Jurnalism cetatenesc

Vrâncenii ”top cover” din Afganistan

Ziarul de Vrancea
4 ian 2018 1250 vizualizări

M-am încăpățânat să scriu în fiecare săptămână de aici din Afganistan, m-am încăpățânat să le spun celor de acasă despre viața noastră a militarilor cu inima neinfricată, care reușesc de fiecare dată să dea dovada maturității profesionale și nu numai, să dea în cele din urmă dovada atitudinii de învingător.

De fiecare dată am încercat să văd dincolo de cotidianul zilelor și al misiunilor, care vorba cuiva, ,,ne ocupă tot timpul”. Fiecare militar din compunerea acestui batalion, are o poveste cu mai multe subcapitole de viață, o dată este povestea lui și a doua oară este povestea celui din jurul său, ca o completare sau mai bine zis ca o condiție sine qua non a conviețuirii într-un teatru de operații.

Vorbim aici de unitatea echipei, a plutonului, a companiei

M-am încăpățânat să scriu despre poveștile și trăirile acestor feciorei ai Tudorei Vrâncioaia, chiar dacă unii provin din alte structuri militare aflate în țară. Am vrut și nu știu dacă am reușit  să vă aduc mai aprope de emoțiile și trăirile lor, de gândurile care-i macină, aici, departe de cei dragi. Și asta pentru simplul motiv că militarii în general sunt privilegiaţi în faţa riscului și a morții, respectându-şi jurământul faţă de țară. O mai face oare cineva? 

Încercați un exercițiu de imaginație și fiți alături de noi cam de pe la orele 20.00 până la 23.00 în Campul Bradley, locul, unde vă spuneam cu ceva timp în urmă, sunt cazați militarii batalionului. Nu este colț de camp, cameră, bancă, unde să nu-l vezi pe camaradul meu, indiferent de grad, cu telefonul în față, cu căștile în urechi vorbind cu cei dragi.

Pentru o clipă fiecare își apropie sufletul de ecranul telefonului încercând să îmbrățișeze ce a lăsat acasă. Răzbat vocile stridente ale copiilor, sfaturile în taină și grijulii ale părinților, neputințele rezolvării problemelor casnice… Toate într-un amalgam de încurajare și cuvinte frumoase. Este o feerie online în fiecare seară și parcă totul este din altă poveste. Am rătăcit prin campul românesc și la un moment dat m-am apropiat de doi militari pe care îi observasem la plecarea în misiunile de patrulare pe locul top-cover-ului. Era caporalul Lungu Romeo din  Compania 2 Wild Dogs și fruntașul Crăciun Dragoș din Compania 1 Dragon Wolves.

Nu eram pregătit să fac o înregistrare la acea oră, dar, ceva îmi spunea că nu ar fi rău să pornesc reportofonul. Le-am spus de intenția mea și am început să discutăm. La început mai de o misiune, mai de o situație din aria de responsabilitate, mai de un meniu la sala cu mese, dar simțeam că parcă nu despre asta vroiau să vorbească. Vroiau să spună depre misiunea lor în cadrul plutonului, despre ceea ce fac pe timpul misiunii. Deși la structuri diferite, îi apropie atât prietenia cât și similitudinea misiunii ce o aveau de executat. Dar să încep prin a vă spune ce este un top cover

Top-cover-ul este militarul care supraveghează din turela vehiculului de luptă. De acolo, din turela MRAP-ului, acesta intră primul în contact direct cu mediul operaţional, este primul care vede şi aude tot ceea ce se întâmplă în jurul său, fiind şi cel care îşi informează comandantul direct despre acţiunile care se desfăşoară în zona de proximitate a patrulei.

