Orașul Mărășești

Locatarii din blocul Marchim isi lumineaza serile cu opaitul

Doina Ganea
25 mai 2009 1645 vizualizări
De trei saptamini, locatarii unui bloc din orasul Marasesti stau fara curent electric pentru ca proprietarul n-a platit la timp facturile in valoare de peste 35.000 de lei u proprietarul se apara afirmind ca cei de la Electria au facut tirziu regularizarea u solutia pentru a iesi din acesta situatie sint bransamentele individuale

De mai bine de trei saptamini locatarii din blocul de garsoniere al fostei Marchim SA Marasesti stau pe intuneric. Oamenii au fost debransati din cauza datoriilor acumulate de proprietarul imobilului. Pina cind locatarii nu isi vor face bransamente individuale la curent electric, sint condamnati sa stea fara frigider, televizor sau lumina. Copiii isi fac temele la opait si se spala la lighean. Oamenii se pling si de faptul ca susbsolul are apa, iar la etajele superioare inca nu s-au facut nici un fel de reparatii. "Cind am cumparat ne-au promis ca ne asigura apa, curent electric si nu s-a intimplat asa. Cind au venit facturile, proprietarul nu le-a platit sau a platit cite putin. Banii de la noi i-a incasat, si acum, cind a venit factura de 360 de milioane de lei vechi, avea pretentia sa o platim tot noi. Stam de trei saptamini fara lumina si ne-am facut opait. Facem mincare cite putin, pentru ca acum se strica", ne-a spus Aglaia Raducanu, una dintre locatare. Vinerea trecuta majoritatea locatarilor erau la Panciu pentru incheierea contractelor de furnizare a energiei electrice. "E rau fara curent! Apa mai lipseste sa ne-o ia. De doua nopti stau cu bricheta, ca mi s-au terminat si luminarile. Acum, ca ne-am platit bransare, speram sa vina sa ne dea drumul la curent" ne-a spus Anicuta Matei, care este de trei luni proprietara unei garsoniere de 10 mp, pe care a dat 10.000 de euro. "Am doi copii, o fetita la scoala si una de 9 luni. Va dati seama ce inseamna sa ai un copil mic si sa stai fara lumina", ne-a spus si Mihaela Ciobanu, o alta locatara.


Rezolvari cu interventie de la Primarie


Primarul Constantin Vlase spune ca s-a reusit negocierea unui pret mai mic de bransare cu ajutorul administratiei locale. "Cazul social a fost generat chiar de catre cel care a cumparat blocul de la Chimica, dl Antohi. Dinsul era singurul care avea contract de furnizare cu Electrica. El trebuia sa plateasca. Si asa, dupa somatii repetate, cei de la Electrica au debransat blocul. Asa s-a creat un caz social. Eu i-am chemat pe cei de la Electrica, pe dl Antohi si citiva locatari si am incercat sa o rezolvam. S-a ajuns la concluzia ca fiecare dintre locatari sa-si incheie contract individual cu Electrica. Numai ca aceasta presupunea un volum de lucrari si de costuri. Initial, acestea se ridicau la peste 1.000 de lei, insa s-a ajuns undeva la 540 de lei, suma cu care si locatarii au fost de acord", ne-a declarat Constantin Vlase, primarul orasului. Proprietarul imobilului, Ioan Antohi, se justifica insa spunind ca oamenii plateau curentul electric la pausal, pe un consum estimativ. Dupa jumatate de an, cind a venit factura cu consumul real, acesta a depasit orice asteptari. "Eu ma bazam pe ce primeam de la Electrica, dar ei au facut regularizarea abia dupa sase luni, nu dupa trei, asa cum prevede contractul. Daca stiam ca este asa de mult le spuneam oamenilor la timp. Adunind toate chitantele nu reise decit ca o patrime din costul total al facturii de 335 de milioane de lei vechi am achitat in cele sase luni. Acum am scos bani din banca si am achitat factura pentru ca oamenii sa aiba curent. Ramine ca oamenii sa faca bransamentele individuale si sa-si plateasca fiecare cit consuma. Din cei 57 de locatari cam 20 si-au platit integral costurile, de la restul ramine sa plateasca in 3 transe. Pina la urma nu este nici o satisfactie, eu am facut munca si de administrator pina acum. Eu zic ca trebuie sa se aflilieze la o asociatie de locatari si sa se gospodareasca singuri", ne-a precizat Ioan Antohi. Dupa incheierea tuturor formalitatilor, in aproximativ o saptamina, locatarii blocului Marchim spera ca vor putea reaprinde din nou lumina.


La blocul Marchim problemele continua


Dupa ce imobilul a fost pus in vinzare de catre proprietar, unii dintre cumparatori au achizitionat cite doua garsoniere in care au spart zidul despartitor si le-au transformat in apartament. Totul insa fara autorizatie sau aviz de la serviciului de urbanism al Primariei. "I-am atras atentia d-lui Antohi ca aceasta este ilegal, dinsul mi-a spus ca vinovati sint proprietarii garsonierelor, numai ca nu este adevarat pentru ca majoritatea a incheiat un precontract si nu un contract de vinzare-cumparare, asa ca tot dl Antohi este proprietar. Ei vor deveni proprietari dupa ce vor plati integral apartamentul. De aceea i-am dat termen doua saptamini sa se puna in legalitate cu modificarile interioare. Sa-si aduca specialisti sa obtina avize.... ", a spus Vlase. Aspectul a fost confirmat si de unii locatari care au cumparat cite doua garsoniere pentru ca au familii numeroase. O alta problema a blocului Marchim este cea a subsolului, care este plin de apa si noroi, cu resturi chiar de la inundatiile din 2005. Oamenii se pling ca din aceasta cauza se trezesc noaptea cu melci in baie. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.