Jurnalism cetatenesc

Sfaturi practice pentru a evita toxiinfecţiile alimentare la picnic şi grătar

Dana Lepădatu
19 mai 2017 1163 vizualizări

Vara se apropie cu repeziciune, iar căldura de afară ne îndeamnă să ieşim în natură. Dacă în aceste zile plănuiţi o ieşire la iarbă verde la picnic sau grătar, este o idee bună să consumaţi gustări sănătoase. Dar ar trebui să luaţi măsuri pentru a vă proteja împotriva bacteriilor care se multiplică mai repede în alimente pe vreme caldă şi pot provoca intoxicaţii alimentare. De aceea, vă prezentăm câteva reguli simple care vă pot scuti de experienţe neplăcute.

- Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun timp de cel putin 20 de secunde înainte de prepararea alimentelor şi înainte de a mânca.

- Asiguraţi-vă că produsele alimentare nu sunt lăsate afară pentru mai mult de două ore.

- Păstraţi masa de prânz în maşină, mai degrabă decât în portbagaj.

- Marinaţi mâncarea în frigider. Nu reutilizaţi sosul marinat care a intrat în contact cu carnea crudă pe mancare gătită dacă nu îl fierbeţi mai întâi.

- Păstraţi separat alimentele crude. Păstraţi carnea crudă şi fructele de mare separat de restul alimentelor, astfel sucurile lor nu vor contamina alte produse deja preparate sau crude. Nu utilizaţi  un tocător sau ustensile care au fost în contact cu produse crude, dacă nu le-aţi spălat înainte.

- Gătiţi bine mâncarea. Puteţi folosi un termometru alimentar pentru a vă asigura că mâncarea este gătita bine şi se distrug bacteriile dăunătoare.


Elemente non-alimentare indispensabile pentru un grătar în condiţii de siguranţă sunt:

Pentru că este weekend și majoritatea românilor își petrec timpul în aer liber, la un picnic, sau la un grătar, Poliția Română le-a dat românilor mai multe sfaturi pentru ca evenimentul să fie unul reușit și fără incidente care pot strica buna dispoziție. “Pentru un picnic făcut la pădure sau la iarbă verde trebuie respectate, potrivit legii, o serie de reguli şi reglementări. Potrivit legii, grătarele pot fi puse în zone special amenajate, aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, acolo unde există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic. Vă recomandăm să fiţi atenţi unde vă lăsaţi lucrurile personale! Păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale! Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile, camera de fotografiat – la vedere! Încercaţi să nu lăsaţi o singură persoană la locul respectiv! Cu un plus de vigilenţă, vă puteţi bucura de un picnic minunat, feriţi de evenimente neplăcute”, scrie Poliția Română pe Facebook. (D.L.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.