EnergoBit Grup SA va construi un parc eolian, pe un teren de 226 hectare concesionat prin licitatie de al Primarie.De asemenea, in zona de nord a judetului, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu intentioneaza sa instaleze 200 de turbine eoliene pe dealurile din zona localitatilor Tanasoaia si Corbita. Umbrarescu, prin firma sa, Energycum W SRL, a incheiat deja contracte cu autoritatile locale din cele doua comune pentru concesionarea unor suprafete de terenuri. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 14 ore, 31 minute, 55 secunde
Asta nu e proiectul cu care se lauda Brasov spre sfarsitul mandatului prin ziare si in campanie? Cam greu s-a ajuns la un final, dar e bine si acum. Felicitari lui Brasov si Vlase!
, acum 739398 zile, 14 ore, 31 minute, 55 secunde
In subtitlu apare valoarea de 100 milioane euro. In text apare 'Valoarea investitiei este de peste 100 de milioane de lei.' Deci, coane, cum ramane?
, acum 739398 zile, 14 ore, 31 minute, 55 secunde
Despre avizul de mediu nu se spune nimic? O situatie similara a fost la Pufesti, unde Umbrarescu a dorit sa construiasca un astfel de parc eolian dar nu a reusit deoarece nu a obtinut avizul de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.