Orașul Mărășești

Ziua patronului spiritual al Marasestilor

Ziarul de Vrancea
8 nov 2007 832 vizualizări
Numele arhanghelului Mihail este sculptat pe frontispiciul Mausoleului Eroilor. din cauza lipsei de bani, Zilele orasului se desfasoara la scara redusa

Astazi este sarbatoarea patronului spiritual al orasului - erou Marasesti, Arhanghelului Mihail. Numele arhanghelului se gaseste sculptat pe frontispiciul Mausoleului Eroilor, ridicat pe pamintul donat de familia Negropontes si ne aminteste de sufletele celor care au plecat prea devreme in lumea ingerilor. La noua decenii de la luptele prin care Marasestii au intrat in manualele de istorie din toata lumea, putini dintre locuitorii urbei realizeaza drama petrecuta pe cimpurile din fata localitatii, unde au pierit mii de soldati. Pentru ca ziua patronului spiritual sa nu treaca neobservata, in ciuda lipsurilor materiale acute, autoritatile locale ii invita pe marasesteni la o seara de spectacol. "De la orele 18:00, in Sala Mare a Casei de Cultura, trupele institutiei nostre vor oferi un spectacol de muzica si divertisment gratuit locuitorilor din oras si din imprejurimi. Invitat special va fi artistul George Patrascanu din Panciu, un virtuos al chitarei", ne-a spus Otilia Gogu, referent cultural la Casa de Cultura "Emanoil Petrut". Din 19 august 1920, Parlamentul Romaniei a hotarit, pentru prima data in istoria Romaniei, ca un nume de inger sa figureze pe stema localitatii Marasesti, care devenea de la o zi la alta comuna urbana. Ziua patronului spiritual al orasului se desfasoara in acest an intr-o atmosfera trista din cauza lipsei banilor. Daca pentru megalomanicul Festival Bachus consilierii judeteni au votat aproape 800 mii lei, pentru sarbatoarea marasestenilor nu a venit nici un ban, in ciuda faptului ca primarul Emilian Brasov este coleg de partid cu Marian Oprisan. Cu toate ca este una din cele mai importante manifestari de peste an, consilierii judeteni nu au gasit de cuviinta sa sprijine material activitatile culturale care se desfasurau de ziua orasului. Este vorba despre traditionalul Salon al Scriitorilor, care a fost "inmormintat". Numai cu 5% din banii aruncati pe artificiile din Piata Unirii ar fi putut fi salvata ziua marasestenilor, dar nu a fost sa fie. Ca si la votarea bugetului din decembrie 2006, cind orasului Marasesti i s-a votat un buget mai mic decit al unei comune cu o mie de familii. (Valentin MUSCA)


"Ziua portilor deschise" la Centrul de zi


Cu ocazia zilei orasului Marasesti, Centrul de Zi Socio-Educational Marasesti va organiza actiunea "Ziua portilor deschise", la care sint invitati toti cetatenii orasului si nu numai, pentru a vizita si admira expozitia intitulata "Crimpeie de toamna". Actiunea are ca scop promovarea accesului la informare a comunitatii, dar si a posibilitatilor de exprimare libera a copiilor ce frecventeaza Centrul de Zi, prin lucrarile realizate de ei sub indrumarea personalului de specialitate. "Am dori ca aceasta actiune sa vina ca o deschidere catre comunitate, deoarece proiectul nostru nu este o actiune inchisa, urmarindu-se integrarea si adaptarea sociala a copilului defavorizat. Prin aceasta actiune urmarim schimbarea mentalitatii cetatenilor ce trebuie facuta astfel incit imaginea copiilor proveniti din familiile aflate in dificultate din orasul nostru sa nu fie blamata si sa se reduca riscurile izolarii si marginalizarii", ne-a declarat Vasilica Latcan, managerul Asociatiei "Assistance", partenerul Consiliului Local Marasesti in proiectul Centrul de Zi Socio-Educational. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.