Orașul Mărășești

Provincialii au fost declarati cetateni de onoare ai Marasestiului

Doina Ganea
9 nov 2009 2659 vizualizări
in cadrul zilelor orasului, marasestenii l-au omagiat pe cel mai mare scriitor al lor, Constantin Ghinita u membrii trupei Provincialii au fost declarati cetateni de onoare ai orasului, intr-o sedinta extraordinara a Consiliului Local u la 80 de ani, scriitorul Mircea Novac si-a lansat ieri un nou volum u rromii din oras si-au incintat concitadinii cu dansurile si cintecele lor traditionale u sarbatoarea orasului a fost una de criza

Ziua Sfintului Arhanghel Mihail a fost anul acesta o sarbatoare mai mult simbolica la Marasesti. Lipsa banilor a redus cele citeva zile ale sarbatorii de altadata la doar trei manifestari, desfasurate in regim propriu. Prima, inceputa in cursul diminetii, a avut loc la Primaria Marasesti, unde a avut loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local. Alte doua evenimente au avut loc in sala de spectacole a Casei de Cultura "Emanoil Petrut". Ziua Marasestiului se leaga de luptele eroice care s-au dat in oras in Primul Razboi Mondial. Pe 19 august 1920 apare in ziarul "Universul" un document istoric dupa care exista o copie si la Casa de Cultura din Marasesti, care pe o pagina intreaga puncteaza faptul ca Marasestiul devine oras. "La redeschiderea Camerelor, se pune la vot Proiectul de Lege prin care comuna rurala Marasesti este ridicata la rangul de comuna urbana", se arata in articol. Tot atunci, Stema orasului s-a hotarit sa fie Arhanghelul Mihail cu inscriptia: "Pe aici nu se trece!" "Nu a fost o simpla dorinta la intimplare, ci insemnatatea Arhanghelului Mihail este ca simbolizeaza Aparatorul, el fiind Voievodul Ostilor Ceresti care poarta intr-o mina sabia de foc, iar in cealalta cintarul dreptatii", asa cum este imortalizat si pe cupola exterioara a Mausoleului Neamului de la Marasesti. Proiectul de Lege a fost depus de catre ministrul Take Ionescu.


Provincialii, cetateni de onoare


Consilierii locali ai orasului Marasesti s-au intrunit ieri dimineata intr-o sedinta extraordinara unde i-au declarat cu mindrie cetateni de onoare ai orasului pe artistii Eugen Radu si Ionut Ungureanu, membrii cunoscutei trupe "Provincialii". "Pentru merite deosebite si o activitate culturala de exceptie am decis ca membrii trupei Provincialii sa fie declarati cetateni de onoare", ne-a spus primarul Constantin Vlase, un fan infocat al artistilor care vin sa cinte adesea in orasul de unde au plecat. Trupa Provincialii s-a infiintat 2001 cind Ionut Ungureanu si Eugen Radu (clape) il coopteaza pe Costel Constantinescu (Sticla) - chitara solo. Ulterior, trupa se mareste si cunoaste succes dupa succes, ultimul cu ajutorul unor artisti de valoare din Chisinau. In panoplia cetatenilor de onoare ai orasului Marasesti se afla la loc de cinste sculptorul Oscar Han, publicistul Pamfil Seicaru, Jacque Chirac, fostul presedinte al Frantei, Decebal Bacinschi, primarul municipiului Focsani, Stefan Cucu, presedinte Uniunii Veteranilor de Razboi din Romania si Nastase Poponete, veteran de razboi si presedintele veteranilor de razboi din Marasesti.


Lansare de carte la "Salonul literelor vrincene"


Dupa un moment liric si evocari literare ieri dimineata a avut loc si o lansare de carte a scriitorului marasestean Mircea Novac.

Manifestarea, care a avut loc cu ocazia sarbatorii patronului spiritual al orasului, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, se inscrie in sirul actiunilor culturale "Salonul Literelor Vrincene". Fiu al Marasestiului, scriitorul Mircea Novac si-a lansat ieri in orasul-martir un nou roman de calatorii intitulat "Traind printre lupi de mare". La cei 80 de ani ai sai scriitorul marasestean se poate lauda ca a vazut 300 dintre cele mai importante porturi ale acestei lumi descriind cu admirabil talent viata marinarilor si locurile pe care le-a vazut. "Dl Novac a venit insotit de sotia sa Lidia Novac, de asemenea scriitoare, autoarea unor nenumarate carti pentru copii. Fiu al orasului nostru, dl Novac si-a lansat cartea pe care am primit-o si eu impreuna cu un pretios autograf al scriitorului", a declarat primarul orasului.


Medalion "Constantin Ghinita"


Autoritatile locale l-au comemorat duminica si pe scriitorul Constantin Ghinita, fostul director al Casei de Cultura "Emanoil Petrut" din localitate si animatorul vietii culturale marasestene dupa 1989, care a plecat in lumea de dincolo, anul trecut. Manifestarea a inceput dimineata, prin evocarea personalitatii poetului Constantin Ghinita. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultura, cu sprijinul Primariei care a dorit sa-si arate recunostinta fata de cel care a fost Constantin Ghinita, numit si "Evanghelistul din Marasesti", unul din poeti inzestrati cu har si dar. "Dupa mine, poetul Constantin Ghinita a fost unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat acest oras si ii vom ramine vesnic recunoscatori pentru intreaga lui activitate", ne-a declarat primarul Vlase. Acest eveniment de suflet a fost coordonat de prietenul intru ale literelor al poetului disparut, scriitorul Virgil Raileanu.


Rromii au facut o demonstratie de maestrie artistica


Dupa amiazăa, incepind cu orele 17.00, formatiile muzical-artistice ale Casei de Cultura, compuse din elevi ai scolilor si liceelor din localitate, au sustinut un spectacol pentru locuitorii urbei. Sala a fost aproape plina, atractia serii fiind dansurile si cintecele tiganesti. "A fost incintator spectacolul si ne-a placut foarte mult. Sala a fost in picioare. A fost multa lume pentru ca a fost vreme frumoasa si distractiile nu prea prisosesc pe la noi", ne-a relatat primarul orasului Marasesti, spectator fidel al reprezentatiilor locale. Astfel oficialii locali n-ar trebui sa uite ca aceasta Casa de Cultura ramine de fapt singurul punct de referinta pe harta culturala a orasului, gratie careia din cind in cind se vorbeste si de bine despre Marasesti, iar lumea mai uita de necazurile rromilor din Modruzeni sau alte probleme ale orasului. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 3 ore, 4 minute, 50 secunde
Cei de la Provincialii ar fi trebuit sa fie cetateni de onoare ai Focsaniului pentru ca se declara focsaneni la fiecare aparitie tv sau pe scena.Este o jignire adusa marasestenilor pe care,cu cinste, citeste integral
, acum 739371 zile, 3 ore, 4 minute, 50 secunde
De ce nu la facut tatal tau cetatean de onoare?
, acum 739371 zile, 3 ore, 4 minute, 50 secunde
Cred ca faci o confuzie aici.Tatal meu a murit in urma cu aproape 10 ani din pacate.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.