Orașul Mărășești

Casa de Cultura il aniverseaza pe Emanoil Petrut

Valentin Muscă
4 feb 2008 4109 vizualizări
Casa de Cultură din Marasesti pregateste aniversarea actorului Emanoil Petruţ, nascut pe 8 februarie 1932, într-o familie modesta din Mărăşeşti.

Rolul care l-a facut celebru pe actor este cel al pandurului Tudor Vladimirescu

Remarcat de tinăr de o trupă a Teatrului NaÃional din Iaºi, părăseºte oraºul natal ºi merge in capitala Moldovei. De aici si pina la NaÃionalul bucureºtean nu a fost decit un pas, astfel ca din 1949 vrinceanul va juca pe scena Teatrului "Constantin Nottara". în 1951 debutează in lumea filmului, iar din 1957 va intra la Teatrul NaÃional "I. L. Caragiale", unde rămine pină la capătul vieÃii, in 1983. A jucat in zeci de filme ºi piese de teatru sub bagheta celor mai mari regizori, de la Jean Georgescu ºi Jean Mihail pină la Dinu Cocea ºi Gheorghe Vitanidis. A devenit popular prin rolul lui Tudor Vladimirescu, din filmul cu acelaºi nume, al regizorului Lucian Bratu, a cărui premieră a avut loc in 1962, film care a deschis suita ecranizărilor istorice din cinematografia romanească. "Pentru meritele sale am considerat că este firesc ca instituÃia de cultură din Mărăºeºti să-i poarte numele. Este in acelaºi timp o onoare pentru noi să ne amintim de fiecare dată de fiul unei familii din acest oraº, devenit celebru. în fiecare an, pe 8 februarie, sărbătorim ziua sa de naºtere, iar in acest an invităm pe toÃi cei care iubesc teatrul, muzica ºi poezia, să participe la aniversarea actorului Emanoil PetruÃ, el insuºi un mare poet", ne-a spus poetul Constantin GhiniÃă, directorul Casei de Cultură "Emanoil PetruÃ" din Marasesti. (V. MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.