Orașul Mărășești

Orasul-erou , in continuare in faliment

Doina Ganea
29 mar 2010 2079 vizualizări
Primaria Marasesti a cheltuit deja banii alocati pentru bugetul pe anul 2010 u primarul se intreaba acum de unde va face rost de bani de salarii pe luna aceasta u cele mai mari sume s-au cheltuit pe dobinzile creditului bancar aferent investitiei la Piata Agroalimentara a orasului u autoritatile sustin ca sint in continuare restante la plata contributiilor salariale pe anul trecut

Primaria orasului Marasesti se zbate in continuare pentru supravietuire. Autoritatile locale spun ca traverseaza o criza fara precedent. Banii alocati pentru anul 2010 au fost deja cheltuiti, fiind directionati catre plata dobinzilor aferente pe primele trei luni ale anului. Primarul Marasestiului, Constantin Vlase, spune ca nu a primit nici un raspuns la memoriile si scrisorile trimise pe la Guvern si nu stie de unde va face rost de bani pentru a putea achita cel putin dobinzile de pe anul 2010, care depasesc 70 de miliarde de lei vechi. Desi pare greu de crezut, in cazul in care nu se va ajunge la zi cu plata dobinzii, banca creditoare ar putea pune sechestru pe Primaria din Marasesti. Criza financiara profunda pe care o traverseaza autoritatea locala ii afecteaza si pe functionarii publici. Oamenii, desi muncesc la fel de mult, s-au trezit cu o parte din sporuri taiate, generind astfel si mai multe nemultumiri. Mai mult decit atit, edilul nu stie de unde va face rost de bani pentru plata salariilor pe luna aprilie in conditiile in care n-au fost achitate de jumatate de an contributiile la stat pentru salariile angajatilor. Peste toate acestea, Primaria nu are bani nici pentru partea de participare la proiectele judetene, cum sint cele privitoare la salubritate sau alimentare cu apa.


Bugetul pe 2010, fuse si se duse


Primaria orasului Marasesti a cheltuit deja bugetul alocat pe anul 2010. Bugetul aprobat la inceputul acestei luni este in valoare de 18,9 milioane de lei, din care veniturile proprii se ridica la peste 10 milioane de lei. Veniturile din cote defalcate din TVA au fost anul acesta de 8,457 milioane de lei. Din veniturile totale ale orasului, cei mai multi bani se duc pe cheltuielile de personal, care se ridica la un total de 9,462 de milioane de lei. In context, edilul sef ne-a explicat ca nu sint bani pentru plata salariilor pentru urmatoarele luni. «Nu am platit nici acum contributiile la salarii pe anul trecut si nici pe anul acesta. Nu nu ne ajung banii nici pentru plata salariilor pe luna aceasta nicidecum nu ne mai gindim pentru jumatatea sau finele anului», ne-a spus primarul Constantin Vlase. La Primaria Marasesti lucreaza 27 de functionari publici.


Prima piatra de moara a bugetului


Cea mai mare parte a sumei alocate bugetului orasului Marasesti pe anul 2010 a fost folosita pentru achitarea unei rate bancare pentru un imprumut contractat de pe vremea fostului primar Emilian Brasov. Imprumutul de 8 milioane de lei a fost folosit pentru construirea unei piete agroalimentare moderne in centrul orasului. Primaria a ramas insa in urma nu numai cu ratele, dar si cu dobinzile. «Pe 20 februarie trebuia sa platim 200.000 de lei numai dobinda neplatita pe ultimele 6 luni ale anului trecut. Din aceasta cauza am fost si in situatia de plati majorari si penalitati de intirziere de 15 milioane de lei vechi pe zi. Din 20 februarie si pina la aprobarea bugetului am tot platit aceste penalitati. Nu se mai putea asa si am fost nevoiti cind am primit banii sa achitam dobinda de 200.000 de lei", s-a explicat edilul, care s-a declarat inca de la inceput impotriva acestei investitii. Luna de luna Primaria are de platit o dobinda de cca. 100.000 de lei pentru acest imprumut angajat pe 20 de ani, in timp ce din taxele si impozitele locale s-au colectat anul trecut doar 2.600.000 de lei, suma care nu acopera nici macar 22% din cheltuieli. Cea mai importanta investitie a Primariei are insa alocata suma de 4,560 milioane de lei, bani proveniti din creditul bancar.


