Jurnalism cetatenesc

SOS SÂNGE! Mai puţin de 20 de donatori pe zi la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea

Dana Lepădatu
31 oct 2017 2395 vizualizări

Ministrul Sănătăţii a donat sânge zilele trecute

Zilnic, mai puţin de 20 de donatori trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea pentru a dona sânge. la nivel naţional, mai puţin de 2% dintre adulţi donează


 

Dacă în urmă cu exact doi ani zeci de persoane se înghesuiau la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea pentru a dona sânge, din solidarietate cu victimele tragediei din Colectiv, cu totul altfel stă astăzi situaţia la CTS. Deşi cererile de sânge care vin din partea spitalelor vrâncene, şi nu numai, sunt în continuare foarte mari, CTS Vrancea se confruntă cu mari probleme în a răspunde pozitiv solicitărilor. Şi asta pentru că zilnic, mai puţin de 20 de donatori trec pragul Centrului de Transfuizie. “Nu avem nevoie de încă un Colectiv ca să preţuim viaţa. Sângele merită preţuit, nu ca o marfă, ci ca un ţesut viu”, a atras atenţia Georgiana Crăciun, purtător de cuvânt al CTS Vrancea, subliniind faptul că nu poate veni nimeni să doneze în locul nostru, al românilor. Săptămâna trecută însuşi ministrul sănătăţii, Florian Bodog, a donat sânge în cadrul campaniei “Donez, Salvez”. "Într-o singură ședință de donare, prin separarea componentelor sanguine, fiecare dintre noi are șansa să salveze trei vieți. Mulți dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor neprețuit ca pe o datorie morală și aleg să doneze sânge în mod regulat. La nivel global au loc peste 112,5 milioane de donații de sânge. Din păcate, în România mai puțin de 2% dintre adulți aleg să fie donatori. Este un procent mult prea mic raportat la urgențele medicale, la numărul celor care au nevoie de transfuzii de sânge pentru salvarea vieții sau pentru tratarea afecțiunilor, dar și la numărul mare de donatori voluntari din celelalte state europene", a spus ministrul Florian Bodog.

Cine poate dona sânge

Pot dona persoanele sănătoase, cu greutatea, tensiunea arterială, pulsul, hemoglobina şi glicemia în limite normale, care n-au suferit de boli transmisibile în antecedente (hepatită, tuberculoză, sifilis, malarie, etc), nu au avut intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, nu sunt în evidenţă cu boli cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, respirator, renal, boli hematologice, endocrine, boli ale sistemului nervos central, boli autoimune. Sângele, "organul fluid" al corpului nostru se împrospătează continuu. Donarea de sânge este singura donare de organ care nu produce corpului sănătos niciun prejudiciu. Dimpotrivă, îl stimulează, spun specialiştii Recoltarea sângelui este un act medical minim invaziv, se desfăşoară în deplină siguranţă şi durează 5-8 minute. Cantitativ, sângele se reface în 24 de ore, iar calitativ în circa 60 de zile. Specialiştii spun că donarea de sânge poate scădea riscul de paralizie şi accident vascular cu circa 30%. Donatorii de sânge pot beneficia de şapte tichete de masă gratuite, de o zi liberă de la muncă sau de la şcoală şi de decontarea transportului, ăpentru cei care donează în alte localităţi decât cea de rezidenţă. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.