Orașul Mărășești

Romii din Modruzeni, abandonatii inundatiilor

Valentin Muscă
29 oct 2007 1508 vizualizări
Din 302 de case presupuse a fi fost inundate in luna septembrie, au sosit materiale de constructie de la Guvern doar pentru 4 case u situatia este tensionata, din cauza apropierii ierni si a saraciei, majoritatea locuitorilor traind din ajutor social

Modruzeni - cel mai sarac cartier al orasului Marasesti - va intra in iarna cu locuintele distruse de inundatiile din luna septembrie. Din cele afirmate de viceprimarul orasului, Gheorghita Balan, ar rezulta ca nici una din cele 302 case inundate acum o luna si jumatate nu a fost reabilitata. Pe de alta parte, surse din Primarie sustin ca aceasta cifra ar fi exagerata, doar pentru ca actuala administratie sa cistige bunavointa romilor. Pe de alta parte, chiar daca nu au fost 302 case si doar citeva zeci, nu trebuie uitat ca vintul a inceput sa sufle sanatos in fosta albie a Zabrautiului si temperatura va cobori in curind spre zero grade. "Vine iarna si noi am primit doar materiale de constructii pentru a reface 4 case si reabilita 10 locuinte, in conditiile in care comisiile au constatat existenta a 302 case afectate. Cum sa impartim aceste materiale de constructie si mai ales cui, atita timp cit toti sint in aceeasi situatie. Riscam sa stirnim o adevarata rascoala in acest cartier cu oameni saraci daca nu vin ajutoarele pina la inceputul iernii. Ce sa facem cu locuitorii a peste 300 de case cind stim in ce conditii traiesc si ce lipsuri au?", ne-a spus viceprimarul Marasestiului, Gheorghita Balan. Majoritatea romilor din Modruzeni, peste 4.000 la numar, traiesc doar din ajutorul social acordat in baza Legii 416/2001, iar nivelul saraciei in acest amplasament a atins de multa vreme cota zero, aici traind si cea mai mare comunitate de seropozitivi din judet care nu au mijloacele materiale sa-si repare singuri locuintele.


Romii, masa de manevra electorala?


La o luna de la inundatii este dificil de cuantificat numarul locuintelor care au fost avariate. Este posibil ca edilii sa aiba dreptate, cum este la fel de posibil sa exagereze, voturile modruzenilor fiind o mana pentru oricine ar vrea sa fie primar la Marasesti. Curios este ca dr. Cornelia Draguna, director al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea, nu a fost instiintata de acest lucru, cu toate ca face parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta. "Primaria Marasesti nu ne-a comunicat ca la Modruzeni ar exista o asemenea problema. Fac parte din Comitetul pentru Situatii de Urgenta si o asemenea situatie ar fi trebuit cunoscuta", ne-a spus dr. Cornelia Draguna. Iminenta apropiere a iernii ar trebui sa duca, atit la reconstructia locuintelor cit si la vaccinarea romilor din aceasta comunitate marginalizata. Necomunicarea situatiei la ASP Vrancea a facut ca romii sa nu primeasca deocamdata vaccinul. "S-au dat doar cite 25 de doze de vaccin pe medic de familie. Domnul primar nu ne-a informat despre o situatie exceptionala la Modruzeni. In intervalul 29 octombrie - 2 noiembrie incepe a doua etapa a programului de vaccinari", ne-a precizat dr. Marina Maiorov, director adjunct la ASP Vrancea. Paradoxal, cauza inundatiilor din cartierul Modruzeni nu este Siretul, ci asezarea localitatii in fosta albie a riului Zabrauti, lipsa canalizarii si constructia locuintelor fara respectarea normelor elementare de urbanism. O buna parte din locuinte nu au autorizatie de constructie, iar si cele care o au, au fost ridicate fara sa se respecte proiectul. Multe nu au fundatii, temeliile sint foarte joase, iar la prima ploaie apa intra in casele din lut. "Vom putea scapa de aceste inundatii atunci cind proiectul pentru viitoarea Statie de Epurare va fi realizat si strazile din Modruzeni vor avea canalizare", ne-a spus viceprimarul orasului. In concluzie, locuitorii acestui cartier de romi de la marginea lumii civilizate mai au de trait vreo doi ani cu bocceluta la usa, rugindu-se la Cel de Sus sa opreasca ploaia. Pina atunci, romii ramin un electorat de manevra, iar orice catastofra poate fi utilizata electoral. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.