Sfaturi practice pentru a evita toxiinfecţiile alimentare la picnic şi grătar
Vara se apropie cu repeziciune, iar căldura de afară ne îndeamnă să ieşim în natură. Dacă în aceste zile plănuiţi o ieşire la iarbă verde la picnic sau grătar, este o idee bună să consumaţi gustări sănătoase. Dar ar trebui să luaţi măsuri pentru a vă proteja împotriva bacteriilor care se multiplică mai repede în alimente pe vreme caldă şi pot provoca intoxicaţii alimentare. De aceea, vă prezentăm câteva reguli simple care vă pot scuti de experienţe neplăcute.
- Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun timp de cel putin 20 de secunde înainte de prepararea alimentelor şi înainte de a mânca.
- Asiguraţi-vă că produsele alimentare nu sunt lăsate afară pentru mai mult de două ore.
- Păstraţi masa de prânz în maşină, mai degrabă decât în portbagaj.
- Marinaţi mâncarea în frigider. Nu reutilizaţi sosul marinat care a intrat în contact cu carnea crudă pe mancare gătită dacă nu îl fierbeţi mai întâi.
- Păstraţi separat alimentele crude. Păstraţi carnea crudă şi fructele de mare separat de restul alimentelor, astfel sucurile lor nu vor contamina alte produse deja preparate sau crude. Nu utilizaţi un tocător sau ustensile care au fost în contact cu produse crude, dacă nu le-aţi spălat înainte.
- Gătiţi bine mâncarea. Puteţi folosi un termometru alimentar pentru a vă asigura că mâncarea este gătita bine şi se distrug bacteriile dăunătoare.
Elemente non-alimentare indispensabile pentru un grătar în condiţii de siguranţă sunt:
- termometru pentru alimente,
- răcitoare: unul pentru băuturi (care se deschide frecvent), unul pentru carne crudă şi fructe de mare şi un altul pentru alimentele gătite,
- apă, săpun şi prosoape de hârtie pentru spălarea mâinilor,
- suficiente farfurii şi ustensile pentru a păstra separat alimentele crude de cele gătite,
- folii şi saci menajeri pentru resturi.
Pentru că este weekend și majoritatea românilor își petrec timpul în aer liber, la un picnic, sau la un grătar, Poliția Română le-a dat românilor mai multe sfaturi pentru ca evenimentul să fie unul reușit și fără incidente care pot strica buna dispoziție. “Pentru un picnic făcut la pădure sau la iarbă verde trebuie respectate, potrivit legii, o serie de reguli şi reglementări. Potrivit legii, grătarele pot fi puse în zone special amenajate, aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, acolo unde există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic. Vă recomandăm să fiţi atenţi unde vă lăsaţi lucrurile personale! Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale! Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile, camera de fotografiat – la vedere! Încercaţi să nu lăsaţi o singură persoană la locul respectiv! Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de un picnic minunat, feriţi de evenimente neplăcute”, scrie Poliția Română pe Facebook. (D.L.)