Vrancea va avea o noua hidrocentrala, la Marasesti
Cel de-al treilea mare lac de acumulare din judetul nostru se va amenaja incepind de saptamina viitoare in zona Marasesti. La sfirsitul acestei luni Hidroelectrica va incepe lucrarile la cea de-a treia hidrocentrala din Vrancea, cea de la Cosmesti "" Marasesti, care reprezinta o investitie de 130 milioane de euro din partea statului. La inaugurarea lucrarilor la hidrocentrala de la Cosmesti, care va avea loc pe miercuri, 28 iulie, sint asteptati citiva ministri ai guvernului Boc. «Fiind vorba de un obiectiv important de investitii lansat de actualul Guvern sint asteptati sa soseasca ministrul Economiei, Adrian Videanu si ministrul Mediului, Laszlo Borbely», a precizat prefectul Ion Oprea. Pe riul Siret, in aval de centrala de la Calimanesti, pe teritoriul judetelor Vrancea si Galati, s-a inaugurat in noiembrie 2009 si hidrocentrala de la Movileni "" Ciuslea. Cea de-a treia hidrocentrala de la Cosmesti - Marasesti va avea in componenta, ca si predecesoarele construite in Vrancea, alaturi de centrala propriu-zisa, un baraj deversor pentru evacuarea debitelor de viitura precum si diguri de retentie si protectie a localitatilor si terenurilor impotriva inundatiilor. «Se amenajeaza cursul riului Siret. Amenajare care a fost gindita pentru trei hidrocentrale. Calimanesti, cea de la Movileni, inaugurata anul trecut si asta de la Cosmesti. Lacul de acumulare va rezolva multe probleme de inundatii de pe teritoriul judetului fiindca altfel gestionezi inundatiile avind trei lacuri de acumulare. Va mai fi o noua sosea care va trece peste Siret si un nou pod peste calea ferata. Lucrari de perspectiva care vor avea o influenta deosebita pentru orasul nostru», ne-a declarat primarul Constantin Vlase, membru in Comisia guvernamentala de monitorizare a lucrarii.
Salba de lacuri pe Siret in Vrancea
Hidroelectrica a inaugurat in ultima parte a anului trecut o hidrocentrala pe riul Siret, de la Movileni "" Ciuslea cu o putere instalata de 33,9 MW, investitia fiind de 650 de milioane de lei. La proiectarea si realizarea acestui obiectiv s-a avut in vedere exploatarea potentialului hidroenergetic al Siretului prin construirea a inca unei noi hidrocentrale la Cosmesti. Noua amenajare hidroenergetica va asigura debitele necesare pentru irigatii, alimentarea cu apa potabila a zonei si va scoate de sub efectul inundatiilor mari suprafete agricole. Cit de benefica a fost construirea centralei de la Movileni s-a putut vedea in vara acestui an, cind inundatiile au ocolit Vrancea prin deversarile controlate ale Siretului. «Prin realizarea centralelor de la Movileni si Cosmesti, Guvernul a inteles importanta investitiilor si a asigurat conditii normale pentru agricultura. La salba de lacuri deja existenta se va mai adauga acum si cel de la Cosmesti. Constructia centralei de la Movileni, si este un lucru dovedit din plin in aceasta vara, a fost un baraj in calea inundatiilor pentru judetul nostru anul acesta », ne-a declarat prefectul Ion Oprea.
Beneficii pentru orasul Marasesti
Pentru orasul Marasesti primul beneficiu atras din aparitia unei noi hidrocentrale va fi crearea unor noi locuri de munca. «Investitia este foarte benefica si pentru orasul nostru din doua motive. Lucrarea necesita foarte multa forta de munca si cei de la Hidroconstructia se vor orienta probabil si spre piata locala de munca. Forta de munca va fi mai ieftina in acest caz», a subliniat Constantin Vlase. De aceeasi parere este si prefectul judetului. "Eu cred ca inceperea lucrarilor la hidrocentrala de la Cosmesti pe linga producerea de energie electrica si asigurarea de apa pentru irigatiile din agricultura va aduce lucruri de bun augur pentru intreaga zona», a spus Ion Oprea. Al doilea beneficiu scos in evidenta de primarul orasului Marasesti este legat de refacerea unei cladiri cum este internatul liceului din localitate, care fiindca de 16 ani a fost abandonat de autoritati s-a degradat. S-a furat tot din el, de la geamuri, tocuri de usi, la parchet, instalatii electrice si sanitare. In acest sens, Primaria Marasesti a reusit sa incheie un contract cu Hidroconstructia prin care se va face reabilitarea cladirii, dar nu pe banii primariei. «Hidroconstructia vrea sa-si cazeze aici in oras vreo 400 de muncitori, de aceea am perfectat un contract si ne-au prezentat un deviz de lucrari de 10 miliarde de lei vechi. Ei vor reface in intregime cladirea incepind de la instalatiile electrice si sanitare, vor monta geamuri termopan si vor pune centrale de incalzire la fiecare etaj. Contractul nostru cu ei este de inchiriere. Chiar daca nu vom lua nici un ban, dar faptul ca ei vor reface complet aceasta cladire, ca 400-500 de oameni vor locui in Marasesti si vor consuma in urmatorii 5-6 ani este foarte important pentru dezvoltarea localitatii », ne-a declarat primarul Constantin Vlase.
Lacuri de acumulare la Suraia si Vadu Rosca
Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie aflat in portofoliul statului, a semnat la inceputul acestei luni si un contract de finantare in valoare de 118 milioane de euro pentru realizarea altor lucrari de retehnologizare. Potrivit oficialilor, in judetul Vrancea s-ar mai putea construi doua lacuri de acumulare. «Dupa cite stiu puterea instalata la hidrocentrala de la Cosmesti va fi mai mare decit cea de la Movileni. Este insa foarte posibil ca in urmatorii ani sa mai avem inca doua lacuri de acumulare mai mici pe Siret. La Suraia si Vadu Rosca. Deocamdata s-au finalizat studiile de prefezabilitate», ne-a mai declarat prefectul Ion Oprea. Hidrocentrala de la Cosmesti va avea o putere instalata de 41,8 Mw, va fi echipata cu doua turbine Kaplan de 20,9 Mw; debit instalat 396 mc/s si o productie anuala (an mediu hidrologic) intre 200 - 240 Gwh, functie de volumul de apa utilizat pentru irigatii. Lungimea totala a digurilor va fi de 10,1 km, din care sint finalizati deja 6,8 km. Barajul de tip stavilar este dimensionat la clasa a III-a de importanta, fiind echipat cu cinci stavile segment (16 x 10m) ce pot evacua un debit de viitura de 4630 mc/s. (Doina GANEA)