Orașul Mărășești

Fabrica de sticla Marasesti demolata de libanezi

Ziarul de Vrancea
20 aug 2007 6234 vizualizări
Cunoscuta Fabrica de Sticla de la Marasesti a fost cumparata anul trecut de SC Remat SA Calarasi, firma in care asociatul majoritar, 99,8% este societatea General Metal SAL - Holding cu sediul in Beirut, Liban.

Locul acesteia va fi luat, cel mai probabil de un hotel de lux

Firma din Calarasi este administrata de libanezii Tawil Abbas si Tawil Zouhair. Zilele acestea patronii arabi au inceput demolarea cladirii fostei fabrici. Potrivit oficialilor din Primaria Marasesti acestia au obtinut autorizatie de demolare a constructiei, dar nu au precizat ce vor face in locul fabricii. "Cei de la Remat am inteles ca sint actionati cu 90% si ei au cerut autorizatia de demolare. Nu stiu ce vor construi in loc, sau daca vor construi ceva. Cind vor veni sa ceara autorizatie de constructie vom sti ce se va ridica in locul fabricii", ne-a declarat viceprimarul orasului Marasesti, Gheorghita Balan. Fabrica de Sticla dispune potrivit acelorasi surse de o suprafata de peste 5000 mp de teren, situat in apropiere de E 85. Surse din interiorul Consiliului local Marasesti sustin ca arabii vor sa faca un hotel, dar nimeni nu stie cu exactitate acest lucru. Cert este ca buldozerele libanezilor demolau saptamina trecuta si ultimele ziduri ale cladirii care au adapostit in urma cu 20 de ani o fabrica de sticla, generatoare de locuri de munca si de profit pentru orasul erou aflat in agonie economica. In urma cu 80 de ani, Marasestiul era pe primul loc in zona. Aici a fost cea mai veche fabrica de zahar din tara, o fabrica de sticla, una de cherestea si de parchet si una de brinzeturi. Una dintre cele mai importante a fost cea de produse chimice. Nici una dintre acestea nu mai functioneaza total. La "Chimica" singura fabrica din Europa care facea clei de oase, au mai ramas doar ruinele care in fiecare an mai fac citeva victime printre scormonitorii de fier vechi ai orasului. In rest, totul este inchis. S-au deschis, in schimb citeva firme de confectii, care lucreaza in lohn. Aproape toate femeile din Marasesti fiind agajate. Somajul in rindul barbatilor este insa ridicat. Vreo 25% dintre ei neavind unde sa munceasca. (D. GANEA)



Primarie noua la Marasesti


Edilii orasului Marasesti construiesc cu forte proprii o noua cladire a Primariei orasului. Oficialii au aprobat intr-o sedinta de consiliu local acesta constructie. Cladirea cu etaj situata in spatele Primariei Marasestiului va adaposti birourile serviciului de urbanism, contabilitate, asistenta sociala, achizitii publice, sala de protocol, serviciul pentru situatii de urgenta, toalete etc. "In Consiliul local am aprobat o suma mai mare acestei cladiri, dar am decis sa o realizam cu forte proprii. Am cumparat materialele de constructie si cu 20 de angajati ai primariei am trecut la executarea lucrarii. Aceasta inseamna ca o parte dintre servicii si birouri vor fi mutate acolo pentru ca vechea cladire este prea mica si atit functionarii cit si personalul angajat stau inghesuiti. In acest fel vom mai decongestiona spatiile pentru primirea cetatenilor", ne-a declarat viceprimarul orasului Marasesti, Gheorghita Balan. Ridicarea unei noi cladiri a Primarie Marasesti este apreciata si de catre consilierii locali care recunosc in aceasta decizie o imbunatatire a conditiilor de munca ale angajatilor. "Am auzit pe unii care sustineau ca nu ne trebuia o astfel de cheltuiala. Dar eu cred ca era necesara pentru ca desi sintem un oras mic, avem somaj mare si multi asistati. In plus potrivit legii trebuie sa asiguram compartimente si servicii indiferent de numarul de locuitori. Mai mult decit atit, pot spune ca organigrama primariei nu este supraevaluata, ci chiar subevaluata, pentru ca avem numai 37 de functionari publici, din 50 cit ar trebui sa avem conform legii", ne-a declarat consilierul local Paul Dragu, liderul sindicatului functionarilor publici din Primaria Marasesti. Valoarea lucrarilor la noua cladire a Primariei Marasesti este de peste 4 miliarde de lei vechi. Edilii locali spera ca pina in primavara anului viitor sa se poata muta in noul edificiu. (Doina GANEA)