Supranumit şi ochii şi urechile comandantului, el are un rol important în siguranţa desfăşurării misiunii de luptă din aria de operaţii. Această funcţie este încadrată cu militari rezistenţi la efortul psihic şi fizic, la condiţii grele de mediu, capabili să cunoască psihologia umană pentru a interpreta corect orice acţiune în teren. De calităţile acestor militari depinde, într-o mare măsură, succesul îndeplinirii fiecărei misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Fruntaș Crăciun Dragoș, Compania 1 Dragon Wolves

A fi top-cover înseamnă să ai o mare responsabilitate, pe care ţi-o asumi până la capăt, indiferent de condiţiile meteorologice, dacă este zi sau noapte. Noi suntem ochii şi urechile patrulei, primii care reacţionăm în cazul unui incident. Pentru aceasta, toate echipamentele trebuie să fie în perfectă stare de funcţionare iar top-coverul trebuie să posede o serie de calităţi. Pe lângă atenţia distributivă excelentă, el trebuie să fie capabil să selecteze şi să aprecieze rapid ameninţările posibile din teren, să interpreteze corect orice mişcare suspectă pentru a o transmite rapid, în vederea desfăşurării acţiunii de întregul echipaj, în siguranţă, în conformitate cu procedurile standard de operare ale forţelor de coaliţie. Comunicarea rapidă şi corectă este punctul forte al echipei pentru buna desfăşurare a întregii misiuni. 

 Este foarte important să transmit orice informaţie către comandantul de echipaj sau de patrulă. De asemenea, comunic permanent cu şoferul MRAP-ului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, atunci când vizibilitatea este scăzută şi îngreunează deplasarea patrulei.Un flux de comunicare există şi între noi, top-coverii, mai ales când este o distanţă mai mare între vehiculele de luptă atât în deplasare, cât şi în staţionare. Menţinem comunicarea prin semne şi semnale bine stabilite, dar intuiţia noastră este importantă, deoarece anticipează mişcările fiecăruia şi conduce către o sincronizare a acţiunilor noastre. Gândind subiectiv, top-coverul este primul expus în contactul direct cu intemperiile. Acestea nu trebuie să diminueze în niciun fel capacitatea noastră de reacţie.

Caporal Lungu Romeo, Compania 2 Wild Dogs

Top-coverul este cel care dă undă verde membrilor de echipaj când se poate debarca sau îi atenţionează pe aceştia când trebuie să se îmbarce în cazul unui pericol iminent. Suntem cei care putem face diferenţa dintre o misiune de succes şi o misiune de prezenţă. O mare responsabilitate pentru o misiune reuşită ne aparţine şi nouă, deoarece trebuie să facem legătura cu mediul operaţional şi să transmitem către echipaj, în timpul cel mai scurt, conform conceptului celor 4D (distanţa, direcţia, denumirea şi descrierea) informaţii despre ţintele sau obiectivele observate. De asemenea, trebuie să înţelegem rapid şi să interpretăm corect orice acţiune sesizată de noi, şi aici mă refer la acţiunile populaţiei sau ale vehiculelor care se deplasează prin aria de operaţii. Un top-cover este primul care intră în contact cu acţiunile insurgenţilor, fie că sunt cu focuri de armament uşor de infanterie sau atacuri complexe. De reacţia lui imediată depinde soarta unui echipaj sau a unei întregi patrule. 

Un exercițiu de alarmare, prin care ni se repeta modul de acțiune în anumite variante de atac și care s-a auzit la stația de amplificare a bazei, ne-a scos din starea de poveste. Preț de câteva minute toți ascultăm indicațiile deja cunoscute… A uitat să spună concluzia finală…STAY ALIVE…

Ne-am despărțit fiecare gândindu-se la ale lui. Mâine dimineață urmau să plece în misiune în aria de responsabilitate. Unul în districtul Dand, altul în districtul Daman, dar fiecare cu aceeași misiune comună.

Cam atât din Afganistan. Ne pregătim pentru o săptămână plină de misiuni și câte vor mai fi… însă povestea inimilor neînfricate va continua.

 

Lt. col Toni Ene

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.