Orașul Mărășești

Mausoleul Marasesti ar putea intra pe lista UNESCO

Iulia Nicolaie
29 sep 2008 2130 vizualizări
Propunerea a venit tocmai din Franta, de pe cimpul de batalie de la Verdun u pina cind aceasta propunere sa se concretizeze, edilul sef al Marasestiului doreste o mai buna punere in valoare a Mausoleului, prin iluminarea cu reflectoare

Vrancea ar putea fi prezenta cu cel mai cunoscut monument al eroilor pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este vorba despre Mausoleul Eroilor din Marasesti si locul bataliilor unde au pierit aproape 70 de mii de ostasi in Primul Razboi Mondial. Propunerea a fost facuta de Christian Lamy, presedintele Consiliului General din Departamentul Meuse din Franta, la ceremonia dedicata aniversarii a 90 de ani de la ofensiva franco-americana din Meuse, care a dus la armistitiul din 11 noiembrie 1918, si a fost preluata de cotidianului francez "Les Echos". Acesta a propus nu doar Verdun din Franta si Marasesti - Romania ci si Isonzo din Italia si spera ca va reusi sa introduca cele trei cimpuri de batalie in patrimoniul UNESCO pina in 2018, cind se va aniversa un secol de la sfirsitul razboiului. Bataliile de la Isonzo si Marasesti sint supranumite de istorici "Verdunul italian", respectiv cel romanesc. Ca monument de arhitectura funerara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti este cel mai reprezentativ din tara, atit prin valoarea arhitecturala cit si prin proportii. Este opera unor artisti de prestigiu, printre care mentionam arhitectii George Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea si pictorul Eduard Saulescu. In masusoleu se afla depuse ramasitele eroilor din peste 250 de mari unitati ale Armatei Romane, in frunte cu generalul Ieremia Grigorescu, ceea ce-l face de o valoare istorica, artistica si urbanistica exceptionala. Numai in anul 2006 a fost vizitat de peste 50.000 de oameni. Aici isi dorm somnul de veci peste 5.000 de ostasi.


Mausoleul ar putea straluci in lumina reflectoarelor


Constantin Vlase, primarul orasului Marasesti, spune ca ideea proiectului este una deosebita si ar insemna foarte mult in special pentru istoria locului. "Am in intentie sa vorbesc cu cei de la Directia pentru Cultura pentru a pune in evidenta mai mult Mausoleul Eroilor. Cred ca doua reflectoare nu ar costa foarte mult si ar da alt aspect mausoleului. Proiectul UNESCO ar fi ceva deosebit pentru oras, pentru istoria locului. Mausoleul are nevoie de reabilitare, in special partea superioara", ne-a spus primarul Constantin Vlase, adaugind ca acest demers ar aduce publicitate orasului si implicit mai multi turisti. Batalia de la Marasesti a fost una din cele mai importante batalii din Primul Razboi Mondial care a opus trupele romano-ruse celor germane. Intre 6 si 19 august 1917, aproape 70 mii de soldati au murit, au fost raniti sau au fost dati disparuti. în prezent, sapte situri din Romania sint incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO: Delta Dunarii (inclusa in 1991), manastirile din nordul Moldovei (1993), manastirea Horezu (1993), satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993), cetatile dacice din Muntii Orastie (1999), centrul istoric al orasului Sighisoara (1999) si bisericile de lemn din Maramures (1999). Includerea pe exclusivista lista UNESCO presupune fara indoiala consolidarea si restaurarea Mausoleului de la Marasesti. Autoritatile judetene au depus pentru finantare europeana proiectul "Drumul de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial", in cadrul caruia sint propuse spre restaurare si reabilitare patru mausolee de interes istoric pentru Vrancea: Mausoleul de la Marasesti, Mausoleul Eroilor din Marasti, Mausoleul Eroilor din Soveja si Mausoleul Eroilor din Focsani. Deocamdata nu se stie daca proiectul a fost aprobat pentru finantare. (I. OANCEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.