«Vrancea curata», mai putin la Marasesti


Primaria orasului Marasesti este partenera Consiliului Judetean alaturi de alte orase, in doua proiecte importante, «Vranceaqua» si «Vrancea curata», care presupun asigurarea alimentarii cu apa si a retelelor de canalizare ale orasului din bani europeni, precum si a unui sistem de gestionare a deseurilor pe raza orasului. Contributia Primariei Marasesti la proiectul «Vrancea Curata» este de peste 300.000 lei, la care se adauga TVA-ul. Din pacate, autoritatile locale nu au bani anul acesta sa-si achite contributia. «A venit Adjudul si ne preseaza fiindca n-am dat contributia noastra pentru programul de gestionare a deseurilor. Contributia noastra este de circa 3 miliarde de lei vechi la care se adauga si TVA-ul. Ne-au spus ca daca nu avem bani sa ne platim contributia pot prelua ei proiectul si noi iesim din joc. Au si ei dreptate, ii tinem pe loc», a precizat Vlase. Primarul a mai explicat ca mai sint presiuni legate si de reabilitarea DJ 204 Panciu-Marasesti. «Mai complicat este faptul ca in prezent sintem presati de cei care lucreaza la drumul acesta care vine de la Tecuci si constructorul ne-a asteptat sa facem lucrarile de apa si canalizare mai intii, pe niste portiuni de drum care cuprind mai multe strazi. Asta ca sa nu mai spargem asfaltul dupa aceea. Dar noi n-avem bani. Nici la proiectul acesta cu CUP-ul n-avem bani pentru a ne plati contributia pentru extinderea retelelor de apa si de canalizare», ne-a spus Constantin Vlase.


Nu sint bani pentru electrificare


Primaria orasului Marasesti a concesionat anul trecut cu 10 euro/mp un teren de 2 ha pentru construirea de locuinte pentru tineri, in zona de nord a orasului, in dreptul "Abatorului Vechi". Problema este insa generata de lipsa utilitatilor, si in special a curentului electric, fiindca administratia publica locala nu mai are acum bani pentru asigurarea lor, asa cum preconizase initial. "Avem locuri de case date pentru constructie dar n-avem bani acum sa le dam oamenilor utilitati, electrificare, apa. Asteptam ca poate ne dau banii prin programul electrificare 2007-2009 insa n-am primit nimic pina acum», s-a plins primarul orasului Marasesti. Primaria a alocat pentru anul acesta suma de 5.000 de lei pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate pentru extinderea de retele electrice prin programul «Electrificare 2007-2009».


Bani putini pentru investitii


Potrivit proiectului de buget pe anul 2010, Primaria a prevazut 2,689 milioane de lei pentru investitii, din care 1,755 milioane lei reprezinta lucrari de investitii in continuare si 628.000 lei lucrari de investitii noi. Printre acestea se numara alocarea a 50.000 lei pentru introducerea de curent electric la cladirea noua a Primariei, 55.000 lei pentru montarea unor ferestre termopan la Casa de Cultura si 100.000 lei pentru intocmirea PUG-ului orasului. Alte studii de fezabilitate sau geotehnice vor mai scoate anul acesta din bugetul local al Marasestiului 127.000 lei. Primaria a elaborat anul trecut citeva proiecte importante pe care le-a depus la Ministerul Mediului si care au in vedere refacerea spatiilor verzi si instalarea unor panouri solare pentru incalzire ecologica. Pentru acestea a fost alocata din bugetul local pe 2010 suma de 750.000 lei. Edilul spera chiar ca in vara acestui an va putea demara un amplu proiect sustinut cu fonduri europene pentru construirea unei mari centrale eoliene. La capitolul «modernizare infrastructura si asfaltare» a fost alocata suma de 1 milion de lei, iar pentru refacerea strazilor din Cartierul nou s-au alocat 40.000 lei. Desi nu a primit din partea autoritatilor centrale nici un raspuns la numeroasele solicitari pe care le-a facut, primarul Constantin Vlase spera ca va reusi sa iasa cu bine din acest impas financiar. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 15 ore, 21 minute, 37 secunde
Domnule primar restructureaza functionarii din primarie si nu-i mai trimite la cersit de bani pe la unitatile comerciale,cersetorie mascata sub controale de rutina.RUSINE!!!
, acum 739398 zile, 15 ore, 21 minute, 37 secunde
Sincer, cat o sa mai tina prosteala asta pe care voi o numiti adminisatie. Sunte-ti ori neseriosi ori incompetent!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.