Patru Sali de Sport pentru marasesteni


Daca la alte capitole Marasestiul este pe ultimul loc, in ceea ce priveste insa numarul de sali de sport raportat la numarul elevilor din oras, Marasesti sint pe primul loc in judet. "Avem intr-adevar sali de sport pentru fiecare unitate de invatamint. Astfel, la Grupul Scolar Industrial exista o sala de sport renovata, care poate fi folosita si pentru competitii. In prezent se lucreaza la modernizarea acoperisului. La Scoala nr. 1 sala de sport a fost modernizata, are instalatie centrala pe gaze si aer conditionat, iar la Scoala nr. 2 cladirea este intr-o stare foarte buna gratie profesorului Valeriu Romanescu", ne-a spus prof. Virgil Raileanu. La acestea trei se adauga si sala de sport inceputa in 2006, care va fi inaugurata oficial in aceasta toamna. Este o sala multifunctionala pentru toti locuitorii orasului. (V. M.)


Olandezii au pus umarul la scoli


Cladirile in care-si desfasoara activitatea scolile nr. 1 si nr. 2 din Marasesti au fost modernizate in ultimii ani si cu ajutorul investitiilor venite din Olanda. Efortul olandezilor coroborat cu fondurile din partea Primariei si Consiliului Local Marasesti, la care s-au adaugat sume venite de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului au facut ca ambele unitati de invatamint sa fie modernizate si aduse la un standard european. Investitiile olandezilor au inceput in 2005 si 2006 la Scoala nr. 1 si au continuat in acest an la Scoala nr. 2. (V. M.)


Excursie ecologica pe Siret


Casa de Cultura "Emanoil Petrut" din localitate va organiza la sfirsitul acestei luni o inedita excursie ecologica pe riul Siret. "In ultimele trei zile ale lunii august, impreuna cu colaboratorii Casei de Cultura vom participa la o manifestare in premiera. Este vorba despre o excursie ecologica in care, dupa ce vom ecologiza malul marasestean al Siretului vom deschide o serata de muzica si poezie, exact pe malul riului. Scopul acestei manifestari este sensibilizarea tinerilor cu privire la pericolul pe care il reprezinta poluarea. Seara se va incheia cu un foc de artificii", ne-a spus poetul Constantin Ghinita, directorul institutiei. (V. M.)


Programul de evaluare nu este la el acasa


Si Marasestiul se inscrie in lista oraselor in care Programul de evaluare a starii de sanatate nu prea functioneaza



Multi sceptici sint in cazul evolutiei Programului national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara. Desi acest program a fost initiat la 1 iulie 2007 si se afla in a doua luna de desfasurare, nici acum nu s-a intrat in normal. Dovada sta modul de desfasurarea a programului chiar in Focsani. Potrivit reprezentantilor Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), in municipiu sint probleme referitoare la reprogramarea pacientilor. Practic pacientii sint pusi sa astepte o data la medic, a doua oara la laborator, unde de multe ori sint reprogramati. In Marasesti analizele se fac intr-un singur loc, si anume la dispensarul medical, unde medicii recolteaza singe. Desi numele persoanelor care sint nascute in luna respectiva trebuie trecute pe o lista la primarie, nici vorba de asa ceva. Iar mare parte din persoanele care au primit scrisoarea personalizata si cele doua taloane, nu s-au prezentat inca la recoltat singe. Laboratorul care a cistigat licitatia in Marasesti este Medcenter, dar care, potrivit celor din Marasesti, fac doar doua analize gratuite, restul trebuiesc platite, desi sint noua tipuri de analize gratuite pe care trebuie sa le faca orice individ, fie el asigurat sau nu. Cit despre buletinul de analize medicale, in loc sa fie dat medicului de familie, este dat tot pacietului. Si asta cu intirziere de cite doua saptamini si ceva. Toate aceste lucruri i-au descurajat pe cetatenii orasului Marasesti si i-au facut sa creada ca acest program, venit de sus, nu va avea viata prea lunga. Pentru problemele privind programul de evaluare a starii de sanatate din acest oras, dar si din restul judetului, presedintele Casei Judetene de Asdigurari de Sanatate, Mihai Copaci, se va intilni astazi cu reprezentantii celor cinci laboratoare. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.